Dogodki in odmevi

 Šolsko leto 2009-2010


 

Šola v naravi - 1. razred

vrh __^

ŠOLA V NARAVI -1. RAZREDI

Prvošolci naše šole že od uvedbe devetletne OŠ odhajamo v šolo v naravi v Poljansko dolino, v Četeno Ravan- na kmetiji Davčen in Tavčar.


Tudi letos so nas na kmetiji prijazno sprejeli. Pa še vreme nam je bilo naklonjeno. Kmalu po prihodu nas je sprejel lovec,ki nam je povedal veliko novega o gozdnih živalih, ki živijo v naših krajih. Nato smo odšli v hlev pogledat domače živali. Po kosilu smo se vozili na odlični drsni gugalnici, vmes pa jahali konja. Na igrišče nas je prišel pogledat pujsek Pipi. Po večerji smo zakurili kres in zarajali okoli ognja. Naslednji dan smo odšli na Stari Vrh, na pravi planinski pohod. Ker smo upoštevali markacije, se nismo izgubili in smo pravočasno prišli na kosilo. Na kmetiji imajo tudi odlično igrišče-z gugalnicami, peskovnikom in prostorom za nogomet. Gospodar nam je izdelal piščalke(piskali smo, da so nas kar ušesa bolela!), z gospodinjo pa smo izdelali zapestnice iz volne. Pomolzli smo kravo ter nahranili zajčke in kokoši. Oba dneva smo zvečer po pravljici tako pridno zaspali, da učiteljice kar verjeti niso mogle. Zadnji dan smo zamesili kruh, spekel pa se je v pravi kmečki peči. Njam, kako je bil dober!


Čas za odhod je prišel hitro. Poslovili smo se ter povedali gospodarju in gospodinji, da nam je bilo na kmetiji zelo všeč. Tudi onadva sta nas pohvalila in povedala, da smo bili pridni in smo se zelo lepo vedli.


Oglejte si fotografije in videli boste, da smo zares uživali.


Besedilo:M. Vilić
Fotografije: S. Šebjanič, B. Svetina, E. Vidrgar
 


 

Šolski radio-SP v nogometu

vrh __^

Junijska radijska oddaja – Svetovno nogometno prvenstvo v nogometu

 

V soboto, 5.6.2010, je bila na Radiu Triglav na vrsti naša zadnja oddaja v tem šolskem letu. V njej smo govorili o Svetovnem nogometnem prvenstvu, ki je v Južni Afriki.

 

11. junija se je začelo Svetovno nogometno prvenstvo. Trajalo bo en mesec, potekalo pa bo v Južni Afriki. Na prvenstvu se bo pomerilo 32 najboljših državnih reprezentanc, med njimi je tudi reprezentanca naše države, na kar smo zelo ponosni!


Prvo prvenstvo je bilo v Urugvaju, že davnega leta 1930, poteka pa vsake štiri leta. Domovina nogometa je Anglija. Danes je nogomet najbolj znan šport po celem svetu.

 

Nogometna oprema: športni copati s prožnimi čvrstimi čepki so za igranje na travi najboljši. Potrebujemo še kratke hlače in majice s številko na hrbtu. Žogo, ki je iz usnja ali umetnega materiala. Letošnja žoga se imenuje Jabulani. Igralci iste ekipe so oblečeni v enake drese. Le vratarjeva oprema se razlikuje, nosi pa tudi rokavice zaradi močnih udarcev žog.

 

Igralci: V eni ekipi je 11 igralcev, poleg teh so še trije, ti so rezervni igralci.

 

Nogometno igrišče: Nogometno igrišče je največkrat travnato, dolgo je več kot 100 metrov, široko pa več kot 64 metrov. Označeno je z belimi črtami. S sredinsko črto je razdeljeno na dva dela. Na vsaki strani so vrata - gol, vratarjev prostor in kazenski prostor. V kazenskem prostoru je označena točka za izvajanje enajstmetrovke.

 

Igra: Igra traja dva polčasa po 45 minut. Cilj igre je, da ekipa da gol nasprotnikom. Zmaga ekipa, ki da več golov. Rezultat je lahko izenačen. Če hočejo dobiti zmagovalca, podaljšajo čas igre. Lahko pa streljajo tudi enajstmetrovke. Pravila določajo, da se igralec lahko žoge dotakne z vsemi deli telesa, le z roko ne. Izjema je le vratar, ki to lahko naredi v svojem prostoru. Eni igralci so napadalci, drugi branilci. Gol pa lahko da vsak igralec. Igro sodijo trije sodniki. Eden je glavni, drugi so stranski sodniki. So enako oblečeni.

 

Najboljši igralci: V Sloveniji: Robert Koren , Milivoje Novakovič, Zlatko Dedič,...
Na svetu: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Wayne Mark Rooney, ...

Maskota: Maskota nogometnega prvenstva je Zakumi. Je rumen ali zlat in je leopard z zelenimi lasmi. Barve so prav take, kot jih ima nogometna reprezentanca Južne Afrike. Njegovo ime izvira iz Afrike. ZA pomeni kratico za Južno Afriko, KUMI pa pomeni deset v različnih afriških jezikih.

 

Zanimivost Južne Afrike:
Največje mesto je Johannesburg, glavni mesti pa sta Pretoria in Cape Town.
Ima 47 milijonov prebivalcev.
Država leži čisto na jugu, na konici Afrike. Na zahodu je Atlantski ocean, na vzhodu države pa Indijski ocean.
Tam govorijo kar 11 uradnih jezikov. Nekateri izmed njih se imenujejo: pedi, sotho, svati, tsonga, venda, afrikanščina pa tudi angleščina.

Južna Afrika je ena najstarejših na afriški celini. Sprva je bila naseljena z domačimi plemeni, kasneje so tja prispeli Nizozemci, pa tudi Angleži in vnele so se različne vojne za ozemlje. Vsak je hotel imeti večji vpliv nad območjem.
 Znana je Zmajeva gora pa tudi Mizasta gora, kjer je 1400 rastlinskih vrst. Tam je tudi puščava, ki se imenuje Kalahari. Poleg puščav ima tudi vinorodna območja.

V narodnem parku Kruger lahko občudujemo mnogo živalskih vrst na 20. tisoč kvadratnih kilometrov. Tam srečamo velikih afriških 5: leva, leoparda, slona, bivola in nosoroga. Nič manj niso zanimive antilope, divje mačke, hijene, noji. Tudi 336 vrst dreves raste tam.

Ob obali lahko občudujemo kolonije želv na plažah, opazujemo kite, morske pse, delfine, pelikane…

 

Želimo vam mnogo nogometnih užitkov, navijajte za Slovenijo, jeseni pa spet nasvidenje!

 

Vabimo vas tudi, da si v galeriji slik ogledate našo nogometno radijsko ekipo. Drese slovenske nogometne reprezentance so nam prijazno posodili v trgovini Hervis na Jesenicah, za kar se jim najlepše zahvaljujemo.

 

Tokrat so oddajo pripravili: Klemen, Luka, Saša, Špela, Elvisa, Hana z mentoricama Marijo Baš in Nevenko Urbas.


 

Podelitev FBZ za 6. do 9. razred

vrh __^

 

V četrtek, 3. 6., se je 32 učencev od 6. do 9. razreda z OŠ Prežihovega Voranca Jesenice, ki so letos opravili Finžgarjevo bralno značko, odpravilo na nagradni izlet proti Kranjski Gori. Najprej so si ogledali Liznjekovo domačijo, kjer so jim učiteljice mentorice podelile priznanja, zlatim bralcem, torej tistim, ki so pridno brali vseh devet let, pa tudi majice in knjige. Nato so odšli do smučišča, kjer naj bi se sankali na letnem sankališču, vendar to zaradi mokre steze in s tem zmanjšanja varnosti ni bilo mogoče, zato so učenci karte vseeno dobili, da jih bodo lahko izkoristili kasneje.


Mojca Kavčič
 

 

 

 


 

Prežihiada

vrh __^

Srečanje šol s Prežihovim imenom

21. in 22. maja smo se spet udeležili srečanja šol s Prežihovim imenom. Tokrat je bilo srečanje na Bistrici pri Lendavi. Na srečanju so se otroci vseh šol predstavili s svojim programom, s katerim so na poseben način predstavili svoj kraj.


Predstavniki otrok naše šole na »Prežihiadi« so bili: Špela Noč, Maša Kocjančič, Tamara Vilič, Matic Kos, David Brelih in Peter Janjoš.

 

Nekaj prijetnih trenutkov smo ujeli v fotografski objektiv. Slike si lahko ogledate tukaj

 

Mateja Kocjančič, Deja Tratnik
 


 

Šola v naravi Rakov Škocjan

vrh __^

ŠOLA V NARAVI
Rakov Škocjan

 

V ponedeljek, 10. 5. 2010, smo se ob 7.45 zbrali za Gledališčem Toneta Čufarja na Jesenicah. Odpravljali smo se v šolo v naravi. Bil sem poln pričakovanj glede bivanja v domu Rak. Ob 8.00 smo še zadnjič pomahali svojim staršem in se odpravili proti Rakovem Škocjanu. Na cilj smo se pripeljali kar hitro.

 

Ko smo prispeli, smo se najprej sestali z direktorjem doma. Dom je bil velik, sobe pa udobne. Spal sem v sobi z imenom Ščuka. Hrana je bila zelo raznolika in osebje doma prijazno. Obiskali smo maketo Cerkniškega jezera, do kamor smo se peljali s kolesom, peš smo šli do Zelških jam in Unške koliševke. Imeli smo tudi razne druge športne aktivnosti. S kanujem smo se peljali po reki Rak, preizkusili smo se tudi v streljanju z lokom, kjer sem bil med najboljšimi. Učili smo se plezanja po skali in spuščanja po vrvi. V prostem času smo lahko igrali košarko, nogomet in namizni tenis. Vreme ni bilo najboljše, večkrat je deževalo, zato smo bili tudi mokri in umazani. Ampak ne glede na to smo uživali. Hecali smo se, da bi nam bilo prevroče, če bi sijalo sonce. Vsak večer so nam pripravili različne programe, pravzaprav smo en večer morali sami pripraviti vsaka soba po dve igri. Šli smo tudi na nočni pohod, kar mi je bilo zelo všeč. Dnevi so hitro minevali in že je bil tu petek, čas našega odhoda domov.

 

Pred šolo sta me pričakala mami in oči, ki sta me pogrešala, kar pa ne bi rekel za mojo sestro.


Marko Stanojevič, 8. c

 

Oglejte si še:


 

Oddaja o čebelah

vrh __^

RADIO, 22.5.2010 – ODDAJA O ČEBELAH

 

Čebelica leti z neba,
leti, leti vse niže,
vse niže in vse bliže
čebelica leti z neba.

 

To je odlomek pesmi Otona Župančiča Ciciban in čebela. Sigurno jo poznate tudi vi.

 

Oddaja je bila na Radiu Triglav na sporedu v soboto, 22.5.2010, ob 9.00.


V oddaji o čebelah smo govorili o tem, da čebele živijo v panju, več panjev tvori čebelnjak. Vsak panj ima panjsko končnico, ki je pobarvana z živahnimi barvami, včasih pa so nanje risali prizore iz življenja. Te končnice so naša kulturna dediščina.


Opisali smo prebivalce v panjih: matico, čebele delavke, čistilke, nabiralke ter trote ter seznanili poslušalce, kako čebele zaznavajo svet okoli sebe.


Sporazumevajo se z otipavanjem, kje je dobra paša pa povedo drugim čebelam s posebnim plesom. Naša čebela se imenuje kranjska sivka in je znana po celem svetu.


Čebele gradijo satje, vanj pa spravijo med, ki je zelo zdravilen, kot so zdravilni tudi drugi čebelji proizvodi.

 

Čebela živijo v družinah, med seboj si pomagajo, zato pravimo, da so socialne žuželke.

 

Oddajo smo pripravili: Klemen, Luka, Nik, Maša, Hana, z mentoricama Marijo Baš in Nevenko Urbas
 

 

 

 


 

Šola v naravi 2. razred

vrh __^

ŠOLA V NARAVI - 2. RAZREDI


Učenci 2. razredov devetletke so bili od 10. do 14. maja 2010 v šoli v naravi v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Fara pri Kočevju.


Spoznavali so bližnjo okolico doma: reko Kolpo, ki teče le nekaj metrov stran, slap Nežico, okoliške gozdove, bližnje travnike in vasi, polnilnico vode Costella.


Športnih dejavnosti je bilo tudi veliko in sicer plezanje na plezalni steni, lokostrelstvo, orientacijski tek, plesne dejavnosti v telovadnici, športne igre na zunanjem igrišču, sproščanje na igralih, nočni pohod.


Poleg vsega naštetega smo obiskali tudi lončarsko delavnico, učili smo se preživetja v naravi, kjer smo postavljali šotore in kurili ogenj, pogovarjali smo se o vremenu , spoznavali smo travniške rastline in živali, pisali in učili smo se v posebni učilnici.


Skratka bilo je pestro in zanimivo in domov smo se vrnili polni novih in prijetnih vtisov. Nekaj trenutkov ujetih na fotografijah si lahko tudi ogledate.


Vodja šole v naravi: Irena Blatnik

 

Oglejte si še:

 


 

Plavški Rovt v narcisah

vrh __^

RADIO MAJ 2010 – Plavški Rovt v narcisah

 V maju vas vabimo na izlet v vasi pod Golico – v Plavški Rovt, v Planino pod Golico in Javorniški Rovt. Pobočja v teh vaseh in tudi proti vrhu Golice so se odela v belo. Pa ne zaradi snega ampak zaradi narcis, ki so spet zacvetele. Na izletu boste lahko občudovali cele poljane, gorske travnike, teh lepih, dišečih cvetlic.


Narcise imenujemo tudi ključavnice. O tem imenu se je v ljudskem izročilo ohranilo kar nekaj zanimivih pripovedk.

 

Velika škoda bi bila, če bi to zaščiteno cvetje izginilo!


Kaj pripomore k ohranitvi tega dišečega cvetja:


- Travnike kmetje ne smejo pokositi prezgodaj.
- Ne smejo gnojiti z umetnim gnojenjem.
- Obiskovalci ne smejo trgati cvetov in hoditi po njih ter izkopavati čebulic.

 

Narcise so znane po celi Sloveniji in tudi preko meja naše domovine. Pravijo, da nikjer na svetu, nimajo tako velikih narcisnih poljan kot prav pri nas.

 

Jeseniška občina je letos maja vsa v znamenju narcis, saj so narcise v različnih oblikah na nalepkah, avtobusih, v izložbah in še kje. Potekajo tudi prireditve pod imenom Mesec narcis.

Tudi naša šola, šola Prežihovega Voranca z Jesenic, je pred leti postala ena izmed ASP-net šol in se je v okviru Unesca odločila za projekt Mladi posvojijo spomenik. Mladi so se odločili, da posvojijo narciso v Rovtah. Narcise so risali, fotografirali, pisali spise in pesmi na to temo. Nastale so razglednice narcis, iz keramike in blaga. Posadili so jih tudi pred našo šolo.


Ta projekt so predstavili v različnih oddajah in pa tudi na srečanju šol s Prežihovim imenom v Dolini pri Trstu.

 

Med temi čudovitimi belimi cvetličnimi preprogami pa je v Plavškem Rovtu doma tudi tajnica naše šole, gospa Marta Klinar. Z njo smo se pogovarjali o narcisah, starih običajih in načinu življenja v teh krajih nekoč in danes.


Povedala nam je:


- da je vas Planina pod Golico znana po narcisah že od Valvazorjevih časov,
- da so v preteklosti v teh krajih kopali rudo,
- da so se ljudje ukvarjali tudi z gozdarstvom, kmetijstvom in živinorejo
- da so ženske predle volno,
- da zna pripraviti okusne stare jedi – krape, žgance..

 

Na potepanje po Plavškem Rovtu in pri pripravi oddaje so sodelovale: Vanesa, Špela, Helena, Saša, Elvisa in mentorici Nevenka in Marija

 

Oglejte si še:

 


 

Prilagojen urnik za 8. razrede zaradi šole v naravi

vrh __^

 Spremenjen urnik za 8. razred od 10. do 14.5.2010


 

Nastop Otroškega pevskega zbora Solzice

vrh __^

Otroški pevski zbor solzice

Otroški pevski zbor naše šole se je več kot uspešno udeležil medobčinskega srečanja pevskih zborov Občin Jesenice, Žirovnica in Kranjska Gora. Pod vodstvom mentorice prof. Stanke Mencinger so se uvrstili na regijsko tekmovanje otroških pevskih zborov, ki bo konec meseca maja v Škofji Loki.

 

Nekaj utrinkov s tekmovanja si lahko ogledate tukaj.

 

 


 

Ilustrator Uroš Hrovat

vrh __^

Gostili smo ilustratorja Uroša Hrovata

Ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke, nas je obiskal trenutno eden najbolj znanih mladinskih slovenskih ilustratorjev Uroš Hrovat. Prireditev smo načrtovali ravno na ta dan, izpeljati pa smo jo morali kasneje, 7. aprila, ker je 2. aprila Uroš Hrovat v Pionirski knjižnici v Ljubljani prejel nagrado za najboljšega ilustratorja po izboru mladih bralcev.

 

Prireditev smo pripravili v mali telovadnici. Učencem 2. triletja je ob branju zgodbice narisal njim zelo znanega in priljubljenega knjižnega junaka Petra Nosa in še nekaj drugih, z učenci 3. triletja pa je ustvaril strip. Tako so na prijeten način spoznali osnovne zakonitosti te likovne zvrsti.

 

Potrudili se bomo, da bomo njegove izdelke z obiska pri nas postavili na ogled vsem učencem.

 

Oglejte si še:


 

Pomladanska papirna akcija

vrh __^

Pomladanska papirna akcija


Na naši šoli smo v mesecu aprilu izvedli še drugo dvodnevno papirno akcijo v tem šolskem letu, in sicer, v torek, 13.4.2010 in v sredo, 14.4.2010. Zbiranje je potekalo tekom celega dneva tako v torek kot v sredo. Akcija je bila izjemno uspešna, saj smo skupaj zbrali 47 ton in 920 kg starega papirja. Učence smo spodbudili k zdravi tekmovalnosti, saj so razredi medsebojno tekmovali, kdo zbere več. Rezultati zbranega papirja po oddelkih so objavljeni spodaj. Zbrana sredstva smo dali v šolski sklad, ki skrbi za uresničitev potreb naše šole, najuspešnejši razred pa si bo lahko privoščil enodnevni izlet.


Vsi smo bili resnično presenečeni na veliko zagnanost, kljub dežju in hladnemu vremenu, naših učencev, njihovih staršev in ostalih sorodnikov, učiteljev, ostalih delavcev šole, saj je bilo zbranega resnično veliko starega papirja. Zato smo se odločili, da tudi v prihodnjem šolskem letu ostaneta dve papirni akciji, jesenska in pomladanska. Še naprej zbirajte in shranjujte star, odsluženi papir, da bomo solidarnost ohranili še naprej.


Kot zanimivost naj napišem naslednje: Recikliranje 1 kg papirne embalaže prihrani med drugim 40 l čiste vode in 1/5 drevesa. Zdaj pa sami preračunajte, koliko čiste vode in dreves smo rešili z zbranim papirjem. In še to: Za tono papirja je potrebno posekati 2 veliki drevesi ali 17 majhnih dreves.


Oglejte si še nekaj slik, kako je potekalo zbiranje.


Učiteljica: Petra Hrovat

 

Rezultati papirne akcije:

 

Končni znesek zbranega papirja je47 920 kg.

 

Oddelki, ki so se posebej potrudili, so naslednji:

 

1.7. C4 914 kg
2.1. B 3 452 kg
3.2. B 2 948 kg
4.7. A2 645 kg
5.4. B2 214 kg
6.6. C2 212 kg
7.3. B 2 160 kg
8.5. C 2 128 kg
9.8. A 2 005 kg
10. 4. C1 959 kg

 

Ostali oddelki so zbrali naslednje količine papirja:


1. A 1 343 kg, 1. C 1 452 kg, 2. A 1517 kg, 2. C 1 903 kg,
3. A 1 089 kg,3. C 1 847 kg, 4. A 1 477 kg, 5. A 1 611 kg,
5. B 1 349 kg, 6. A 1 589 kg, 6. B 838 kg, 7. B 693 kg, 8. B 1 349 kg,
8. C 647 kg, 9. A 306 kg, 9. B 708 kg, 9. C 1 118 kg.
 


 

4. tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda

vrh __^

4. tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda

V četrtek 1. aprila je na šoli potekal četrti tehniški dan. Naslov je bil Velikonočni običaji. Učenci so pod mentorstvom učiteljev izdelovali izdelke, ki jih izdelujemo oziroma pripravljamo ob prazniku Velike noči.


Učenci 6. razredov so izdelovali pisanice (z vrvico, voskom, z lupinicami, čebulnimi olupki, z barvami in semeni).


Učenci 7. razredov so se tradicionalno spopadli s peko velikonočnih dobrot (orehove in makove potice, pletenic, biskvita z velikonočnimi figuricami in medenjakov).


Učenci 8. razredov so izdelovali okrasne predmete (košarice, rože iz krep papirja in tulipane iz embalaže za jajca.)


Učenci 9. razredov so se motivno pridružili osmošolcem. Izdelovali so svečke v jajčnih lupinah, lesena stojala, slike s semeni, vaze, rože in okrasne venčke.


Naša šola je vključena v projekt Mladi razveseljujemo starejše, zato so se nam na ta dan pridružili tudi starejši občani iz Doma upokojencev dr. Franceta Berglja. Dopoldansko druženje je bilo prijetno, saj so se starejši zelo lepo vključili v delo, mladi pa so se izkazali kot odlični gostitelji.


Izdelke smo po končanem delu razstavili v avli šole, kjer si jih lahko ogledate, nekaj utrinkov pa smo zabeležili tudi s fotoaparatom. Slike si lahko ogledate v Galeriji slik.

 

Vodja tehniškega dneva: Katrca Horvat
 


 

Od zemlje do žemlje

vrh __^

3. tehniški dan za 2. razrede: Od zemlje do žemlje

V ponedeljek, 29. marca so imeli učenci 2. razredov tehniški dan, kjer so v gledališko-animacijski delavnici »Od zemlje do žemlje« spoznali peka Matevža, ki jih je naučil narediti testo in ga oblikovati v žemljice.

 

Nato so jih dali na pomaščene pekače in v naši kuhinji so jih spekli. Vsi drugošolci zdaj vedo, da je za pripravo tako okusnih žemljic potrebno imeti moko, sol, vodo in kvas. In koliko česa? To je skrivnost. Lahko pa nam verjamete, da so bile zelo okusne.

 

Nekateri starši so imeli srečo pokusiti žemljice le, če jo je otrok prinesel vsaj malo domov. Vsi sodelujoči učenci pa so prinesli domov spominska darila, ki jih je pripravil pek Matevž po skupnem glasbeno-plesnem delu ob koncu tehniškega dopoldneva.

 

In če vas zanima, kateri dve živali sta zaslužni, da smo iz pšenice dobili moko, povprašajte drugošolce, ki vam bodo odgovor zapeli.


Oglejte si slike, verjetno se vam bodo cedile sline…

 

Vodja tehničnih dni: Petra Hrovat

 


 

Likovna razstava "Zima" učencev 1. razreda

vrh __^

Likovna razstava "Zima" učencev 1. razreda

Z učenci 1. razreda smo v mesecu februarju pripravili likovno razstavo z naslovom Zima, in sicer v avli naše šole. Razstavo ste si lahko ogledali do konca meseca marca. Na panojih so bili razstavljeni likovni izdelki z različnimi likovnimi motivi: drevesa pozimi, novoletni ognjemet, snežaki, ptice pozimi, zimske vile... Izdelki so predstavljali tudi različne likovne tehnike, kot so praskanka, slikanje s tempera barvami na mokro podlago, slikanje z barvnimi kredami, kolaž z barvnim papirjem...

 

Namen razstave je bil predstaviti zimo skozi likovno ustvarjalnost naših prvošolcev.

 

Utrinke z razstave pa si lahko ogledate v naši spletni galeriji.


Učiteljica: Erika Vidrgar


 

Šolski radio marec-prišla je pomlad

vrh __^

Šolski radio marec - prišla je pomlad

Oddaja je bila na sporedu na Radiu Triglav v soboto, 20.3.2010, prav na prvi letošnji pomladni dan.


V naše kraje že počasi prihaja pomlad. Dan je vedno daljši, ptičje petje zmeraj glasnejše. Odložili smo zimska oblačila in obutev, iz izložb se nam ponujajo zanimive pomladne majice.


Pomlad pa ni povsod enako dolga. Pri nas traja tri mesece, ker imamo štiri letne čase. Ponekod po svetu pa imajo samo dva ali pa samo en letni čas. Na severnem tečaju sta samo dva letna časa. Med zimo je skoraj ves čas temno, poleti pa sonce nikoli ne zaide in je ves čas svetlo.


Vreme je spomladi pogosto vlažno in deževno, enkrat toplo, spet drugič še hladno.


Spomladi je tudi čas za naravoslovne poskuse. Naredimo si merilnik dežnih padavin, ugotavljamo iz katere smeri piha veter, merimo temperaturo zraka.


Pojdimo v naravo, opazujmo mlako, z daljnogledom opazujmo kakšno srno z lovske preže ter se zabavajmo ob spuščanju zmaja v vetrovnih dneh! Ptičja gnezda pa pustimo pri miru!


Privoščite si zdravilno regratovo solato, ki jo lahko okrasite s trobenticami. Kmalu posejte rože v cvetlična korita, da vas bodo potem cvetlice razveseljevale do jeseni.

 

Želimo vam lepe pomladne dni in mnogo zanimivo okrašenih pirhov!

 

Učenci in učenke Saša, Luka, Nik, Vanesa, Elvisa, Maša, Hana z mentoricama Marijo Baš in Nevenko Urbas

 


 

Gradim svet iz besed

vrh __^

Gradim svet iz besed-uspeh naše učenke na literarnem natečaju

Založba Rokus Klett je tudi v letošnjem šolskem letu razpisala literarni natečaj za osnovnošolce Gradim svet iz besed, ki se je začel oktobra lani, zaključil pa pred nekaj dnevi.V natečaju so sodelovali učenci od 4. do 9. razreda. Naloga sodelujočih je bila, da so devet predstavljenih ilustracij razvrstili v poljubno zaporedje in jih povezali z izvirno zgodbo.


Na natečaju so sodelovali tudi naši učenci. Izredno smo ponosni na učenko 8.b razreda Ano Krajšek, saj je bila njena zgodba izbrana med 8000 prispevki in objavljena v posebni knjižici zmagovalnih zgodb. (Izberejo jih šest – iz vsakega razreda eno.)


Zaključna prireditev je bila v torek, 10. marca 2010, v prostorih RTV Slovenija. Prireditev je potekala v studiu, kjer snemajo oddajo Male sive celice. Najboljši pisatelji (letos so bila to samo dekleta) so prejeli nagrade, v kulturnem programu pa smo prisluhnili godalnemu orkestru glasbene šole Moste-Polje, zgodbi pisateljice Jane Kolarič in eni izmed zmagovalnih zgodb. Prireditvi je sledil še ogled prostorov nacionalne televizijske hiše.

 

Fotografije z zaključne prireditve si lahko ogledate tukaj.
 


 

Radio, februar - Zimske Olimpijske igre v Kanadi

vrh __^

Radio, februar 2010 - Zimske Olimpijske igre v Kanadi

Naša oddaja je tokrat govorila o 21. olimpijskih igrah, ki so se začele 12.2.2010, v Kanadi, v Vancouvru. Trajale so 16 dni in so se zaključile 28.2.2010.


Olimpijske igre so dobile ime po svetem kraju Olimpija. V današnjem času imajo namen združiti v sodelovanju vse ljudi, ki drugače med seboj ne bi mogli sodelovati.


Olimpijski simboli so: olimpijski krogi, olimpijski ogenj in mir. Olimpijski krogi so na zastavi med seboj prepleteni in predstavljajo pet kontinentov sveta.


Olimpijski ogenj je simbol, ki ga pozna ves svet. Prižgejo ga v Grčiji in potem potuje po svetu kot štafeta. Igre so nedotakljive in mir med igrami je poslanstvo, ki se je ohranilo do danes.


Tokratne OI imajo znak Ilanaaq, kar pomeni prijatelj. To je človeška podoba sestavljena iz kamnov. Maskote OI so Sumi, Quatchi in Miga.


Država Kanada je zelo velika in zanimiva. Ima 32 milijonov prebivalcev. Uradna jezika sta angleščina in francoščina, najdemo pa tudi mnogo drugih jezikov. V Kanadi je še približno 600 plemen in staroselcev. Vsi so zelo povezani z naravo. Naš planet imenujejo Mati Zemlja. Glavno mesto je Ottawa.


Na OI so uspešno sodelovali tudi naši športniki. Verjamemo, da ste navdušeno navijali zanje!


Tudi naš ravnatelj, gospod Robert Kerštajn, je bil olimpijec. Sodeloval je na 16. olimpijskih igrah leta 1992 v Albertvillu v Franciji in sicer v teku na smučeh. Tekmoval je na 10., 15., 30 in 50 km razdalji. Bil je med slovenskimi tekmovalci, ki so prvič zastopali Slovenijo na olimpijskih igrah kot samostojno državo.

 

V tokratni oddaji so sodelovali: Nik, Helena, Špela, Elvisa, Hana in Vanesa, z mentoricama Nevenko in Marijo
 

  

 


 

3. Tehnični dan za 6. do 9. razred

vrh __^

3. Tehnični dan za 6- do 9. razred

Na šoli smo 18. marca izvedli 3. tehnični dan. Naslov je bil Od ideje do izdelka. Učenci od šestega do devetega razreda so pod vodstvom učiteljev izdelovali izdelke iz različnih materialov. Šestošolci so izdelali denarnice, peresnice in mošnjičke iz usnja in filca, sedmošolci so delali copate, rože, klobučke, lutke in stojala za svinčnike s pomočjo blaga in filca, osmošolci so izdelovali nitno grafiko, devetošolci pa so okrasili steklenice in vaze z različnimi tehnikami izdelave . Devetošolci so imeli tudi predstavitev steklopihaštva. Spoznali so, kako se izdeluje različne steklenice in druge izdelke. Tudi sami so napihali stekleničko, ki so jo odnesli tudi domov.


Izdelke smo po končanem delu razstavili v avli šole. Razstava bo odprta do 9. marca, tako da si jo lahko ogledajo tudi starši.


Vodja : Danica Kikelj

 


 

Šola v naravi za 3. razred - Ptuj

vrh __^

Šola v naravi za 3. razred - Ptuj

Od 09. do 13. februarja 2010 so učenci 3.razredov preživeli na Ptuju, kjer so v Termah Ptuj opravili obvezni 20-urni plavalni tečaj.


V topli termalni vodi so učenci plavali dvakrat na dan, neplavalci so se naučili plavati vsi ostali pa so nadgradili svoje plavalno znanje, še posebno pa so vsi uživali v sprostitvenih vožnjah po toboganu.


Pot v Terme Ptuj nas je vsak dan vodila mimo znamenitosti mesta Ptuj - Mestne hiše, Mestnega stolpa, Orfejeva spomenika, Dravska stolpa, Florjanovega spomenika, Ptujska gradu. Učenci so si znamenitosi ogledli in o njih izvedeli veliko zanimivega. Obiskali smo eno najlepših knjižnic v Evropi -mestno knjižico Ivana Potrča, kjer nam je pravljičarka in pisateljica Liljana Klemenčič povedala pravljico Kurent. V rastavišču knjižnice pa smo si ogledali še rastavo o Janezu Vajkardu Valvasorju in opazovali njegova znamenita dela.Največje doživetja v predpustnem času pa je seveda bilo srečanje s kurenti na Mestnem trgu, udeležba na pustni povorki in naš plesni nastop na odru v prireditvenem šotoru med nastopom pevca Domna Kumra.

 

Prosti čas, ki smo ga imeli zelo malo smo namenili družabnim igram in prijetnim vsakodnevnenim druženjem v večnamenskem prostoru, v prelepem Mladinskem prenočišču Kurent. Oglejte si naše fotografije in podoživite vse, kar smo doživeli v naši šoli v naravi.

 

Nevenka F. Urbas

 

Slike: Erika Vidergar, Nevenka F. Urbas, Mirica Lah

 


 

 

Zimska šola v naravi za 4. razred

vrh __^

Zimska šola v naravi za 4. razred

 

Od 25. do 29. januarja smo bili učenci 4. razredov v šoli v naravi v Kranjski Gori. Kot že nekaj let zapored smo tudi tokrat bivali v Porentovem domu. V dopoldanskem času smo se učili smučati na kranjskogorskih smučiščih, popoldneve pa smo izkoristili za igre na snegu, drsanje in pohod z baklami. Tudi ob večerih nam ni bilo dolgčas, saj smo se zabavali po sobah in ustvarjali, prijetno druženje pa zaključili z modno revijo in zabavo v pižamah. Kljub temu, da smo bili utrujeni od vseh aktivnosti na snegu in mrazu, smo uživali, dnevi pa so prehitro minili.
»Luštno« je bilo!

 

Matjaž Gale, Deja Tratnik
 

Oglejte si še:


 

 

Uganka

vrh __^

Uganka

V moder in rumen lonček smo dali sneg. V en lonček smo sneg rahlo zajeli, v
drug lonček smo ga potlačili. Uganite v katerem lončku bo več vode, ko se bo
sneg stopil.
  
Učenci 1.a razreda z učiteljico Branko in vzg. Sonjo

 


 

 

Šolski radio oddaja januar 2010

vrh __^

Šolski radio-oddaja januar 2010

Oddaja o času, mesecih v letu, koledarju – Kako merimo čas.

Oddaja, ki je bila na sporedu v soboto, 16.1.2010, na Radiu Triglav od 8 do 9 ure, v oddaji za otroke, govori o času.

 

V oddaji govorimo o mesecih v letu. Mesece v letu poimenujemo tudi z lepimi, slovenskimi imeni:
Januar – prosinec, februar – svečan, marec – sušec, april – mali traven, maj – veliki traven, junij – rožnik, julij – mali srpan, avgust – veliki srpan, september – kimavec, oktober – vinotok, november – listopad, december – gruden.


Oddaja govori o tem, kako so ljudje izumili koledar in uro, kako so si pri tem pomagali z opazovanjem narave, lune in sonca.


Kdo popravlja ure, kakšne vrste ur poznamo? Tudi na ta vprašanja dobite odgovor v oddaji.


Oddajo popestrijo skladbe in pesmi o urah (Haydn, Voglar, Bitenc).


Za januarsko oddajo se je trudilo kar 10 otrok, prvič pa je z nami sodeloval prvošolček Kristjan. Čestitamo!

 

Hana, Špela, Klemen, Maša, Saša, Elvisa, Vanesa, Kristjan, Fortesa in Helena
ter mentorici Marija Baš in Nevenka Urbas.

 

Oglejte si še

 


 

Šolski radio od 2. do 5. razreda

vrh __^

Šolski radio od 2. do 5. razreda

Decembrska oddaja

 

Decembrska oddaja, ki smo jo tokrat pripravili je bila praznično obarvana, saj nam mesec december prinaša vesele, zanimive in tudi pomembne dogodke.


Prvi pomemben dan v decembru je 3. december, saj se je na ta dan v Vrbi rodil največji slovenski pesnik France Prešeren. To je tudi dan slovenske kulture. Na ta dan so brezplačno odprta vrata mnogih muzejev, poteka tudi mnogo kulturnih prireditev.


Naslednji zelo pomemben dan za Slovence je 26. december, dan, ko smo se odločili, da Slovenija postane neodvisna in samostojna država.


Da bi srečno vstopili v leto 2010, smo predstavili simbole sreče: pujska, podkev, pikapolonico, dimnikarja. Nismo pozabili na štiriperesno deteljico, mušnico, palčke…


Otroci iz 1.b razreda so povedali, kaj je za njih sreča, otroci iz 1.razredov podaljšanega bivanja pa so ugotavljali, kaj vse se na da kupiti z denarjem. Novoletne želje pa so nam zaupali tudi otroci interesne dejavnosti Igrajmo se skupaj.


Lepa zgodba Svetlane Makarovič Sapramišja sreča tudi govori o sreči in prijateljstvu. Le preberite jo, ne bo vam žal!

 

Novice in želje za novo leto si lahko ogledate in preberete tudi na naši oglasni deski v prvem nadstropju.


Kako so otroci, ki obiskujejo krožek šolski radio sodelovali pri izdelavi oglasne deske, si oglejte v priloženi galeriji slik.

 

Bele novoletne muce so prinesle ključek zlat,
to pa ni navaden ključek, to je ključ od zlatih vrat.
Že odpirajo se vrata, že se nekaj lesketa,
tam zlat košek nate čaka, poln izpolnjenih želja!

Veliko sreče in dobrih prijateljev vam želimo v letu 2010!

 

Učenci: Helena,Saša, Špela, Hana, Elvisa, Vanesa, Vita, Dejan, Fortesa, Luka, Nejc, Klemen in Maša.


Mentorici: Marija Baš, Nevenka Urbas

 


 

Tehniški dan od 6. do 9. razreda

vrh __^

TEHNIŠKI DAN

V torek, 8. 12. 2009, je na naši šoli potekal tehniški dan. Namenjen je bil učencem od 6. do 9. razreda, ki so se preizkusili v različnih spretnostih. Pri okraševanju novoletnega drevesa, šole, izdelovanju voščilnic in daril je prišla do izraza njihova kreativnost, ustvarjalnost, originalnost ipd. Vsaka ideja je bila dobrodošla, saj se je dopolnjevala z idejami in predlogi učiteljic in učiteljev predmetne stopnje, ki so spodbujali učence pri delu in jim bili za zgled tudi s svojimi izdelki.


Učenci vseh razredov so izdelovali voščilnice – seveda z različnimi pripomočki, materiali, pri tem so uporabili vse, kar se jim je zdelo uporabno, tako da so bile voščilnice kar najbolj raznolike. Njihova zagnanost se je pokazala pri številu narejenih voščilnic – nekateri so resnično uživali v izdelovanju in so hoteli udejanjiti kar največ svojih idej. Starši ste v času popoldanskih govorilnih ur lahko voščilnice kupili, sredstva, zbrana na ta način, pa so namenjena šolskemu skladu.


Z okraski v modni vijoličasti in beli barvi ter lučkami so šestošolci okrasili novoletno drevo, sedmošolci pa šolo (stopnišče, okna). Učenci devetih razredov so svoje spretnosti dokazali z izdelovanjem daril – čipka v bakrenem okvirju –, ki so namenjena upokojencem.


Dan je prehitro minil, celo šolo pa je prevevalo decembrsko veselje – na obrazih otrok je bilo prepoznati ponos, da so izdelali kvalitetne izdelke, s katerimi bodo razveseljevali vsakogar, ki bo obiskal našo šolo ali prejel voščilnico oziroma darilo.

 

Učiteljica: Maja Petek

 

Oglejte si še:

 


 

Izdelava novoletne dekoracije

vrh __^

2. tehniški dan za 1. razrede

V četrtek, 26. 11. 2009, smo učenci 1. razreda v šolo povabili tudi starše. Pridružili so se nam pri izvedbi 2. tehniškega dne, v okviru katerega smo izdelali zimsko dekoracijo za okrasitev učilnic in hodnika 1. razreda. Delo je potekalo v večih delavnicah. V eni smo izdelovali zasneženo vasico, v drugi smo izdelovali snežake, v tretji smo zgibali snežinke, četrta delavnica pa je potekala pod vodstvom cvetličarke go. Mateje Kunčič. V tej delavnici smo izdelali čudovite ikebane in venčke. Delo je potekalo v veselem in sproščenem vzdušju. Starši so nam ob koncu pomagali tudi pri okrasitvi prostorov. Vsi skupaj smo preživeli lep in uspešen dan v šoli.


 

Oglejte si še:

 


Naslikajmo čustva

vrh __^

1. tehniški dan za 1. razrede

V tednu od 23. do 27. 11. 2009 smo v 1. razredu izvedli 1. tehniški dan z naslovom Naslikajmo čustva. Obiskala nas je go. Barbara Ravnik. Izvedla je delavnico, in sicer vsak dan v drugem oddelku. Učenci smo spoznali nekaj novih socialnih igric, se naučili kratki pesmici, spoznali novi zgodbi, poslikali svileni ruti za učiteljici in svilena okna za spomin. Vse je potekalo na temo čustev, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju. Spoznali pa smo tudi načine, kako nekoga lahko spravimo v dobro voljo ali mu pomagamo premagati neprijetne občutke. Domov smo odnesli čudovita poslikana svilena okna in spomine na prijeten dan v šoli.


 

Oglejte si še:

 


2. tehniški dan za 2. razrede

vrh __^

2. tehniški dan za 2. razrede

Prvo decembrsko sredo smo 2. razredi izvedli drugi tehniški dan, ki je bil namenjen izdelovanju novoletne dekoracije. Tekom dopoldneva smo izdelali snežake, za katere smo se še posebej potrudili, saj je bil postopek kar zahteven. Ob koncu tehniškega dne pa smo izdelali še male vile, ki so nekaj posebnega, saj so čisto vse unikatne – krila njena so otroške roke, telo njeno pa otroška stopala. Male vile smo lahko izdelali le ob medsebojni pomoči in so nas še bolj povezale. Namen prisrčnih vil je tudi to, da s svojo edinstvenostjo prinesejo najlepše želje naše v teh bližajočih se prazničnih dneh.
Imeli smo se lepo in dopoldne je minilo kot bi mignil. In da boste verjeli našim besedam, si oglejte slike iz ustvarjanja in razstave.

 

Učiteljica: Petra Hrovat

 

Oglejte si še:

 


Šolski radio 2.-5. razred

vrh __^

Oddaja našega radia od 2. – 5. razreda – november.

 

Za novembrsko radijsko oddajo smo pripravili oddajo z naslovom Pridruži se nam na sprehodu po gozdu. Govorili smo o sožitju dreves in živali, o listnatih in iglastih drevesih. Drevesa rastejo zelo dolgo, da jih lahko posekamo in koristno uporabimo. Nadomestimo jih z mladimi drevesi iz drevesnic. Naučili smo se prešteti, koliko let je drevo staro – po letnicah.


Na sprehodu po gozdu slišimo mnogo ptic, razveseli nas šelestenje listja, uživamo v vonjavah gozda.


Če pozorno opazujemo in prisluhnemo, spoznamo mnogo gozdnih živali. Na tleh lahko odkrijemo tudi njihove sledi (stopinje v blatu, obgrizen lešnik..). Pobožamo lubje in ugotovimo, da je različno hrapavo. Otepamo se repinca, ki se hitro prime naše obleke. Naberemo lep, zelen mah. Nabiramo tudi maline, robidnice, borovnice. Paziti moramo, da ne naberemo strupene plodove, kajti tudi ti so v gozdu.


Zanimivo je opazovati živalce v gozdnih tleh, pod odpadlim listjem in iglicami. V gozdu lahko poskakujemo čez veje, gazimo po šumečem listju, nabiramo naravni material in iz njega naredimo unikatne izdelke.


Tudi vas vabimo na sprehod v gozd, saj je lep v vsakem letnem času!

 

Mentorici našega radia Marija Baš in Nevenka Urbas z ustvarjalci novembrske oddaje: Heleno, Vaneso, Hano, Forteso, Mašo, Špelo in Lukom.
 

Oglejte si še:

 


1. razredi, 2. športni dan

vrh __^

Drugi športni dan prvih razredov: Športne igre

Športni dan prvih razredov na šolskem igrišču je bil razgiban, vesel, zanimiv. Čeprav je bilo vreme sveže in vetrovno, nas je na šolskem igrišču pričakalo sonce. Seveda pa tudi dva učitelja rolanja, ki sta nas na zabaven način naučila nekaj osnov rolanja. Vozili smo se tudi s skiroji. Ni bilo čisto lahko, vendar smo spretno švigali med ovirami. Naša tretja naloga pa je potekala v telovadnici, kjer smo se igrali rajalne igre. Oglejte si fotografije in videli boste, da smo bili ta dan pravi športniki.


Mojca Vilić, fotografije: Nevenka F. Urbas

 

Oglejte si še:


 

Naravoslovni dan za 2. razrede

vrh __^

 Naravoslovni dan za 2. razrede

Učenci 2. razredov devetletke so imeli v torek, 17. 11. 2009, drugi naravoslovni dan – poskuse iz naravoslovja.


V učilnicah so najprej izdelali preproste vetrnice različnih velikosti, preizkusili pa so jih na hodniku in v telovadnici.


Potem so se preselili na igrišče za šolo. Tam so učenci opazovali moč in smer vetra, ugotavljali so, kako voda pronica v suho prst v steklenici, opazovali pa so tudi, kako voda odnaša mivko in izpodriva večje kamenčke.


Po vrnitvi v učilnice so si vse poskuse ogledali še v delovnem zvezku.
Dan je bil za učence zanimiv, poučen in je hitro minil.

 

Vodja naravoslovnega dne: Irena Blatnik

 

Oglejte si še:

 


Obisk Glasbene mladine 

vrh __^

 

Obisk Glasbene mladine

V torek, 10.11.2009 so si učenci 2. razredov ogledali pravega glasbenega dinozavra, Pozavnozavra, ki jih je poučil o svojem glasbilu pozavni. V zelo zanimivi glasbeni pravljici z naslovom Pozavnozaver so otroci aktivno sodelovali in na zabaven način spoznali njim manj znano glasbilo pozavno. Naučili so se nanj tudi igrati. Če mi ne verjamete, jih kar prosite, da vam kaj zaigrajo.

 

Učiteljica: Petra Hrovat

 

Oglejte si še:

 


Zbiranje zamaškov

vrh __^

 

Obvestilo

Zbiranje zamaškov za Anžeta bo potekalo do prve polovice decembra 2009, potem bo sledil odvoz plastičnih zamaškov.
 
Zbiranje se bo nadaljevalo.
 
P.H.

 


Obvestilo za učence-vozače

vrh __^

Obvestilo za učence-vozače

S klikom na povezavo si lahko preberete obvestilo avtobusnega prevoznika Alpetour, na vprašanje sveta staršev, ki smo ga posredovali Občini Jesenice, ta pa naprej avtobusnemu prevozniku.
 


Obvestilo učencem-vozačem

Šola v naravi za 6. razrede - Radenci

vrh __^

Šola v naravi - Radenci

 

Na spletni strani pod Galerija slik, je že nekaj utrinkov z letošnje šole v naravi za 6. razrede v Radencih.

 

Oglejte si še:

 


Šolski radio 2.-5. razred, oktober

vrh __^

 Oddaja našega radia od 2. do 5. razreda - oktober

 

Pridne članice in člani našega radia ne počivajo. Prvo oddajo smo pripravili že oktobra. Takrat smo se posvetili uživanju sadja in pripravili oddajo z naslovom Jabolko. Jabolko je eno izmed najbolj zdravilnih sadežev, saj pospešuje izločanje strupov iz našega telesa.

 

Spoznali smo tudi slastne jedi, ki jih pripravimo iz tega dobrega sadeža, poiskali pregovore o jabolku, našli lesniko – divje jabolko. Na koncu pa smo doživeto povedali slovensko ljudsko pravljico Zdravilno jabolko.


Naša oddaja je bila na sporedu tudi v otroški oddaji na Radiu Triglav.


V oddaji so sodelovali: Petra, Maša, Špela, Helena, Elvisa in Dejan.

 

Mentorici našega radia Nevenka Urbas in Marija Baš.

 


Naravoslovni dan za 2. razrede

vrh __^

 1.naravoslovni dan za 2. razrede


Učenci 2. razredov devetletke so imeli v petek, 16. 10. 2009, prvi naravoslovni dan v tem šolskem letu. Z avtobusoma smo se odpeljali v Javorniški Rovt in se podali na sprehod po čudovitem jesensko obarvanem gozdu. Opazovali smo drevesa, grmovja, plodove, živali in čas je hitro minil. Seveda smo si zaslužili tudi malico, čisto na koncu poti na Pristavi, pa so nas pričakala še nova igrala. Kljub malo nižjim temperaturam, je naravoslovni dan izvrstno uspel. Lahko si ogledate tudi nekaj fotografij.

 

Učiteljica: Irena Blatnik

 

Oglejte si še:

 


 

Šola v naravi 9. razred, Zgonji Zavratnik

vrh __^

Šola v naravi Zgornji Zavratnik

 

Za šolo v naravi se je prijavilo 35 učencev, zaradi različnih razlogov se trije učenci niso udeležili šole v naravi. Poleg razredničark Anite Kosem in Katrce Horvat je bila spremljevalka tudi Cirila Kuraš, ki je zaposlena v oddelku podaljšanega bivanja.


Načrtovani naravoslovni program, ki ga imajo na tej turistični kmetiji smo v celoti izpeljali.


Prvi dan smo si ogledali mlin v Spodnji Rečici, Flosarski muzej v Ljubnem ob Savinji, se nastanili po sobah, ki so imele vsaka svojo kopalnico in si po večerji ogledali bližnjo okolico.


V torek smo se odpravili na planinski pohod do Potočke zijalke, ki nam je vzel dolgih sedem ur, a smo vsi prisopihali do vrha in nazaj do muzeja o izkopavanjih v jami, ki ga je vodil profesor Srečko Brodar v 30 letih prejšnjega stoletja.


Sredo smo preživeli z gozdarjem v bližnjem gozdu in izdelali plakate na temo gozda.


Lepo vreme nas je v četrtek spremljalo po Logarski dolini, kjer se nismo ustrašili mrzlega piša pod slapom Rinka. Zvečer smo imeli tombolo z nagradami in v petek športne igre.


Zadovoljni in nekoliko utrujeni smo se odpravili domov, kamor smo zdravi prispeli ob 15.30 uri.


Kljub slabi vremenski napovedi in pogostemu dežju smo program v celoti izpeljali.

 

 

Vodja šole v naravi Anita Kosem, prof.bio

 

Oglejte si še:

 


 

Papirna akcija

vrh __^

PAPIRNAAKCIJA

Obveščamo vas, da bomo na naši šoli v mesecu oktobru izvedli jesensko papirno akcijo, in sicer v torek, 13.10.2009 od 6.00 do 19.00 ure in v sredo, 14.10.2009 od 6.00 do 18.00 ure.

Zaželeno je, da vsak učenec prispeva vsaj 5 kg papirja oziroma čim več, saj bomo priredili medrazredno tekmovanje – Kdo zbere več? Zabojnik bo oba dneva nameščen pred šolo, kamor boste zbrani papir, časopis, karton… lahko dostavili tudi z avtomobilom v dopoldanskem in popoldanskem času. Zbrani papir bomo sprotno tehtali.

Že vnaprej se vam zahvaljujemo za sodelovanje.

 

Oglejte si še:

Rezultati jesenske papirne akcije

Papirna akcija, obvestilo

Športni dan, 1. razred

vrh __^

PRVI ŠPORTNI DAN PRVOŠOLCEV

 

V sredo, 23.9.2009, smo prvi razredi odšli na prvi športni dan. Po malici smo se odpravili čez Razgledno pot in Murovo na Pejce. Pot nas je vodila skozi gozd, kjer smo zelo uživali. Visoka drevesa so nam s svojimi krošnjami naredila prijetno senco. Pobirali smo lešnike, orehe, storže. Pobožali smo korenine visoke smreke, pogledali v njene veje. Nadihali smo se svežega zraka. Še najboljša pa je bila malica, ki smo si jo prislužili z vztrajno hojo. Nasmejanih obrazov smo se vrnili v šolo.
 

Učiteljica: Mojca Vilič

 

 


Pikin festival

vrh __^

Dve rdeči kitki, pege na licih in nosku, pisani in različni nogavici in preveliki čevlji – to je Pika. Tista Pika, ki je osvojila srca malih in velikih širom sveta, in tista Pika, okrog katere se vse vrti v času Pikinega festivala v Velenju.


V četrtek, 24. 9. 2009, smo se festivala udeležili učenci 4. razredov. Ogledali smo si plesno predstavo Pika praznuje rojstni dan, nato pa smo se odpravili v Pikine delavnice, kjer smo ustvarjali različne izdelke. Nekaj učencev je tudi zaplesalo na Pikinem odru.


Kljub temu, da je bila vožnja do Velenja in nazaj kar dolga, smo se domov vrnili navihano razpoloženi, s pegami na ličkih in nasmehom na ustih.

Učiteljica: Deja Tratnik

 

  

Mini olimpijada

vrh __^

2. razredi na Mini Olimpijadi

 

V sredo, 23.9.2009, so se učenci drugih razredov udeležili Mini olimpijade v športnem parku na Jesenicah. Spoznali so olimpijski protokol in se razgibali na različnih postajah: štafetne igre, tekmovanje v teku, vadba na poligonu… Zmagovalci so bili vsi sodelujoči. Tekmovalci so bili na koncu najbolj veseli osvežilne pijače in Lumpijeve nagrade.


Nekaj utrinkov si oglejte na slikah.
 

Učiteljica: Petra Hrovat

 


Poletna šola v naravi za 5. razrede

vrh __^

Letošnje leto se je poletne šole v naravi, ki je potekala v Bašaniji – naselje Zatišje na Hrvaškem od 8.9 - 13.9.2009, udeležilo 52 učencev petih razredov.

 

V kompleksu kjer smo bivali ni primernega igrišča za športne igre, kljub temu pa smo organizirali športne igre v naselju, orientacijski tek, igre brez meja, družabne igre in tekmovanja, izbor za najboljši “pokaži kaj znaš”, najboljšo risbo, najlepše urejeno sobo, najboljši razred bašanijskega mnogoboja, izbor za miss in mistra …, odšli smo na izlet v Umag, si ogledali ribiško ladjo, svetilnik, turistično naselje Katoro.

 

Učenci so bili dokaj pridni in disciplinirani. Pohvalila pa bi tudi vaditelje plavanja za odlično opravljeno delo, ter učitelje za pomoč pri izpeljavi programa. Pogoji za delo so bili dobri, temu pa sledijo tudi rezultati.

 

Učiteljica: Inga Lamberger

 

Oglejte si še:

 


1. tehniški dan za učence 2. razredov

vrh __^

Ustvarjalna delavnica: » Jaz sem jaz. Kdo si pa ti?«

 

V sredo, 9.9., četrtek, 10.9. in petek, 11.9.2009 je razredna učiteljica in animatorka društva Vzgon, ga. Barbara Ravnik, vodila ustvarjalno delavnico, kjer smo se pogovarjali o podobnostih in razlikah med nami. Z različnimi igricami smo se še bolje spoznali in zbližali med seboj. Skupaj z go. Barbaro smo izdelali prav posebne lutke iz kuhalnice in ob koncu srečanja z njimi tudi zaigrali. Bilo nam je lepo in dopoldan nam je zelo hitro minil.


Pripravili smo še nekaj fotografij.

 

Učiteljica: Petra Hrovat

 

 


Zbiranje plastičnih zamaškov tudi to šolsko leto

vrh __^

Zbiranje plastičnih zamaškov se nadaljuje tudi v letošnjem šolskem letu. Anže Pratnemer, star 25 let z Iga pri Ljubljani, je v prometni nesreči izgubil nogo in izkupiček akcije bo namenjen nakupu nožne proteze, s katero bo lahko zopet aktiven. Več o njem si lahko preberete na njegovi spletni strani:


http://www.subjectx.net/

 

Za osvežitev spomina:

 

KAKŠNE ZAMAŠKE OD PLASTENK ZBIRAMO?

SADNIH SOKOV
VODE
MINERALNE VODE
GAZIRANIH PIJAČ
OLJA
KISA
MLEČNIH IZDELKOV
TEKOČIH DETERGENTOV
ČISTIL

 

Za vse prinesene zamaške vas prosimo, da so ČISTI!

Hvala, ker se skupaj z nami trudite za lepšo prihodnost!