Šolsko leto 2016-2017

Proslava ob dnevu državnosti

vrh __^

Dan državnosti smo obeležili s šolsko proslavo, ki so jo pripravili učenci 2. razredov z učiteljicami. Potovali smo po Sloveniji. Slike, pesmi in plesi so nas vodili skozi posamezne značilnosti pokrajin, od Gorenjske preko Notranjske na Koroško in Štajersko, Dolenjsko, v Belo Krajino. Zadnja je bila na vrsti Primorska, ker je tam morje in se začnejo POČITNICE!

Učiteljica:

Mirica Lah
 

V petek, 23. 6. 2017 pa smo imeli ob 9.20 v mali telovadnici proslavo ob dnevu državnosti tudi učenci in učitelji premetne stopnje.
Pri pripravi proslave so sodelovali učenci šestih, osmih in devetih razredov in učenci, ki pojejo v pevskem zboru.
Z osmimi razredi smo pripravili krajšo igrico o tem, kaj vse bodo počeli med počitnicami. Nato so učenci osmih razredov prebrali še besedilo o osamosvojitvi naše države.
Z učenci smo že teden prej pri pouku slovenščine razmišljali o tem, kaj jim je všeč v Sloveniji in kaj bi spremenili, če bi bili oni predsedniki države. Nekaj odgovorov so nam med proslavo prebrali učenci šestih razredov.
Učenka Laura Biščević je zaigrala na flavto, pevski zbor pa je zapel nekaj pesmi.
Sledila je dramska igra devetih razredov.
Po končani proslavi so razredniki učence odpeljali po razredih in jim razdelili spričevala.

 

Slike...


Proslavo in besedilo pripravila: Barbara Leban             


 

Izdelali smo družabno igro

vrh __^

»Naveličali smo se vseh igrač,« so rekli učenci 2.a in 2.b nekega dne v podaljšanem bivanju. Začela sem razmišljati, kaj bi jih pritegnilo in zabavalo. Kadar so prosti, radi rišejo. Med igro oponašajo vse mogoče zvoke. Ko je na vrsti risanka, so naša najljubša izbira Smrkci. Vse to skupaj bi bilo lahko zelo zanimivo. Kaj ko bi sami izdelali igro, ki vsebuje vse te stvari? Idejo sem jim predstavila že naslednji dan in takoj smo narisali osnutek igralne plošče. Napisali smo tudi seznam besed, ki bodo na igralnih karticah. Začeli smo zbirati Smrkce (figurice) in kmalu smo jih imeli cel kup. Na vrsto je prišlo mečkanje in lepljenje kroglic na hiške, nato pa še barvanje. Komaj smo dočakali, da sta se posušila barva in lepilo. Postavili smo pravila igre in že smo »smrkali« po igralni plošči. Polja so različnih barv, tako kot so različne tudi naloge, ki jih moramo opravljati. Rišemo, kažemo, oponašamo zvoke, telovadimo in razrešujemo uganke. Izogibamo se črnih Gargamelovih polj, na katerih nas čakajo kazni, najbolj pa se razveselimo zlatih polj, ki te ponesejo pet polj naprej.

Zdaj imamo novo igro in vsak dan se težko odločimo, ali bi šli na sončno igrišče, ali bi se raje igrali v Smrčji vasi.

 

Slike...


Učiteljica Kristina Vilič z učenci 2.a in 2.b                         


 

Valeta 2017

vrh __^

V sredo, 14. 6., je v Gledališču Toneta Čufarja potekala valeta za 9. razrede. To je prireditev, s katero so se učenci 9.a, 9.b in 9.c poslovili od osnovnošolskih klopi.
Program je bil razgiban in zanimiv. Na valeti so učenci prikazali svoje govorne, igralske, pevske, instrumentalne in druge sposobnosti.
Najprej nam je Alja Sintič iz 9. b zaigrala na klavir, nato je sledil ples, plesali so učenci iz 9.a, 9.b in 9.c razreda. Učence je odlično pripravila Mirjam Mandelc. Zatem je sledila dramska predstavitev, ki jo je pripravila Jelka Kusterle skupaj z učenci iz 9.c razreda. Poželi so bučen aplavz. Sledil je šolski ansambel, celo leto so pridno vadili pri Metki Magdič. Potem so se predstavili devetošolci, vsak razred je pripravil 10-minutni program. Po govoru ravnatelja Roberta Kerštajna in predaji ključa osmošolcem so se devetošolci poslovili s pesmijo. Tudi tu gre zahvala Metki Magdič.
Program so vodili Hana Hrvačić, Kaja Magovac in Valentin Ravnik, kar so opravili z odliko. Program je sestavila Tatjana Otovič.
Pri valeti so sodelovali še Bogdan Višnar (računalniška podpora), Irena Horvat in Metka Kacin (napisi).
Menim, da je valeta odlično uspela, devetošolci so se primerno poslovili.

 

Slike...

 

Zapisala:
Tatjana Otovič                                    


 

Obisk proizvodnje kremšnit Conditus

vrh __^

V ponedeljek, 12.6.2017, sva mentorici Vesele šole odpeljali najine veselošolke in dve učenki prvošolki na ogled proizvodnje kremšnit na plato na Hrušico. Prijazni gospe, ki sta tam zaposleni, sta nam razkazali celotno pot od sestavin za kremšnite do končnih izdelkov. Videli smo, kje mešajo kremo, kje pečejo spodnjo in zgornjo plast kremšnit, vstopili v večji hladilnik, kjer se hladijo in še veliko zanimivega. Najbolj si bodo mladi obiskovalci zapolnili pakiranje svojih kremšnit, ki so jih z nalepko Conditus nesli domov. Izdelujejo tudi jabolčni štrudelj, šamrole, prekmursko gibanico, največ, kar 7000 dnevno, pa izdelajo kremšnit. Priznati vam moramo, da so odlične. Če nam ne verjamete, si jih lahko sami nabavite kar direktno pri njih. Če boste pozorno pogledali slike, najdete tudi njihovo tel. številko.


Nekaj utrinkov z obiska.


Mentorici: Petra Hrovat, Nevenka Fotak Urbas                                                               


 

Verižni eksperiment

vrh __^

Na osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice smo tudi v letošnjem letu izdelali verižni člen. Tematsko se navezuje na predelavo nafte, tako da smo ga poimenovali NAFTNI ČUDEŽ. Naprava lepo deluje in to skoraj 100 sekund. Kot pri nekaterih starejših členih teče ista kroglica skozi napravo od začetka do konca. Veliko ur dela smo vložili v načrtovanje in izdelavo naprave, a smo se pri tem zabavali, se med seboj povezali in pridobili veliko ročnih spretnosti in novih izkušenj, koristnih za življenje. Na tem mestu bi se posebej zahvalila Borisu Bregantu in Dragu Bartoliću, ki sta nam pri delu vseskozi pomagala in nam tako podarila ogromno svojega časa in znanja. Posebej bi izpostavila g. Borisa Breganta, ki je bil gonilna sila pri sami izvedbi člena.


Učenci skupaj z mentorji smo se 27. maja v Kolpernu na Jesenicah udeležili zaključne prireditve, ki jo je organiziralo Društvo upokojencev Jesenice skupaj z Gornjesavskim muzejem in Pedagoško fakulteto Ljubljana. Vsem, ki v soboto niste prišli na zaključno prireditev Verižni eksperiment, pa lahko ponosno povemo, da je naša šola že tretje leto zapored osvojila prvo nagrado tako s strani strokovne komisije, kot tudi po mnenju obiskovalcev. Poleg odlično delujočega člena in same predstavitve zgodbe pa je naša ekipa z veseljem pomagala tudi pri postavitvi in pospravljanju. Vse čestitke zaslužijo Edin Deranić, Edin Kadirić, Aleksandar Karadžić, Timon Nemec Tajra Paunović, Petra Prezelj, Matija Samar in Timotej Matej Zagorc.

Slike...


Jesenice, 5.6.2017                                                                                       mentorica Katrca Horvat


 

Regijsko tekmovanje pevskih zborov

vrh __^

Mladinski pevski zbor FORTISSIMO OŠ Prežihovega Voranca Jesenice - pod vodstvom Metke Magdič, se je 24.5.2017 udeležil regijskega tekmovanja otroških in mladinskih pevskih zborov Gorenjske v Gorenji vasi pri Škofji Loki.
Tekmovanje je potekalo v dveh delih, v katerih se je predstavilo 13 zborov Gorenjske.


Naš zbor si je prislužil srebrno priznanje. Čestike vsem nastopajočim in mentorici.

 

Metka Magdič


 

Plavalni tečaj za učence 3. razreda

vrh __^

Učenci 3. razredov so imeli od 8. do 12. maja 2017 plavalni tečaj v hotelu Larix v Kranjski Gori.
Učili so se prsno tehniko plavanja, drsenje po vodi, vsak dan so se igrali različne igre v vodi in še mnogo drugih stvari. Večina učencev je zelo uspešno opravila tečaj.


Oglejte si še nekaj fotografij.

 

Vodja: Irena Dolar


 

Šola v naravi za 6. razred, Radenci

vrh __^

Na poti do naše lokacije, CŠOD Radenci ob Kolpi, smo se ustavili na malici in si hkrati ogledali manjši živalski vrt, v katerem sta bila tudi dva medveda. Ko smo prispeli, smo po kosilu odšli na pohod v dežju z učitelji. Popoldne nas je gospod Tine seznanil z vrvmi in vozli, z gospo Natašo pa smo se lotili priprave belokranjske pogače.

Drugi dan smo z gospo Natašo izdelovali pisanice, z gospodom Tinetom smo streljali z lokom, z gospodom Gorazdom pa plezali po plezalni steni. Gospod Gorazd nas je poučil, kako se orientiramo s kompasom in karto. Opravili smo tudi krajši orientacijski pohod, na katerem smo na karto sproti vrisali našo pot. Gospa Nina nam je pripravila nekaj poskusov z zemljo ob reki Kolpi. Po večerji smo razdeljeni v dve skupini spoznali kačo z imenom Newton, jo pobožali in prijeli v roke.

Tretji dan je bil pred nami pohod do jame Kobiljače in malica ob tabornem ognju, na katerem smo spekli hrenovke. Popoldne smo se igrali igre orientacije v prostoru in obiskali vinograd. Na zaključnem večeru je vsaka soba pripravila točko, s katero so se predstavili ostalim.

Zadnji dan smo se udeležili še zadnjih aktivnosti. Prva dejavnost je bila spoznavanje življenja v reki Kolpi, druga pa lokostrelsko tekmovanje. Po kosilu smo se poslovili in odpravili proti domu.

 

Nekaj slik si lahko ogledate tukaj...


Vodja: Matjaž Gale


 

Tehniški dan na predmetni stopnji

vrh __^

V sredo, 12. aprila je na šoli potekal tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda. Naslov je bil Velikonočni običaji. Učenci so pod mentorstvom učiteljev izdelovali izdelke , ki jih delamo oziroma pripravljamo ob prazniku Velike noči.

 

Učenci 6. razredov so izdelovali različne pisanice, 7. razredi so se preskusili v peki potic, pletenic in velikonočnega hlebčka, 8. In 9. razredi pa so izdelali pletene košarice, lesene zajce, piščančke, svečke in rože. Za pomladno vzdušje na razstavi so poskrbeli aranžmaji iz zelenja,« lojtrice« s slamnatimi kurami in pomladno cvetje iz krep papirja.

 

Nastala je prelepa razstava. Zahvala za to gre učiteljem mentorjem, ki so se res potrudili, da so učencem izdelki uspeli. Slike...


Katrca Horvat


 

Sajenje dreves

vrh __^

Učenci, ki obiskujejo krožek »Dejavnosti v naravi« so s pomočjo mentoric in hišnika posadili dve lipi.
Drevesi je podarila ČEBELARSKA ZVEZA SLOVENIJE. Naučili smo se, da je lipa zelo medovita rastlina. Čebele jo rade obiskujejo.
Posadili smo jih zadaj za šolo. V izkopane luknje smo nasuli hranljivo zemljo, jo dobro zalili. Posajeno drevo je dobilo tudi oporo – palico.


Dobro naj rasteta! Veseli bomo učenci in čebele.

Nekaj slik si oglejte tukaj...


Mentorici: Mateja Cvetko, Mirica Lah


 

Andersenov večer na naši šoli

vrh __^

Ob dnevu otroške knjige smo na OŠ Prežihovega Voranca zopet izvedli Andersenov večer, poimenovan po slovitem pravljičarju Hansu Christianu Andersenu, na katerega rojstni dan se obeležuje dan otroške knjige.
Letošnji Andersenov večer je pri nas potekal v petek, 31.3., od 18. do 22. ure. Udeležilo se ga je 25 četrtošolcev. Na ta poseben večer so bili povabljeni, ker radi berejo in ker so vzorni učenci. Posvetili smo se Andersenovi pravljici Cesarjeva nova oblačila. Izvedli smo gledališke in likovno ustvarjalne delavnice na temo te pravljice. Za zaključek prijetnega in uspešnega večera pa nas je zabaval klovn Jaka.

 

Slike...


Letošnji Andersenov večer sva pripravili in izvedli učiteljici Sergeja Podnar in Mateja Kocjančič.


 

Športni dan za 2. razred, pohod do Jasne

vrh __^

Učenci 2. razredov so imeli v petek, 17.3.2017, športni dan: pohod do Jasne. Imeli smo prekrasen sončen dan. Peš smo odšli iz Kranjske Gore proti jezeru Jasna. Pri jezeru smo nahranili svoje prazne želodčke in občudovali lepoto narave.

 

Slike...


Vodja: Sergeja Podnar


 

Medobčinsko dvoransko tekmovanje v atletiki

vrh __^

V torek, 14. 3. 2017 in v sredo, 15. 3. 2017 smo na naši šoli organizirali Medobčinsko dvoransko atletsko tekmovanje, na katerem so sodelovale štiri osnovne šole: OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Toneta Čufarja, OŠ Koroška Bela, OŠ Žirovnica. Učenci/ke so tekmovali v dveh starostnih kategorijah, in sicer prvi dan učenci 6. in 7. razreda ter drugi dan učenci 8. in 9. razreda. Tekmovali pa so v naslednjih disciplinah: tek 20 m, troskok z mesta, suvanje težke žoge (2 kg, 3 kg), skok v višino. Najboljši trije tekmovalci v vsaki kategoriji so prejeli medalje.


Vsem udeležencem in njihovim mentorjem se zahvaljujemo za sodelovanje in jim čestitamo za dosežene rezultate.

 

Slike si lahko ogledate tukaj...


Rezultate si lahko ogledate na naslednji spletni povezavi:

 

/OSPV,,sport/atletika


Zapisala: Nataša Krajnc


 

Projekt, Francija potuje, na naši šoli

vrh __^