Projekti v šolskem letu 2011-2012


 

Zbiranje zamaškov za Gala zaključeno

vrh __^

V začetku januarja je bil odvoz zamaškov in tako kot vse zbiralne akcije tudi ta ni bila izjema v veliki količini zbranih zamaškov, saj smo jih s skupnimi močmi zbrali kar 1 030 kg. Denarna sredstva ( tona zbranih zamaškov znaša 300 €) bomo nakazali Galu Majšlerju, ki ga je cerebralna paraliza za vedno prikovala na invalidski voziček. Najlepše se zahvaljujem prav vsem!


Zbiranje pa se nadaljuje! Do konca šolskega leta bomo zbirali plastične zamaške za 6-letno Anjo, ki obiskuje OŠ Metlika. Pomagali ji bomo do nujno potrebnega hišnega dvigala.


Verjamem, da bomo skupaj uspešni.


Oglejte si našo novo podobo zbiralne škatle in vse dosedanje osebe, ki smo jim že pomagali. Boste videli, ni jih malo!


Petra H.
 


 

Projekt Innsbruck 2012

vrh __^

 

 

 

Osnovna šola Prežihovega Voranca Jesenice, je bila s strani Olimpijskega komiteja Slovenije izbrana, da zastopa Slovenijo kot sodelujoča šola pri projektu 1. Mladinske zimske olimpijske igre Innsbruck 2012. V sklopu projekta bodo potekale tudi aktivnosti na področju kulture in izobraževanja. Skupaj s partnersko šolo iz Avstrije BBAKIP Haspingerstrasse, bomo na igrah predstavili Slovenijo, slovenski šport in naše športnike.

1. Mladinske zimske olimpijske igre bodo potekale v Innsbrucku od 13. do 22. januarja 2012. Iger se bo udeležilo tudi okoli 20 športnikov iz Slovenije.

 

  • Učenci naše šole so v okviru likovnega natečaja ustvarjali risbe in slike s podobo olimpijskih simbolov. Olimpijski komite Slovenije je avtorje najboljših deset izdelkov nagradil z vstopnico za prireditev Športnik leta 2011, ki je bila konec decembra v Cankarjevem domu v Ljubljani. Nekaj risbic si lahko ogledate s klikom na to povezavo.

 

  • Sodelovali smo tudi na uradni predstavitvi športnikov-udeležencev Mladinskih olimpijskih iger, ki jo je organiziral Olimpijski komite Slovenije na blejskem gradu. O igrah v Innsbrucku so učenci: Lotti Gosar, Špela Noč, Ajas Midžan in Polona Hribar, pred zbranimi športniki, trenerji in ostalimi spremljevalci, povedali nekaj stavkov in sicer v angleškem, nemškem, francoskem in slovenskem jeziku. Maša Kocjančič pa je vzušje popestrila z lepo odpeto pesmico. Udeležence so nagovorili tudi blejski župan, predsednik OKS Janez Kocjančič in slovenski olimpionik Miro Cerar.

 

Ravnatelj

Robert Kerštajn, prof.

 


 

eTwinning, Projekt Eratosthenes

vrh __^

 

V septembru in oktobru smo sodelovali v mednarodnem projektu Eratosthenes 2011. Opravili smo meritve, s pomočjo katerih smo določili obseg Zemlje na način, kot je to storil starogrški matematik, geograf, astronom, pesnik in atlet Eratosthenes okoli leta 240 pred našim štetjem.

 

Meritve smo opravili na dan jesenskega enakonočja, 23. septembra, ko je bilo Sonce najviše na nebu (od 12 uri po lokalnem sončnem času, ob 12.55 po naši uri). Vzeli smo palico dolžine 1 m in izmerili dolžino njene sence. Izmerili smo 111 cm. Sledil je izračun vpadnega kota sončnih žarkov. Kot smo določili najprej z risanjem podobnega trikotnika in nato še bolj natančno z izračunom.

 

Za več informacij o zelo zanimivem projektu, meritvah in video konferenci kliknite na spodnjo povezavo.

 

 

 Projekt Eratosthenes 2011

 


 

Projekt menjave šolskih oken

vrh __^

Med šolskimi počitnicami pred šolskim letom 2011-2012 smo na naši šoli zamenali vsa zunanja okna z novimi PVC okni. Projekt je finančno omogočila Občina Jesenice, izvedlo pa ga je Celjsko podjetje Mik Celje, ki je bilo najuspešnejše na javnem razpisu.

 

S tem smo zamenjali 20 let stara okna, ki so bila že zelo v slabem stanju, nedvomno pa bomo privarčevali na ogrevanju, kar je bil tudi eden izmed vzrokov za zamenjavo. Pred tem smo naredili analizo stanja, ki je pokazala, da bomo z zamenjavo starih oken z novimi PVC okni, privarčevali kar do 30 % stoška za ogrevanje na letni ravni.

 

Nova okna so moderno oblikovana, imajo zelo dobre specifike, predvsem pa so varčna. Skupaj z okni so bile na južni strani šole zamenjane tudi zunanje žaluzije.

 

Na tem mestu se še enkrat zahvaljujem posluhu Občine Jesenice, ki je finančno omogočila izvedena dela. Upam, da bomo tudi v bodoče tako dobro sodelovali.

 

Kako je šola izgledala med menjavo oken, si lahko ogledate tukaj.

 

Ravnatelj

Robert Kerštajn, prof.


 

Projekt nakupa garedrobnih omaric za razredno stopnjo

vrh __^

Pred začetkom novega šolskega leta smo v sodelovanju in financiranju Šolskega sklada, nabavili in postavili garderobne omarice tudi za razredno stopnjo. Učenci od  2. do 5. razreda so jih pričeli uporabljati od 1. septembra dalje. Še enkrat se zahvaljujemo Šolskemu skladu in s tem tudi vsem staršem, donatorjem, ki ste nam omogočili nakup garderobnih omaric. Upam, da bodo svojemu namenu služile še dolgo.

 

Ravnatelj

Robert Kerštajn, prof.