Šolsko leto 2013-2014


 

Srebrna plaketa za plesno-dramsko skupino

vrh __^

Plesno-dramska skupina naše šole je na Srečanju lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije, prejela srebrno plaketo.

 

Naši mladi igralci in plesalci so na srečanju sodelovali prvič. Pripravili so predstavo S Piko na počitnice, sestavljeno iz nekaj prizorov, ki gledalca popeljejo skozi najbolj znane dogodivščine Pike Nogavičke. 31. marca smo se predstavili na Območnem srečanju otroških gledaliških skupin. Predstavo si je ogledala strokovna spremljevalka ga. Ana Ruter, ki je podala zelo vzpodbudno in pozitivno oceno.

 

Sodelovali so naslednji učenci: Aisa Hasanić (Pika Nogavička), Mark Medja (Tomaž), Laura Radman (Anica), Anže Brečko (Gospod Škorenj in bobnar), Anja Balantič, Kaja Magovac, Sara Hadžić (otroci in bobnarke), Renato Timić Husarić (natakar in bobnar), Misraim Šabani (poglavar otoka), Anže Kos (kralj Evrazij Nogavička), Lea Jašarević (učiteljica in bobnarka), Emina Deranjić, Deja Glavič, Šejla Behlić, Vanja Todorović, Lara Balantić, Bjondina Pajaziti (otočanke), Jan Kavčič (bobnar).

 

Mentorici: Mirjam Mandelc in Brigita Miklavčič Begovič


 

Šola v naravi za 2. razred

vrh __^

Šola v naravi za 2. razred je bila letos izvedena v Poljanski dolini v kraju Četena Ravan na turističnih kmetijah Tavčar in Davčen. Zaradi številne prijave učencev smo jo izvedli v dveh časovnih terminih. Učenci 2. B razreda so bili v šoli v naravi skupaj z učiteljicama Sabino Felc in Eriko Vidrgar, in sicer od 2. do 4. 6. 2014. V terminu od 4. do 6. 6. 2014 pa so bili v šoli v naravi učenci 2. A razreda z učiteljicama Branko Svetina in Sonjo Šebjanič ter učenci 2. C razreda z učiteljicama Nevenko Fotak Urbas in Marto Lipušček.


Kljub vremenski muhavosti smo v obeh časovnih terminih lahko izpeljali ves načrtovan program in vse dejavnosti. Pri izvedbi smo sodelovali skupaj z domačini na kmetijah in nekaj zunanjimi sodelavci. Vsi so bili zelo organizirani, prijazni, ustrežljivi in so se vsak na svoj način znali približati učencem. Učenci so bili s šolo v naravi zelo zadovoljni. Radi so sodelovali pri vseh dejavnostih in se veliko naučili o življenju na kmetiji, pa tudi o travniku, gozdu, čebelah, pohodništvu…

 

Oglejte si slike v naši Galeriji slik...


Erika Vidrgar,
vodja ŠVN za 2. razred


 

Srečanje šol s Prežihovim imenom

vrh __^

23. in 24. maja smo na naši šoli gostili 36. srečanje šol, ki v svojem naslovu nosijo ime slovenskega pripovednika Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. V letih srečanj smo se kar navadili, da to srečanje imenujemo Prežihijada. Srečujemo se ravnatelji, pomočniki, učitelji ter učenci sedmih šol iz Slovenije in zamejstva. Šole, ki sodelujejo so iz Ljubljane, Maribora, Raven na Koroškem, Bistrice pri Lendavi, Doline pri Trstu ter iz Doberdoba. Vsako leto učenci s svojimi mentorji pripravijo kulturni program, ki ga predstavijo na srečanju. Vendar ne gre le za program, ampak tudi za druženje, spoznavanje in povezovanje.

 

Letos je k nam prišlo 19 odraslih gostov z vseh koncev Slovenije in zamejstva, s seboj so pripeljali 39 učencev, ki so s svojimi nastopi predstavljali domačo kulturo. Rdeča nit vseh nastopov so bile »Besede v novi preobleki«, vsaka skupina se je projekta lotila neodvisno od drugih, kar nam je dalo na prireditvi res pester program. Ker smo hoteli biti čim boljši gostitelji, smo za učence vseh šol organizirali ogled muzeja na Jesenicah, igrali so stare železarske igre na Stari Savi, v soboto pa smo jih peljali po Gornjesavski dolini. Spremljevalci pa so se v prostorih Občine Jesenice srečali z županom Jesenic, gospodom Tomažem Mencingerjem, ogledali so si Zelence ter se v Planici srečali z gospodom Jelkom Grosom. Druženje smo zaključili s sobotnim piknikom.


S svojimi 36 leti »staža« je naše srečanje preraslo začasnost in postalo tradicija v pravem pomenu besede. Prežihovci z Jesenic našo kulturo, zgodovino in posebnosti z veseljem predstavljamo ne le na Jesenicah, ampak tudi po vseh krajih, kjer so »doma« ostali člani »Prežihovega klana«. Še eno srečanje smo uspešno izpeljali, predstavili smo se kot dobri organizatorji, prijetni gostitelji, predstavili pa smo tudi naše mesto in okolico.


Tradicija srečanj ostaja, želimo si le tega, da bi tudi Občina Jesenice sprejela naša srečanja za svoja, da bi se bolj aktivno vključila, da ne bi bili zgolj mi tisti, ki se povezujemo z okoljem, ampak, da bi se tudi naše okolje pod okriljem Občine Jesenice povezovalo s Prežihovci.


Za konec bom uporabila delček iz govora ravnatelja naše šole, gospoda Roberta Kerštajna, ki je v svojem pozdravu dejal: »Prežihov Voranc nam je spregovoril z jezikom Hudabivške Mete v Samorastnikih: »Z vami je tako; vi niste kakor drugi otroci – vi ste samorastniki. Vi se niste odzibali po zibelkah, vaše zibelke so razgoni, brazde, zare, kjer vas je žgalo sonce in vas je močil dež…Zdaj, po meni, vas je devet, čez petdeset let vas bo lahko že sto, čez sto let vas bo petkrat, desetkrat toliko…« Samorastnike je prvič izdal v letu 1940, torej je od takrat minilo 74 let. Kdo ve, v katere konce Slovenije in drugih držav so se razkropili Metini samorastniki. Njihovi potomci smo z našo skupno tradicijo srečanj, ki nas povezujejo, lahko tudi mi. Skozi tradicijo je nastal »klan« Prežihovcev, katerega člane veže veselje do druženja pa tudi ponos na ime svoje šole Prežihov Voranc.

 

Oglejte si še Galerijo slik na tej povezavi...


Jelka Kusterle, prof.


 

Verižni eksperiment

vrh __^

V soboto, 24. maja 2014 je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekala Zaključna prireditev Verižnega eksperimenta in sicerv okviru srečanja najuspešnejših mladih matematikov, fizikov in astronomov " Bistroumi". To je bila jubilejna, deseta izvedbe projekta Verižni eksperiment, pri kateri sodelujejo učenci in dijaki iz vse Slovenije. Med njimi je bila tudi ekipa naše šole v sestavi Domen Hribar, Peter Janjoš, , Kristjan Komloši in Ajdin Šabanagić, ki je skozi celotno šolsko leto skupaj še z nekaterim učenci izdelovala svojo napravo - člen. Na tem mestu bi se zahvalila tudi upokojencem iz DU Jesenice, ki so nam pri delu vseskozi pomagali in nam tako podarili ogromno svojega časa in znanja. To so Boris Bregant, Drago Bartolić in Pavle Kokalj. Z njihovo mislijo, da tehnično znanje daje poroštvo za napredek in razvoj gospodarstva v Sloveniji, se je zgodba o verižnem eksperimentu na naši šoli tudi začela.

Napravo smo poimenovali Višje, hitreje, močneje in predstavlja športe, ki so značilni za Jesenice, z izjemo skakalnice ki je v Planici, vendar jo tudi smatramo kot del naših športov. Čas potovanja kroglice na tej napravi je 105 sekund, dela, ki je v to napravo vloženo pa je več kot 200 ur. Pridobljeno tehnično znanje in spretnosti z izdelavo člena, bo učencem v veliko korist pri vsakdanjem delu in načrtovanju. Kaj sploh je verižni eksperiment? Verižni eksperiment je skupek naprav, ki se poganjajo ena za drugo, tako da prejšnja sproži naslednjo, v stilu podiranja domin. Verigo sestavljajo neodvisne naprave ki jih zgradi posamezna ekipa. Seveda za vsak člen – napravo veljajo pravila, ki se jih je potrebno držati.


Naša ekipa se je s svojim členom tokrat še posebej dobro odrezala, saj je bila nagrajena s posebno pohvalo strokovne komisije. Učenci so dobili potrditev, da so delo več kot dobro opravili, dobili pa so tudi nekaj dobrih idej za novo napravo v naslednjem šolskem letu.


Mentorica: Katrca Horvat


 

Naši učenci na Paradi učenja 2014

vrh __^

V sredo, 14. maja 2014 ja na Stari Savi potekala Parada učenja 2014, kjer so se predstavili tudi učenci naše šole na različnih področjih.


Kulturni program so popestrili pevci in pevke Otroškega pevskega zbora Solzice. Pod vodstvom zborovodkinje ge. Stanke Mencinger so zapeli tri ljudske pesmi in vse navzoče navdušili s čudovitimi glasovi, ki so odmevali v vetrovnem ozračju Stare Save.


Predstavili so se tudi fantje, ki obiskujejo interesno dejavnost Verižni eksperiment. Večina fantov je športnikov, tako da so izbrali športno temo. Predstavili so se s členom, ki predstavlja športe, značilne za Jesenice, z izjemo skakalnice, ki je v Planici, vendar jo tudi smatramo kot del naših športov. S svojim verižnim eksperimentom z naslovom VIŠJE, HITREJE, MOČNEJE, ki so ga izdelali pod mentorstvom treh izkušenih »fantov« Borisa Breganta, Draga Bartolića, Pavleta Kokalja in učiteljice Katrce Horvat so pokazali veliko praktičnega znanja pri zadevanju košev, podiranja kegljev, zabijanju golov…


Pri likovnem natečaju BISTRO GLAVO VARUJE ČELADA so uspešno sodelovali učenci 4. razreda. Na natečaju so sodelovali četrtošolci iz cele Jeseniške občine. Iz naše šole so biliza likovno ustvarjanje nagrajeni naslednji učenci: Tiana Ristov 4.a, Elvis Samardžić 4.a in Tajra Paunović 4.a. Čestitke učencem in mentorici ge. Mateji Kocjančič.


Skupina učencev iz 6. in 8. razreda OŠ Prežihovega Voranca Jesenice je s pomočjo mentorice, profesorice slovenščine, Jelke Kusterle dramatizirala in priredila pesem Roalda Dahla, Trije prašički. Tako je nastala igrica Pravljica o treh prašičkih, v kateri nastopi tudi Rdeča kapica.
Kljub vetru, ki je skušal odnesti kulise, so igralci odlično upodobili vloge.


Nastopili so:
osmošolci: Dejan Martić (volk), Šejla Silić (2. prašiček), Adelisa Durmišević (3. prašiček) ter
šestošolci: Maša Tancar (1. prašiček), Lea Jašarević (mati Pujsa), Natalija Šmitran (Rdeča kapica).
Za nemoten potek glasbenih vložkov je skrbela šestošolka Nina Jeretič.


Nekaj utrinkov.


Petra H.


 

Kulturni dan za 4. razred

vrh __^

V sredo, 23. 4., smo imeli učenci vseh treh oddelkov 4. razreda kulturni dan z naslovom Bodi umetnik, v okviru mednarodne potujoče razstave. Kulturni dan so pripravili delavci Centra Janeza Levca iz Ljubljane. K druženju, ki je potekalo v mali telovadnici, smo povabili še nekaj učencev z OŠ Poldeta Stražišarja in vrtca Julke Pibernik.


Cilj razstave je organizacija dejavnosti, kjer se skozi različne aktivnosti brišejo meje med osebami s posebnimi potrebami in ostalo populacijo.


Učenci in varovanci so si v mali telovadnici ogledali lutkovno predstavo in se tudi sami poizkusili v igranju. Nasmejal jih je klovn Jaka ter jih kasneje popeljal na postavljanje razstave likovnih del, ki so jih ustvarjali otroci v Sloveniji in tujini. Izdelke so izobesili otroci.


Ob koncu so si udeleženci kulturnega dne izdelali še unikatno priponko.


Likovni izdelki bodo v naši avli ter v 2. in 3. nadstropju razredne stopnje razstavljeni do 26. maja.


Vabljeni na ogled!


 

Tehniški dan za učence 3. razreda

vrh __^

V torek, 22. 4. 2014, na dan Zemlje, so imeli učenci 3. razredov zadnji tehniški dan v tem šolskem letu.
Ogledali so si deponijo odpadkov na Mali Mežakli in Zbirni center Jesenice. Prijazna gospoda sta nam na obeh mestih razkazala prostor in predstavila tudi z zanimivimi podatki.


Po končanih ogledih smo delo nadaljevali v učilnicah in sicer smo prebrali delovni zvezek z naslovom Nejc obišče center za ravnanje z odpadki.


O tehniškem dnevu si lahko ogledate tudi fotografije.


Vodja TD: Irena Dolar


 

Tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda

vrh __^

V četrtek, 17. aprila je na šoli potekal četrti tehniški dan. Naslov je bil Velikonočni običaji. Učenci so pod mentorstvom učiteljev izdelovali izdelke, ki jih izdelujemo oziroma pripravljamo ob prazniku Velike noči.


Učenci 6. razredov so izdelovali pisanice (z vrvico, z lupinicami, čebulnimi olupki, z barvami in zdrobom, semeni, testeninami) in papirnate tulipane, košarice in zajčke.


Učenci 7. razredov so se tradicionalno spopadli s peko velikonočnih dobrot (orehove potice, pletenice, velikonočnega hlebčka,…).


Učenci 8. razredov so izdelovali okrasne predmete (zajčki - košarice, rože iz krep papirja, ptičke iz filca, kokoši iz blaga, zajčke – vaze).


Učenci 9. razredov so se motivno pridružili osmošolcem. Izdelovali so lesena stojala, vaze in okrasne aranžmaje.


Ob koncu smo v avli šole pripravili razstavo, kjer si lahko vse izdelke tudi ogledate.

 

Vodja tehniškega dne: Katrca Horvat


 

Šola v naravi za 3. razred

vrh __^

V tednu od 14.4. do 18.4.2014 smo imeli 3. razredi šolo v naravi v Kranjski Gori. Izvedli smo dvajseturni tečaj plavanja v hotelu Larix, nastanjeni pa smo bili v domu Vila Kranjska Gora. Imeli smo se zelo dobro, vsak dan pa so se menjavali zajtrk, plavanje, kosilo, plavanje, malica, dejavnosti, večerja, spanje.  Ker so bili otroci dvakrat dnevno v bazenu, so bili ob koncu dneva utrujeni.

 

Poleg plavanja so imeli možnost igre na igrišču, kjer so se poigrali še z zadnjim snegom, spoznati zanimivosti Kranjske Gore: spomenik Kekca, doprsni kip Josipa Vandota, studenec ob poti, jezero Jasna…

 

Predzadnji dan smo se odpravili peš do našega doma. Ubrali smo bližnjico in hodili po rečni strugi reke Pišnice, nabirali kamenčke… 

 

Ogledali smo si še film Srečno Kekec, prebrali ljudski pripovedki o Zlatorogu in o Ajdovski deklici, pisali dnevnik in zanimivosti v naše posebne knjižice. Uživali smo v dobri hrani, ki sta nam jo pripravljali prijazni kuharici.

Skratka, bilo nam je lepo.

 

S klikom si lahko ogledate našo Galerijo slik...

 

Vodja ŠVN: Petra Hrovat


 

Nastop obeh zborov na Območni reviji otroških in mladinskih pevskih zborov

vrh __^

V torek, 8. aprila sta v prvem delu Območne revije otroških in mladinskih pevskih zborov na Slovenskem Javorniku nastopila pevska zbora naše šole. Mladinski pevski zbor pod vodstvom zborovodkinje Metke Magdič se je predstavil s tremi pesmimi, in sicer, ljudsko Adlešičko kolo, Deževna pravljica in pesem Rihannez naslovom Stay, ki jo je za zbor priredila zborovodkinja. Zapeli so suvereno in želim jim še naprej prijetna druženja ob petju ter uspešno nastopanje.

 

Otroški pevski zbor »Solzice« pod vodstvom zborovodkinje Stanke Mencinger je na prireditvi zapel ljudsko Ptičja svatba, moderno in gibalno opremljeno pesem Srečanje ter pesem Hello Jim! Pevci so zapeli doživeto in njihov nastop je prinesel svežino med nastopajočimi z zelo dobrim izborom pesmi. Verjamem, da nas bodo še naprej razveseljevali z odličnimi nastopi.

 

Nekaj utrinkov iz ogrevanja in nastopa otroškega zbora.

 

Petra Hrovat


 

Kulturni dan za 3. razred

vrh __^

V sredo, 2. aprila 2014, so imeli učenci 3. razredov kulturni dan in sicer ogled Prešernove rojstne hiše v Vrbi s podelitvijo bralnih priznanj.


V hiši so se učenci najprej posedli po klopeh v »hiši«, nato pa jim je kustosinja povedala veliko zanimivih stvari o Francetu Prešernu in sami rojstni hiši. Ogledali so si tudi ostale prostore v hiši, na koncu pa so dobili še bralna priznanja za pridno branje v tem šolskem letu.


Ogledali so si tudi vas Vrbo in sicer cerkev sv. Marka, lipo sredi vasi, spomenik Francetu Prešernu in Prešernovo vrtnico, ki so jo posadili lansko jesen na vrtu poleg hiše.


Nekaj utrinkov iz same hiše, si lahko ogledate tudi na fotografijah.


Vodja KD: Irena Dolar


 

Šola v naravi za 6. razrede

vrh __^

17. marca se je 61 otrok in 5 učiteljic odpravilo v Radence, umirjeno vasico v Beli krajini, kjer smo v CŠOD Radenci preživeli 5 prečudovitih dni.


Cel teden nas se spremljalo lepo vreme, zato smo si lahko privoščili težko pričakovano vožnjo s kanuji, kolesarjenje in izlete po idilični pokrajini. Natančneje smo si ogledali tudi jamo Kobiljača in si kasneje ob Kolpi pripravili piknik.


Tudi v domu nam ni bilo dolgčas. Tam imajo namreč plezalno steno, na kateri so se preizkusili vsi učenci, tamkajšnji učitelji pa so nas ves čas seznanjali tudi z lokalnimi posebnostmi – opazovali smo arhitekturne značilnosti tistega dela Slovenije, se naučili nekaterih belokranjskih plesov, pripravili okusno belokranjsko pogačo in ustvarili prečudovite pisanice.


Veliko časa smo namenili tudi proučevanju naravnih danosti pokrajine in, da ne bomo izpadli preveč delavno, zabavanju in uživanju na soncu.


Petek je za nekatere kar prehitro napočil in da bi ga dobro izkoristili, smo se zapeljali še do bližnje Vinice in si ogledali spominsko hišo Otona Župančiča.


Skratka, vsi smo se imeli lepo, kar je zagotovo vidno tudi na fotografijah.


 

Srebrno priznanje za učence
OŠ Prežihovega Voranca Jesenice

vrh __^

Turistična zveza Slovenije vsako leto organizira festival Turizmu pomaga lastna glava, letos je bil to že 28. zaporedoma. Festival je namenjen učencem iz osnovnih šol, ki se preko leta ukvarjajo s snovanjem turistične ideje in produkta na določeno temo, ki jo izbere organizator. Na koncu pa se vse šole s svojimi idejami predstavijo na turistični tržnici. Tema letošnjega leta je bila Na zabavo v naravo. Na to temo so učenci pripravili seminarske oz. turistične naloge, v katerih so opisali svoje ideje za razvoj turizma v domačem kraju.


Učenci OŠ Prežihovega Voranca Jesenice so si letos zadali naslov »Doživimo naravo«. S to tematiko so hoteli pokazati, da je narava še vedno dovolj zanimiva za raziskovanje in zabavo, kajti dandanes se vse več spoznanj vrti okrog informativne tehnologije, v naravo pa otroci ne zahajajo več. Prav zato so se odločili pripraviti dvodnevno poučno-zabavno prireditev za osnovnošolce, ki bo na eni strani razkrila nekatere skrivnosti in zakonitosti narave, po drugi strani pa pokazala, da se tudi iz teh spoznanj lahko pripravijo zabavne igre, še posebej, če so te tekmovalne narave med ekipami.

Poleg izdelane turistične naloge so morali učenci svoje delo tudi zagovarjati na Turistični tržnici, ki je bila organizirana v četrtek, 20.marca 2014 v Mercator centru Primskovo v Kranju.
Vsaki skupini je bila na voljo manjša turistična stojnica, ki so jo učenci po lastnih željah dekorirali v skladu s tematiko seminarske naloge. Najtežja naloga učencev pa je bila obiskovalce Mercator centra pripraviti do tega, da si pridejo ogledat njihovo stojnico ter jim nato še predstaviti svojo idejo. Med obiskovalci stojnic je bila tudi 5-članska komisija, ki je nastope učencev ter njihovo turistično nalogo ocenjevala.

 

OŠ Prežihovega Voranca Jesenice je na Turistični tržnici zastopalo devet učencev in sicer: Samo Simjanovski, Jaka Hlastan, Dejan Martič, Matic Markizeti, Urh Nagode, Jože Petek, Endrita Kabashi, Tajda Pivač in Fortesa Bytyqi. Pri oblikovanju turističnega produkta je sodelovala tudi Miša Marguč Jensterle, vendar se zaradi bolezni Turistične tržnice ni mogla udeležiti. Celoletni trud učencev je bil na koncu nagrajen s srebrnim priznanjem, kar je seveda najbolj razveselilo učence same, saj so na ta način dobili potrditev za svoje razmišljanje na turističnem področju.

Iskrene čestitke še enkrat učencem za dobro opravljen nastop na Turistični tržnici oz. celotnem festivalu Turizmu pomaga Lastna glava.

 

Jasmina Bagar, mentorica
Razvojna agencija Zgornje Gorenjske


 

Zimski športni dan za 5. razred

vrh __^

V ponedeljek, 10.3., smo petošolci imeli zimski športni dan. Odšli smo na sankanje v Gozd Martuljek. V sončnem dnevu smo uživali v sankanju. Snežna odeja je v dolini še vedno debela. Spuščali smo se po dolgi poti. Daleč je neslo, če si sani pravilno spustil. Med sankanjem smo uživali tudi v sončenju in malici.


Več pa govorijo slike na tej povezavi.


Vodja športnega dne: Brigita Miklavčič-Begovič


 

Težko pričakovani pust

vrh __^