Projekti v šolskem letu 2009-2010

 

Natečaj Slopak vrh __^

Zmagovalni razred natečaja družbe Slopak je 7. a

Naša šola se je prijavila na pesniško-likovni natečaj EMBALAŽA JE VSEPOVSOD OKROG NAS in ponosni smo na naših sedem učencev 7. a razreda, ki so regijski zmagovalci na Gorenjskem. Veliko aplavza so prejeli ob razglasitvi rezultatov in poslušanju njihove čudovite pesmi v Ljubljani, kamor so odšli z razredničarko. Omenjeni učenci pa so: dva učenca (Gašper Glavič, Benjamin Bešić) in 5 učenk (Sara Čerimović, Sara Ignjatić, Tamara Šterk, Polona Hribar in Elvedina Hasanić). Učenca in tri učenke so pod mentorstvom razredničarke Snježane Horvat izdelali plakat, slednji učenki pa sta spisali pesem in jo s pomočjo glasbene učiteljice Nataše Vester Trseglav uglasbili. Posneli so jo na zgoščenko in jo skupaj poslali na razpis natečaja družbe Slopak. Omenjeni učenci so uspeli zaradi zavzetosti, glasbene nadarjenosti, saj so polno zaposleni z različnimi nastopi, dejavnosti. Ne zmanjka jim motivacije za različne delovne akcije, med drugim so bili tudi zmagovalci jesenske papirne akcije.


Kot nagrado podjetja Slopak so imeli možnost izbire, in sicer, med štirimesečno naročnino na eko revijo za mladino EKO VELIKAN ali ogledom filma v kinu - sami izberejo kino, film in datum ogleda.


Izbrali so si slednjo možnost in se že veselijo obiska kina eXpanD v Ljubljani, v ponedeljek, 14.6.2010, ob 19.20 uri, kjer jih bo zabaval Shrek za vedno 3D.


Čestitamo vsem!

 

Učiteljica: Petra Hrovat

 


 

 

Mladi razveseljujemo starejše vrh __^

Mladi razveseljujemo starejše

V četrtek 1. aprila je na šoli potekal četrti tehniški dan. Naslov je bil Velikonočni običaji. Učenci so pod mentorstvom učiteljev izdelovali izdelke, ki jih izdelujemo oziroma pripravljamo ob prazniku Velike noči.


Učenci 6. razredov so izdelovali pisanice (z vrvico, voskom, z lupinicami, čebulnimi olupki, z barvami in semeni).


Učenci 7. razredov so se tradicionalno spopadli s peko velikonočnih dobrot (orehove in makove potice, pletenic, biskvita z velikonočnimi figuricami in medenjakov).


Učenci 8. razredov so izdelovali okrasne predmete (košarice, rože iz krep papirja in tulipane iz embalaže za jajca.)


Učenci 9. razredov so se motivno pridružili osmošolcem. Izdelovali so svečke v jajčnih lupinah, lesena stojala, slike s semeni, vaze, rože in okrasne venčke.


Naša šola je vključena v projekt Mladi razveseljujemo starejše, zato so se nam na ta dan pridružili tudi starejši občani iz Doma upokojencev dr. Franceta Berglja. Dopoldansko druženje je bilo prijetno, saj so se starejši zelo lepo vključili v delo, mladi pa so se izkazali kot odlični gostitelji.


Izdelke smo po končanem delu razstavili v avli šole, kjer si jih lahko ogledate. Slike pa si lahko ogledate tukaj.


Vodja tehniškega dne: Katrca Horvat


 

 

Šolske garderobne omarice za učence od 6. do 9. razreda vrh __^

Šolske garderobne omarice za učence od 6. do 9. razreda

Dobro leto dni smo potrebovali od odločitve do realizacije, da za naše učence predmetne stopnje zagotovimo šolske garderobne omarice, ki bodo vsekakor v prvi vrsti zagotavljale večjo varnost, hkrati pa tudi lep izgled in urejenost garderobe. Med zimskimi počitnicami pa smo jih dobili.

 

Omarice so v večini sofinancirali strarši naših učencev preko Šolskega sklada, nekaj pa je bilo tudi donacij s strani donatorjev, ki smo jih uspeli pridobiti. Vsem seveda še enkrat lepa hvala, mi pa se bomo skupaj z učenci potrudili, da nam bodo omarice služile še dolgo in da bodo po svoji zunanjosti in funkcionalnosti ostale kot nove.

 

Zahvala velja tudi izvajalcu pri katerem smo omarice kupili - Kit Žižki iz Črenšovcev.

 

   
   
   

Ravnatelj

Robert Kerštajn, prof.


 

 

Projekt Božičkova pošta vrh __^

Projekt Božičkova pošta

Učenci 2. razredov so se vključili v projekt vzpodbujanja mladih k pisanju pisem, zato so v mesecu decembru pisali pisma Božičku. Letos je imel Božiček posebnega pomočnika Poštarja Pavlija, ki mu je pridno pomagal prinašati in odpirati pisma. Učenci, ki so napisali pisma, so se res potrudili, saj so se šele naučili pisati velike tiskane črke. Večina učencev je pisma popestrila tudi z lepimi risbicami, ki so prikazovale njihove novoletne želje. Na Pošti Slovenije sta bila Božiček in Poštar Pavli ves december v službi in obljubila sta, da bosta odgovorila vsem otrokom. In tudi presenečanje je bilo omenjeno…


Kako nestrpno smo vsi čakali odgovor! In res smo ga dočakali. Napisala sta nam pismo, v katerem se nam je Božiček zahvalil za vsa prejeta pisma in nam poslal presenečenje: pobarvanke in plakate. Povabil nas je tudi v naslednjem letu, da mu napišemo pismo in glede na zagnanost učencev pri pisanju pisem, bomo to tudi storili.


Naj zaključimo z željo, ki sta jo Božiček in Poštar Pavli zapisala ob zaključku pisma:


»In ne pozabi: veselje, sreča in radost so v majhnih stvareh. Poišči jih vsak dan znova ter deli srečo in ljubezen s tistimi, ki jih imaš najraje.«

 

Učiteljice: Irena Blatnik, Petra Hrovat, Renata Magnik Lavtižar
 

 


 

 

Prva akcija zbiranja zamaškov končana vrh __^

Prva akcija zbiranja zamaškov končana

V torek, 15.12.2009 smo imeli odvoz vseh zbranih plastičnih zamaškov in v prvi akciji letošnjega šolskega leta smo z VVO Jesenice, enota Angelce Ocepek in Acroni-jem d.o.o. zbrali skupaj 600 kg zamaškov, kar je največ do sedaj. Zbrana sredstva smo namenili Anžetu Pratnemerju, ki je v prometni nesreči izgubil nogo, in sicer, za nakup nožne proteze, s katero bo zopet aktiven. Pri vsakem zbiranju opažamo, da prinaša zamaške vse več ljudi in zelo nas veseli, da se krog ljudi, ki želijo pomagati, povečuje.


Hvala vsem, ki se skupaj z nami trudite za boljšo prihodnost!

 

Učiteljica: Petra Hrovat

 

 

 

Akcija zbiranja se nadaljuje

 Od druge polovice decembra dalje se zbiranje nadaljuje z namenom pomagati 9-letnemu Žigu Pinterju, ki ima cerebralno paralizo. Z zbranimi sredstvi bomo pomagali pri nakupu rabljenega kombija za Žigovo večjo mobilnost.


Toplo vabljeni vsi k zbiranju plastičnih zamaškov, prinašajte jih k nam v našo škatlo v hodniku pred predavalnico. Če pa se nam želite pridružiti tako kot VVO Jesenice, enota Angelce Ocepek in Acroni d.o.o., nas lahko pokličete in vas bomo seznanili glede poteka zbiranja in odvoza zamaškov.

 

S skupnimi močmi smo še uspešnejši in verjamemo, da bomo tudi Žigu lahko pomagali do boljše prihodnosti!

 

Učiteljica: Petra Hrovat

 


 

 

Likovna delavnica ''Hočem živeti'' vrh __^

 

Likovna delavnica »Hočem živeti«

 

Na pobudo slovenske Karitas smo učiteljice in učenci izvedli delavnico na temo »Hočem živeti«.


Najprej smo si ogledali film »Hočem živeti«, ki prikazuje konkretno življenje Marie in je opozarjala na problematiko revščine in AIDS-a v Afriki.


Cilj delavnice je bil, da se učenci zavejo, kako živijo vsakdanje življenje njihovi sovrstniki v revnejših državah (konkretno v Zambiji) ter da je življenje otrok v Afriki pogosto še dodatno prizadeto zaradi bolezni imenovane AIDS, ki je tam močno povezana z revščino. Učenci naj bi razumeli, da za to boleznijo najpogosteje zbolijo njihovi starši in da otroci lahko zaradi AIDS-a postanejo sirote ter imajo zato še manj možnosti v življenju, manj možnosti za izobrazbo. Pogosto trpijo pomanjkanje hrane, starejši otroci morajo pogosto delati, da poskrbijo za mlajše brate in sestre. Vrstniki jih ne marajo, lahko pa zaradi AIDS-a izgubijo življenje.


Po ogledu smo odšli v učilnice in likovno izrazili občutek solidarnosti do vseh otrok v Afriki, ki trpijo zaradi AIDS-a.

 

Učiteljice 2. razredov Petra, Irena, Renata

 

  

Oglejte si še:

 


 

 

Jesenska papirna akcija vrh __^

 Jesenska papirna akcija

Na naši šoli smo v mesecu oktobru izvedli dvodnevno papirno akcijo, in sicer, v torek, 13.10.2009 in v sredo, 14.10.2009. Zbiranje je potekalo tekom celega dneva tako v torek kot v sredo. Akcija je bila zelo uspešna, saj smo skupaj zbrali kar 30 ton in 660 kg starega papirja. Učence smo spodbudili k zdravi tekmovalnosti, saj so razredi medsebojno tekmovali, kdo zbere več. Rezultate zbranega papirja po oddelkih smo objavili pod rubriko Dogodki in odmevi; prav tako tudi prvih deset najbolj pridnih zbirateljev - učencev na šoli. Gospod ravnatelj je zmagovalni oddelek tudi nagradil z izletom v vodni park Bohinj. Zbrana sredstva smo dali v šolski sklad, ki skrbi za uresničitev potreb naše šole (postavitev garderobnih omaric za predmetno stopnjo).


Po res izjemnih rezultatih jesenske papirne akcije pa gledamo že v pomlad, ko bomo izvedli pomladansko papirno akcijo. Zato še naprej zbirajte in shranjujte star, odsluženi papir, da bomo solidarnost ohranili še naprej.

 

Učiteljica: Petra Hrovat

 

Oglejte si še:

 


 

 

 Podajte nam roko vrh __^

Projekt - podajte nam roko

Na naši šoli smo v mesecu oktobru sodelovali pri projektu »Podajte nam roko«. Namen projekta je zbiranje sredstev za otroke iz socialno ogroženih družin in jim zagotoviti mesečno štipendijo. Vsak, ki je narisal obris dlani, je s tem prispeval 0,50 EUR za ta sklad. Pri projektu so s ''svojo'' dlanjo sodelovali skoraj vsi učenci in večina učiteljev. Tako je naša šola zbrala 537 obrisov. V sodelovanju z DPM Jesenice smo vse obrise poslali na Zvezo prijateljev mladine Slovenije, ki je bila, ob Nivea Slovenije, pobudnica te akcije. Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo in upamo na še veliko takih odzivov.

  

 


 

Otvoritev otroškega igrišča vrh __^

Otvoritev otroškega igrišča na naši šoli

Veseli smo, da smo dočakali otvoritev našega novega otroškega igrišča. Ne bomo pretiravali, če povemo, da je bila to že kar dolgoletna želja, predvsem naših vzgojiteljic in učiteljic, ki delajo v oddelkih podaljšanega bivanja in na razredni stopnji.


Kar nekaj projektov se je v zadnjem desetletju in več na naši šoli že zaključilo. Od gradnje prizidka do športne dvorane. Otroško igrišče pa je le še pika na i, oziroma pomeni neko dodano vrednost za vzgojno izobraževalni proces in za igro ter sprostitev naših najmlajših. Z otroškim igriščem smo našim učencem omogočili kvalitetno, varno in igrivo preživljanje časa v oddelkih podaljšanega bivanja.


Na tem mestu bi se radi zahvalili vsem izvajalcem, ki so nam pomagali pri načrtovanju, gradnji in postavitvi igrišča, predvsem bi omenil:

  • podjetje ELAN, ki je zagotovilo kvalitetna in varna igrala in jih tudi postavilo ter poskrbelo za ustrezno zaščito, ki je v skladu z varnostjo na otroških igriščih,
  • podjetje PALISADA D.O.O., ki je poskrbelo za varnostno ograjo,
  • podjetje KRAŠEVEC GRADNJE IN IZKOPI, ki je poskrbelo za delo na terenu, izkope, betoniranja, hkrati pa pazilo, da smo čim manj posegali v samo naravo ter
  • podjetje ČARNI D.O.O., ki je poskrbelo za kvalitetno javno razsvetljavo, da imamo tudi v večernem in nočnem času otroško igrišče in pročelje šole dobro razsvetljeno.

Največja zahvala pa gre OBČINI JESENICE, z županom Tomažem Mencingerjem na čelu, ki je navkljub, vemo kakšnim ekonomskim razmeram doma in po svetu, znal prisluhniti našim željam in finančno pokril omenjeno investicijo. Ni pa odveč poudariti, da se naložba v najmlajše vedno tudi najbolj izplača.


Prepričan sem, da bodo naši učenci znali ceniti novo otroško igrišče in da bodo na njem preživeli veliko časa v igri ter sprostitvi, ki našim najmlajšim, zaradi interneta, kabelske televizije in podobno, vedno bolj primanjkuje.

 

Torej vsem in vsakomur, ki je kakorkoli prispeval pri postavitvi našega otroškega igrišča še enkrat najlepša hvala. Želja pa je seveda, da bomo predvsem z našo ustanoviteljico, OBČINO JESENICE, še naprej tvorno sodelovali v smislu izboljšanja kvalitete bivanja in izobraževanja na OŠ Prežihovega Voranca.


Mogoče že kaj kmalu, kajti skozi naša okna vedno bolj čutimo zunanje vremenske vplive…
 

 

Ravnatelj:

Robert Kerštajn, prof.
 


 

 

Zbiranje plastičnih zamaškov vrh __^

Zbiranje plastičnih zamaškov

Zbiranje plastičnih zamaškov se nadaljuje tudi v letošnjem šolskem letu. Anže Pratnemer, star 25 let z Iga pri Ljubljani, je v prometni nesreči izgubil nogo in izkupiček akcije bo namenjen nakupu nožne proteze, s katero bo lahko zopet aktiven. Več o njem si lahko preberete na njegovi spletni strani:


http://www.subjectx.net/

 

Za osvežitev spomina:

 

KAKŠNE ZAMAŠKE OD PLASTENK ZBIRAMO?

SADNIH SOKOV
VODE
MINERALNE VODE
GAZIRANIH PIJAČ
OLJA
KISA
MLEČNIH IZDELKOV
TEKOČIH DETERGENTOV
ČISTIL

 

Za vse prinesene zamaške vas prosimo, da so ČISTI!

Hvala, ker se skupaj z nami trudite za lepšo prihodnost!