Šolsko leto 2011-2012


 

Zahvala vsem zbirateljev in darovalcem igrač za OPB in JV

vrh __^

 

Ob koncu šolskega leta 2011/2012 se radi ozremo nazaj in se spominjamo uspešnega sodelovanja s starši naših učencev in tudi z učitelji. Zato se najlepše zahvaljujemo vsem, ki ste v prvem tednu po zimskih počitnicah prinesli v šolsko knjižnico odslužene igrače. Teh ni bilo malo in različne vrste igrač ste darovali: sestavljanke, DVD, zgoščenke, različne družabne igre, veliko slikanic, kocke in ostalih igrač. Vzgojiteljice so jih pregledale in jih razdelile v vse oddelke podaljšanega bivanjaglede na starost otrok in njihove interese.


S tem ste popestrili urice ustvarjalnega preživljanja prostega časa v JV in OPB ter nam pomagali k še boljši ponudbi igrač vašim in našim otrokom.


Hvala vsem sodelujočim. Še nekaj slik za boljšo predstavo.


Člani Šolskega sklada in vzgojiteljice, vzgojitelji JV in OPB

 


 

Šola v naravi za 6. razred-Radenci

vrh __^

Šola v naravi za 6. razrede je potekala v času od 28. 5. 2012 do 1. 6. 2012 v Radencih ob Kolpi v Beli krajini. Šole v naravi se je udeležilo 56 učencev in štiri spremljevalke: Katrca Horvat, Klavdija Kranjc Jensterle, Mateja Vahčič in Irena Horvat.


Učenci so pet dni preživeli v naravi in spoznavali nove učne vsebine.Pri naravoslovju so spoznavali vinograd, življenje v reki Kolpi, potoku in kalu, seznanili so se z varovanjem okolja v krajinskem parku Kolpa. S kulturno dediščino Bele krajine so se srečali tako, da so izdelovali belokranjske pisanice, pekli belokranjsko pogačo in plesali belokranjske plese ter ugotovili, da je bilo življenje ljudi nekoč drugačno. Pri športnih vsebinah so se seznanili s športnim plezanjem, lokostrelstvom, pohodništvom, kanuizmom in kolesarjenjem. Vreme nam je res dobro služilo, tako da so otroci lahko veslali po reki Kolpi kar tri dni zapored.Zadnji dan smo odšli na ekskurzijo po Beli krajini. V Vinici smo si ogledali spominsko zbirko Otona Župančiča. Krajinski park Lahinja pa nam je ponudil ogled žage venicijanke, delovanje starega mlina, ogled arheoloških najdb in cerkvice z zvonikom na preslico.


Učenci so dobili tudi delovni zvezek, ki smo ga pripravile učiteljice. V njem je bila vrsta zanimivih nalog, ki so jih morali dnevno narediti (pravila, tloris sobe, jedilni list, vremenska opazovanja, temperatura, padavine…). Zanimiv je bil tudi zadnji večer, ko so učenci zaigrali besedilo, ki so ga v prostem času od ponedeljka do četrtka dramatizirali.


S potekom šole v naravi smo bili zadovoljni vsi, tako učenci kot učiteljice, saj nam je lepo vreme omogočilo v polni meri izpeljati načrtovane vsebine. Ponosni smo tudi na to, da elektronskih naprav, ki so ostale doma, nismo pogrešali.

 

Slike....

 

 

Vodja:Katrca Horvat


 

Šola v naravi za 1. razred

vrh __^

Končno je prišel čas, ko smo tudi mi odšli v šolo v naravi. 'KMETIJAAAAAA!!!!' se je slišalo zjutraj, ko sem prišla pred vrata učilnice. Veselje! Navdušenje! Smeh! Pa tudi nekoliko zaskrbljeni pogledi. Predvsem staršev.

 

Ampak nas še dež in sneg nista zmotila pri našem uživanju. Obiskali smo živali v hlevu, čebelnjak, odšli na Stari vrh, jahali konja, poslušali lovca, zakurili kres, kosili travo, se peljali na vozu, klekljali, piskali na piščalke, spekli dober, dišeč kruh, ki smo ga prinesli tudi domov – za pokušino. Videli smo tudi palčke, ki živijo v okolici kmetije. Ker smo bili zelo pridni, so se nam pokazali. Čisto malo… Samo tistim, ki so dobro opazovali.

 

Z rdečimi, modrimi, rumenimi in še drugačnimi kapicami so hiteli sem in tja. Ne verjamete? Kar poglejte in če boste dovolj pridni, se bodo prikazali tudi vam. Slike....


M. Vilić, vodja ŠVN


 

Zaključni nastop šolskih pevskih zborov

vrh __^

Na naši šoli se je v torek, 22.5.2012 odvijal prav poseben večer, ki so nam ga polepšali pevci naše šole. Pripravili so zaključni nastop, kjer so pokazali, koliko čudovitih pesmi so se naučili v tem šolskem letu. Prvi so se predstavili najmlajši pevci prvega razreda in nekaj drugošolcev, ki počasi vstopajo v svet zborovskega petja pod zanesljivim vodstvom vzgojiteljice ge. Irene Richter. Zapeli so pesmice Sredi kroga deklica, Matjažek in luna ter Cigančica. Slednjo so zapeli skupaj z otroškim pevskim zborom in dokazali, da se bodo razvili v zelo dobre pevce.

 

Sledil je otroški pevski zbor, na katerega je zborovodkinja ga. Stanka Mencinger zelo ponosna, saj so pokazali veliko dobre volje na pevskih vajah in se naučili nove pesmi, ki so jih zapeli spontano, doživeto in lahkotno. Iz njihovih grl se je čutilo veselje do petja, ki so ga nam predstavili s širokim repertoarjem pesmi. Pesmi, ki so nam jih zapeli, so bile Cigančica, Mala Nataša, Pogumna punčka, Kdo se je izgubil, Magdalenca, Petelin in putka s solistkama Tio in Klaro, Marjanca spod klanca, Jaz imam eno pridno ženko in zadnjo pesem z naslovom Monika. Podčrtani pesmi so popestrili z gibanjem.

 

Vmesne napovedi so spretno in humorno z igro predstavili učenci Gledališkega kluba pod vodstvom ge. Jelke Kusterle.

 

Nastop je obogatila s prepričljivim kakovostnim igranjem na klavir naša uspešna glasbenica Vita Mesec. Predstavila se je s programom, ki se ga je naučila za tekmovanje.

Zadnji so nastopili najstarejši pevci naše šole v skromnem številu, a poslušali smo le najboljše in najbolj zagnane. Slišati je bilo, da so pevci v zapetih pesmih petju res predani. Zapeli so črnsko duhovno pesem Rock my soul, Ne verjamem v duhove s solistko Mašo Kocjančič in zadnjo Didn`t my lord deliver Daniel.

 

Seveda pa nastop ne bi uspel brez odlične klavirske spremljave g. Primoža Kerštanja. Tako on kot vsi zaslužni, še poseben naša enkratna zborovodkinja ga. Stanka Mencinger, na katero smo še posebej ponosni,  so bili nagrajeni z velikim aplavzom in seveda rožami.

 

Hvala vsem za čudovit pevski večer.

 

Oglejte si nekaj utrinkov.

 

Petra H.


 

Srečanje Prežihovih šol

vrh __^

Letošnje srečanje Prežihovih šol je potekalo 18. in 19. maja, gostiteljica pa je bila Večstopenjska šola s slovenskim učnim jezikom v Doberdobu v Italiji. Udeležili so se ga učenci 5. B in 6. B razreda: Neja Omanovič, Tjaša Prezelj, Hana Jusufagić, Tilen Lumpert, Jože Petek in Žiga Samar.

 

Rdeča nit srečanja je bila lepota domače pokrajine, »Lepota je tam, kjer smo jo pripravljeni videti«. Naši učenci so, pod vodstvom mentoric Mirjam Mandelc in Brigite Miklavčič Begovič, pripravili dramsko-plesno točko Pusti soncu v srce, s katero so preko lepot naših krajev poudarili lepoto življenja, otroštva, brezskrbnosti in veselja.

 

Deležni smo bili toplega in srčnega sprejema zamejskih Slovencev. Učence so v svoje okrilje sprejele družine učencev šole gostiteljice, kjer so se zbližali s svojimi vrstniki. Obiskali smo tudi Devinski grad, ki hrani ostanke bogate zgodovine, obogatene z ljudskimi pripovedmi in uživali  v čudovitem razgledu na Tržaški zaliv.

 

Za učence je bil ta dogodek posebno doživetje, ki se ga bodo spominjali še dolgo. Da pa nam bo malo dalj časa ostal v spominu smo dodali nekaj slik v našo galerijao. Oglejte si jih.

 

Mentorici: Brigita Miklavčič Begovič in Mirjam Mandelc


 

Otroški pevski zbor »Solzice«pel na Stari Savi

vrh __^

V četrtek, 17.5.2012 se je v sončnem vremenu na Stari Savi odvijala prireditev v sklopu tedna vseživljenjskega učenja, kjer so nastopili tudi mlajši pevci naše šole. Otroški pevski zbor »Solzice« pod vodstvom zborovodkinje ge. Stanke Mencinger je zapel dve prisrčni ljudski pesmici Marjanca spod klanca in Jaz imam eno pridno ženko.

 

Vsi so dokazali, da niso le odlični pevci temveč tudi uspešni plesalci, saj  jim gibanje na odru ni povzročalo nobenih težav. Tako so tudi naši pevci prispevali delček v  mozaik različnih zanimivih dogodkov tega nepozabnega dne za vse, ki smo bili tam.

 

Oglejte si nekaj utrinkov iz njihovega nastopa.

 

Petra H.


 

Pomladna akcija zbiranja tekstila

vrh __^

OŠ Prežihovega Voranca Jesenice se je vključila v vseslovensko akcijo "Spravimo tekstilne materiale iz odlagališč" z namenom, da se otroke in odrasle pouči, da se tekstil lahko ponovno uporabi, predela, reciklira.


Akcija bo trajala od ponedeljka, 21. 05. 2012, do nedelje, 27. 05. 2012. V tem tednu bo pred OŠ Prežihovega Voranca postavljen zabojnik, in sicer od ponedeljka po 12. uri. Ostale dni bo odprt od 7.00 do 19.00 ure. V soboto in nedeljo bo odprt od 12.00 do 19.00 ure.


Kaj zbiramo?


•moška, ženska in otroška oblačila (oblačila za prosti čas, večerna oblačila, poletna oblačila, zimska oblačila, dnevna oblačila, nosečniška oblačila,...),
•hišne tekstilije (rjuhe, odeje, brisače, prti, posteljnina,...),
•spodnje perilo,
•torbice, kape, šali, rokavice,
•pokrivala, pasovi.

V kontejner pa nekaj stvari tudi NE sodi:


•prešite odeje,
•vzglavniki,
•vzmetnice,
•dežniki,
•preproge,
•razna polnila ter
•tekstil, ki se ga ne da niti ponovno uporabiti, niti predelati, niti reciklirati (tekstil v zelo slabem stanju).


Prevetrite omare in prinesite omenjeni tekstil v vrečah v zabojnik, ki bo v času akcije postavljen pri šoli. Več s lahko preberete tukaj...


 

 Šola v naravi Pohorje - 7.razred

vrh __^

Šola v naravi za učence 7. razredov, je potekala na Pohorju, v času od 23.4. do 26.4. 2012. Šole se je udeležilo 30 učencev in dve učiteljici, Božena Ržen in Rada Polajnar. Bivali smo v Čandrovi koči, poleg Ruške koče na Arehu.


Poudarek v šoli v naravi je bil na planinskih pohodih in orientaciji, učenci pa so spoznavali tudi različne vsebine iz naravoslovja. Izvedli smo orientacijski tek z nalogami in učenci so se zelo izkazali, saj so pokazali veliko znanja. Obiskal nas je planinec Franček z lepimi diapozitivi in lovec.


Med planinskimi pohodi so učenci praktično spoznali značilnosti smreke in jelke ter razliko med njima, razvojno fazo gozda in plasti gozda. Orientirali smo se na vsakem postanku, glavne in stranske strani neba ne delajo nikomur več težav.


Z razglednega stolpa je bil lep razgled na okoliške kraje, z vrha smučišča pa je bilo mesto Maribor kot na dlani. Obiskali smo hribovsko kmetijo, si tam ogledali žago, potem pa smo se počasi vračali v dežju na Ruško kočo….malce mokri, a dobre volje. Tudi kosilo v naravi nam je teknilo in potešilo lačne želodčke….se še spomnite?


Najboljše pa je sledilo… zadnji dan smo se sankali..pa ne po snegu, poletno sankanje je ZAKON….pa še tako lepo in toplo vreme smo imeli.


Pa se nekaj …bili ste res pridni in pokazali ste veliko znanja. Zaslužite si pohvalo!!

 

Slike.....


Pedagoški vodja:
Božena Ržen


 

Šola v naravi za 3. razrede

vrh __^

3.razredi smo se udeležili šole v naravi v času od 16.4. do 20.4.2012 v Vili Kranjska Gora. Največ časa smo namenili učenju plavanja. Plavali smo 2 krat dnevno v hotelu Larix, zadnji dan ŠVN pa smo pokazali kaj in koliko novega smo se naučili. Poleg plavanja smo spoznali tudi krajevne značilnosti. Te smo spoznavali ob pripovedkah – o Ajdovski deklici in Zlatorogu. Prosti čas smo preživljali ob jezeru Jasna in na igralih pred domom.

 

Po večerji smo vsi utrujeni »popadali« v svoje postelje in se prepustili domišljiji, ki nas je odnesla v svet pravljic. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na fotografijah.

 

Sergeja Podnar, vodja šole v naravi


 

Obisk Nj. eksc - veleposlanika Kraljevine Nizozemske v RS, g. Jos Douma

vrh __^

 

V torek, 17. aprila 2012, je Jesenice obiskal nizozemski veleposlanik Jos Dauma. Ob obisku se je najprej ustavil na naši šoli. Seznanil se je z zgodovino ter nekaterimi statističnimi podatki naše šole, življenjem in delom na šoli, z našimi obšolskimi dejavnostmi, s programom, ki ga ponujamo našim učencem in podobno. Impresionirala ga je naša športna dvorana, ki je v dopoldanskem času namenjena učencem, popoldan, zvečer in preko vikendov pa tudi lokalnim klubom, društvem in posameznikom željnih športne rekreacije. Zanimala ga je struktura učencev, ki se šolajo pri nas in usklajevanje šolskih obveznosti za njih. Pogovor je tekel tudi o športnih dejavnostih ter predvsem hokeju, ki tudi njemu ni neznanka. Pohvalil je lepo urejenost okolice in same šole. Ob zaključku sva si imenjala simbolični darili. Podarili smo mu ročni izdelek naših učencev in sicer naklekljano čipko v obliki štiriperesne deteljice. Poslovili smo se z obljubo, da se ob priložnosti zopet srečamo.

 

Nekaj utrinkov s srečanja...

 

Ravnatelj

Robert Kerštajn, prof.

 

 


 

Pomladna papirna akcija

vrh __^

V dveh dneh, 10. in 11. aprila, smo pred našo šolo izvedli še eno zelo uspešno zbiranje odpadnega papirja, saj smo skupaj zbrali 31 720 kg. V prvi vrsti velja zahvala vsem učencem, staršem, starim staršem, sorodnikom in znancem naših učencev, ki ste požrtvovalno zbirali papir in ga pripeljali k nam. Zahvaljujemo se tudi stanovalcem stolpnice Titove 71, Vulkanizerstvu Čop in Gradbeništvu Imeroski. Ne smemo pozabiti učencev 9. razredov, učiteljev, ostalih delavcev šole in staršev, saj so mnogo pripomogli k nemotenu poteku papirne akcije. Z zbranimi denarnimi sredstvi bomo Šolskemu skladu pomagali k uresničitvi zastavljenih ciljev, ki so v dobrobit učencem naše šole.


Najlepša hvala vsem!

 

Rezultate najdete na tej povezavi...


 

3. tehniški dan za učence 6. do 9. razreda

vrh __^

V četrtek. 5. aprila je na šoli potekal tretji tehniški dan. Naslov je bil Velikonočni običaji. Učenci so pod mentorstvom učiteljev izdelovali izdelke, ki jih izdelujemo oziroma pripravljamo ob prazniku Velike noči.

Učenci 6. razredov so izdelovali pisanice (z vrvico, z lupinicami, čebulnimi olupki, z barvami in zdrobom, semeni, testeninami) in papirnate tulipane.

Učenci 7. razredov so se tradicionalno spopadli s peko velikonočnih dobrot (orehove potice, pletenice, velikonočnega hlebčka,…).

Učenci 8. razredov so izdelovali okrasne predmete (košarice, rože iz krep papirja, lesene tulipane, kokoši iz blaga, zajčke s košem).

Učenci 9. razredov so se motivno pridružili osmošolcem. Izdelovali so lesena stojala, slike z nitno grafiko, vaze, kure iz slame in okrasne aranžmaje.

Naša šola je vključena v projekt Mladi razveseljujemo starejše, zato so se nam na ta dan pridružili tudi starejši občani iz Doma upokojencev dr. Franceta Berglja. Dopoldansko druženje je bilo prijetno, saj so se starejši zelo lepo vključili v delo, mladi pa so se izkazali kot odlični gostitelji.

 

Oglejte si še galerijo slik....

 

Vodja tehniškega dne: Katrca Horvat


 

Šola v naravi, 2. razredi Fara pri Kočevju

vrh __^

V ponedeljek, 26. 3. 2012, so se učenci 2. razredov udeležili šole v naravi v CŠOD Fara pri Kočevju.


Vožnja je bila kar dolga. Med vožnjo smo se ustavili na Turjaku in imeli malico. Ko smo prispeli v Faro, nas je tam sprejel g. Martin. Pokazal je sobe. Sobe so imele zanimiva imena Lisičina, Medvedji brlog, Jazbina. Sledilo je postiljanje postelj. Za dejavnosti so bili učenci razdeljeni v skupine, ki so imele imena po živalih: medvedi, morski psi, hrčki, zajci, volkovi, levi, psi, miške.
Prvo popoldne so učenci plezali po plezalni steni. Izvedeli so, da je obvezna čelada in plezalni pas. Merili so temperaturo zraka nad tlemi, temperaturo tal, merili hitrost vetra in ugotavljali smer vetra.


Po večerji je sledil obisk lončarske delavnice in ogled vasi, ki se imenuje Vas.


Drugi dan smo se po zajtrku pripravili za pohod, ki je trajal do kosila. Ogledali smo si slap Nežica in lehnjakove pragove, kostelsko hišo in vas. Pot nas je vodila mimo polnilnice vode Costella. Prijazni delavci so vsakemu izmed nas podarili plastenko vode.


Popoldne je sledil ogled življenjske pestrosti kostelskega gozda. V učilnici so si ogledali film o medvedu in razvrščali liste različnih dreves. Otroci so spoznali, kako se lahko preživi v naravi. Iz dveh šotork, vrvice in kolov so si postavili šotor. Zelo zanimivo je bilo streljanje z lokom.


Zvečer se je vsaka skupina prestavila s svojo točko. Imeli so plesno delavnico, kjer so se naučili ples Pika Nogavička.


Naslednji dan so se skupine pri dejavnostih prejšnjega popoldneva, zamenjale. Pospravili smo sobe in zložili oblačila v kovčke.


Prijazne kuharice so vsak dan pridno skrbele za lačne želodčke.
Po kosilu smo se odpeljali proti domu.

 

Imeli smo se lepo. Tukaj pa si lahko ogledate tudi nekaj utrinkov.

 

Vodja šole v naravi: Renata Magnik


 

3. tehniški dan 2. razredov Od zemlje do žemlje

vrh __^

V ponedeljek, 2. 4.2012 so imeli drugošolci tehniški dan z naslovom Od zemlje do žemlje, kjer so v treh različnih dejavnostih natančneje spoznali pot od žita do končnih izdelkov, slastnih žemljic. Naučili so se pesmico o polžku in miški, ki sta si pomagala pri delu na polju. Spremenili so se v peke in peku Matevžu pomagali zgnesti testo in ga oblikovati v žemljice.

 

Zadnja dejavnost pa je bila pevsko- plesno obarvana, saj so se naučili navihano pesmico o avtu od peka. Otroci zdaj vedo vse o peki kruha, tako da jih bodo starši doma lahko povprašali po receptu za odlične žemljice. Ob zaključkuso se posladkali s prestami, če pa so dišeče in sveže pečene žemljice prinesli domov, je pa že drugo vprašanje. Oglejte si še nekaj utrinkov.

 

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj...


Vodja TD: Petra Hrovat


 

Dunaj – glavno mesto Avstrije, kulturna prestolnica Evrope

vrh __^

V petek, 23. marca 2012, so se učenci 8. in 9. razredov OŠ Prežihovega Voranca Jesenice, ki obiskujejo izbirni predmet nemščina, odpravili na Dunaj.


Izpred šole smo krenili ob zgodnji 4.00 uri zjutraj in se odpravili proti cilju. Že pred odhodom smo si na spletu ogledali znamenitosti, ki naj bi nam jih razkril prečudoviti Dunaj. Naša prva postaja je bil znameniti dvorec Schönbrunn, grad s 1400 sobami, in v eni izmed njih je mali Mozart igral Mariji Tereziji. Ob pogledu na veličastne pozlačene lestence in stenske ornamente smo kar osupnili. Za dvorcem pa je še prekrasen park. Za gradom smo si ogledali najstarejši živalski vrt na svetu. Nato smo našo pot nadaljevali proti Praterju, ki mu lahko rečemo kar Gardaland v malem, to je mestni zabaviščni park.

 

Največja posebnost zabavišča je Riesenrad (Velekolo), ki se dviga proti nebu. Tam smo si z višine ogledali celotni Dunaj. Pogled na zeleno mesto je bil čudovit. Zatem smo se malce potepali po prečudovitem mestu, sapo pa nam je vzela Katedrala sv. Štefana (Stefansdom), zanimiva cerkev, ki je prevladujoč razpoznavni znak starega mesta.

 

Obisk Dunaja pa ne bi bil popoln, če se ne bi posladkali z znamenito saher torto (Sachertorte), tisti najbolj lačni pa z dunajskim zrezkom. Naslednji postanek je bil v mestnem parku, kjer smo videli pozlačen kip Jahanna Straussa, ki je napisal valček Na lepi modri Donavi. Polni vtisov smo odšli na avtobus ter se poslovili od Dunaja. Domov smo prišli okoli 22.00 ure. Oglejte si še galerijo slik...

Tatjana Otovič


 

Šola v naravi Rakov Škocjan

vrh __^

Šolo v naravi smo uspešno izvedli v prelepih gozdovih Rakovega Škocjana, pod budnimi očmi in ušesi spremljevalk in vseh prijaznih in strokovno usposobljenih vodnikih centra šolskih in obšolskih dejavnostih Rak.

Vse skupaj je popestrila tudi lisica Špelca, ki nas je obiskala že ob našem prihodu in za zajtrk v naslednjih dnevih.

 

Prehodili smo okoliške gozdove z raznimi vrstami dreves na katerih so tudi sledi medvedovih krempljev in dlak divjih svinj, spoznali bruhalnike Cerkniškega jezera, se pomerili v lokostrelstvu, veslanju v kanuju, plezanju na naravni steni in  kurjenju ognja.

 

Poskrbeli smo tudi za urejenost sob, skupnih prostorov in za kulturno uživanje vseh obrokov hrane.

 

Teden v naravi je kar prehitro minil in ostal nam bo vsem v lepem spominu. Slike...

 

Vodja šole v naravi: Anita Kosem, prof.bio. 


 


Čarobni dan v Kranjski Gori

vrh __^

Učenci, ki obiskujejo dramsko-plesni krožek, so se udeležili Čarobnega dneva v Kranjski Gori, ki je potekal v nedeljo, 4. marca 2012. Zabavni program so popestrili s plesno točko in na velikem odru zaplesali »Snežni nogomet«. Slike....

 

Mentorici Mirjam Mandelc in Brigita Miklavčič Begovič


 


S ŠKL ( Med dvema ognjema ) in Mannerjem v Planico

vrh __^

Učenci, ki obiskujejo interesno dejavnost ŠKL Med dvema ognjema so bili izžrebani v nagradni igri podjetja Manner. Tako smo si v četrtek, 15. 3. 2012, ogledali smučarske polete v Planici. Uživali smo v prekrasnem vremenu in dolgih poletih naših skakalcev. Da o sladoledu, sladkih dobrotah, okusni malici in še o mnogočem sploh ne govorimo. Sicer pa si oglejte še nekaj fotografij.


Mentorici ŠKL Med dvema ognjema: Irena Dolar, Renata Magnik


 


Zbiranje igrač za OPB in JV

vrh __^

Vsi učenci naše šole ste vabljeni k zbiranju oziroma darovanju igrač, ki bo potekalo od 29.2. do 2.3.2012 v šolski knjižnici. To je v prvem tednu po počitnicah. V knjižnici bo pripravljena škatla, kamor boste lahko prinesli vaše odslužene igrače, ki naj bodo čiste in ohranjene, npr. sestavljanke, punčke in dojenčki ter njihova oprema... Zelo zaželene so tudi otroške knjige in družabne igre. Dobrodošli so tudi originalni CD-ji s pravljicami in pesmicami. Ne bomo sprejemali plišastih igrač in igrač, ki navezujejo k nasilju.

Že vnaprej hvala vsem sodelujočim za prispevek k še pestrejšemu preživljanju časa v JV in OPB!

Člani Šolskega sklada in vzgojiteljice, vzgojitelji JV in OPB


 


Obvestilo staršem šoloobveznih otrok o vpisu v 1. razred osnovne šole

vrh __^
Vpis v 1.  razred osnovne šole bo v ponedeljek, 13. in torek 14. februarja 2012, od 8. do 17. ure v čitalnici šole.

Vpisovali bomo otroke, rojene od 1. 1. do 31. 12. 2006, s stalnim ali začasnim bivališčem v matičnem okolišu šole, ki zajema območje:

KS Podmežakla,KS  Sava in del Ceste Toneta Tomšiča do Straže in del KS Mirka Rogla Petka (Cesta  maršala Tita do hišne številke  52, Pod Mirco od številke 1 do 8 in  Ulica Mirka Roglja Petka 5


Prehodi v drug šolski okoliš se lahko  izvedejo do 15. marca 2012  z vlogo staršev na šolo iz drugega okoliša in s soglasjem matične šole
.


Ravnatelj:
Robert Kerštajn, prof.

 


Šola v naravi za 4. razred

vrh __^

Od 23. 1. do 27. 1. so učenci 4. razreda uživali v zimski šoli v naravi v Celjski koči. Nastanjeni smo bili v lepih, novih sobah, na razpolago smo imeli tudi družabno sobo, kjer je potekal pouk, ogledali smo si risani film in preživljali prosti čas.

 

Pod strokovnim vodstvom učiteljev smučanja so otroci usvojili ali izpopolnili smučarske veščine in na koncu vsi osvojili diplomo in zlato medaljo. Na umetnem snegu so učenci smučali dvakrat dnevno. Poleg smučanja smo šli na pohod z baklami, odkoder smo v jasni noči opazovali zvezdnato nebo in uživali v nočni panorami Celja. Privoščili smo si tudi nočno sankanje. Kljub visokim temperaturam nam je ob pomoči animatorjev uspelo pripraviti in izvesti športne igre na snegu. Igrali smo snežni nogomet, med dvema ognjema in zabavne štafetne igre.

 

Zadnji večer so učenci pripravili zabavni program. Pomerili so se v kvizu Male sive celice, plesali in se zabavali ob socialnih igrah.

 

Več si lahko ogledate v naši Galeriji slik...


Učiteljici Mirjam Mandelc in Brigita Miklavčič Begovič


 


Jesenska zbiralna akcija tekstila zaključena

vrh __^

V mesecu novembru je potekalo pred našo šolo enotedensko zbiranje tekstila, ki ga je organiziralo podjetje Zoltan d.o.o. Zbrali smo 780 kg tekstila.

 

V »1.polčasu« zbiralne akcije, kot ga imenuje vodja, ga. Tina Vidovic, smo v 44 udeleženih osnovnih šolah zbrali kar 77.380 kg. In kaj pomeni zbiranje za okolje? Z 1 kg zbranih rabljenih oblačil zmanjšamo oziroma privarčujemo s 3,6 kg CO2 emisij, 6 000 l vode, 0,3 kg gnojil in 0,2 kg pesticidov. Vse to potrebujemo, da lahko pridelamo 1 kg tekstila.

 

Z zbranimi rabljenimi oblačili pa smo prihranili tudi nekaj prostora komunalnim odpadkom na odlagališčih. In navsezadnje, tudi po stanovanjih, hišah so nam omare končno malo »zadihale«.


Ob koncu vas že vabim na »2. polčas« zbiralne akcije tekstila, ki bo predvidoma v mesecu maju.


Petra H.


 


Nastop pevskih zborov ob srečanju z upokojenci naše šole

vrh __^

V torek, 20.12.2011, je na naši šoli potekalo že tradicionalno srečanje z upokojenci naše šole, ki nas radi obiščejo v predprazničnih dneh. Njihovo srečanje najprej popestrijo pevci Otroškega in Mladinskega zbora naše šole, ki ju vodi učiteljica Stanka Mencinger. V kratkem času so pripravili pester program pesmi, ki so jih odlično zapeli. Tako so se nam prvič predstavili pevci Otroškega pevskega zbora »Solzice« s pesmimi Mala Nataša, Cigančica in primorsko ljudsko Magdalenca. Povezovalne točke, ki so najavljale pesmi, so pod vodstvom učiteljice Jelke Kusterle sestavili in zanimivo odigrali učenci osmih in devetih razredov, ki obiskujejo izbirni predmet Gledališki klub.


Mladinski pevski zbor, ki je bil od začetka šolskega leta zelo dejaven – nastop na razglasitvi gorenjske Gazele 2011 v septembru in nastop na podelitvi diplom VŠZN na Jesenicah, nas je obogatil z odličnimi interpretacijami ljudske pesmi Je bela cesta in črnske duhovne Rock my soul. Pri pesmi Jaz sanjam sen (poslovenjena Abbina uspešnica I have a dream) pa je ponovno zablestela solistka Maša Kočjančič.


Zaključno točko na nastopu so nam pripravili združeni pevci obeh zborov in nam z gorenjsko kolednico Mi smo prišli k vaši hiši zaželeli srečno novo leto. Nato so imeli vsi pevci prislužen posladek, z našimi upokojenci pa se je srečanje nadaljevalo ob prijetnem kramljanju na novoletni večerji v zbornici šole. Da bi bilo tovrstnih srečanj še veliko!


Nekaj utrinkov.

 

Petra Hrovat


 


Tehniški dan za predmetno stopnjo in Novoletna prodaja voščilnic in drobnih daril

vrh __^

Na naši šoli je v torek, 13.12.2011, od 16.00 ure dalje v avli potekala novoletna prodaja voščilnic in drobnih daril. Prodaja je potekala v avli šole. Zelo raznoliko ponudbo so prispevali učenci skupaj z vzgojiteljicami, učiteljicami, vzgojiteljem ter učiteljemav podaljšanem bivanju.

 

Prav tako pestro ponudbo so nam pripravili tudi učenci predmetne stopnje, saj so v okviru tehniškega dneva pod vodstvom učiteljev izdelovali voščilnice, okraske za avlo, okraske za novoletno jelko, darila, novoletne aranžmaje in pekli piškote. Pri izdelavi aranžmajev nam je pomagala tudi mamica ene izmed učenk, ki se poklicno ukvarja s tem področjem. Za sodelovanje smo ji hvaležni, saj je to tudi korak k povezovanju doma in šole.

 

Istočasno pa smo imeli tudi delavnici s področja učinkovite rabe energije. Ti delavnici sta bili speljani pod vodstvom Lokalne energetske agencije Gorenjske ( LEAG ). Devetošolci so praktično spoznali, kako lahko privarčujemo pri energiji.


Tisti, ki ste nas v omenjenem času obiskali, ste imeli možnost videti našo raznoliko ponudbo, ki je zajemala med vsem omenjenim tudi lizike, domači med, domače piškotke Božičke, okraske iz čebeljega voska, piškote v ličnih škatlah, ptičje krmilnice, vrečke za mobitel, Božičkov škorenj, nagajive črke obeske, darilne škatlice s presenečenjem, škatlice v obliki zvezde ter najrazličnejše papirnate obeske.


Vsem tistim, ki niste utegnili priti k nam, pa vam ponujam v pregled vse zgoraj omenjene izdelke. Sami se lahko prepričate, da je bila ponudba res pestra.


Vsa zbrana sredstva smo namenili Šolskemu skladu, ki je na šoli uspešno dejaven že od leta 2008.


Petra Hrovat in Danica Kikelj

 


 


2. tehniški dan Izdelovanje novoletnih okraskov

vrh __^

V ponedeljek, 28.11.2011, smo imeli drugi razredi tehniški dan, na katerem smo se pripravljali na veseli december. Izdelovali smo novoletne okraske, ki krasijo naše učilnice in hodnik pred našimi učilnicami.

 

Tako boste lahko vsi tisti, ki obiskujete našo šolo, imeli možnost videvati viseče snežake in zvezdice, na pluti pa visijo unikatne čarobne vile. Te vile so res nekaj posebnega, saj krila njena so roke otrok, telo njeno pa stopala otrok.

 

Prinašajo pa vam naše želje: ljubezen, srečo in mir.


Naše ustvarjanje si lahko ogledate na nekaj slikah.


Petra H.


 


Prodaja novoletnih voščilnic in drobnih daril

vrh __^

Starši, učitelji in učenci lepo povabljeni na prodajo novoletnih voščilnic in daril v avlo naše šole, v torek, 13.12.2011 od 16h do 19h, v času skupnih govorilnih ur.

 

Vsa zbrana sredstva bomo namenili šolskemu skladu.

 

Vabilo novoletni sejem 2011


 


Projekt Mladinske zimske olimpijske igre Innsbruck 2012

vrh __^

 

Osnovna šola Prežihovega Voranca Jesenice, je bila s strani Olimpijskega komiteja Slovenije izbrana, da zastopa Slovenijo kot sodelujoča šola pri projektu 1. Mladinske zimske olimpijske igre Innsbruck 2012. V sklopu projekta bodo potekale tudi aktivnosti na področju kulture in izobraževanja. Skupaj s partnersko šolo iz Avstrije BBAKIP Haspingerstrasse, bomo na igrah predstavili Slovenijo, slovenski šport in naše športnike.

1. Mladinske zimske olimpijske igre so potekale v Innsbrucku od 13. do 22. januarja 2012. Iger se bo udeležilo tudi okoli 20 športnikov iz Slovenije.

 

Z učenci 5. c iz Innsbrucka so se meseca oktobra 2011 začeli dopisovati učenci 7. razredov. Dopisovanje je potekalo v nemškem jeziku. Namen dopisovanja je bila predstavitev Slovenije v Innsbrucku na prvih mladinskih zimskih olimpijskih igrah. Našo šolo je izbral Olimpijski komite Slovenije, saj imamo ravnatelja, ki je že sodeloval na zimskih olimpijskih igrah. To dopisovanje je potekalo po celem svetu. Se pravi naši učenci niso tekmovali v zimskih disciplinah, pač pa so sodelovali na kulturnem področju. Naši dopisovalci so namreč želeli čim več izvedeti o Sloveniji, pravzaprav o Jesenicah in okoliških krajih, saj so morali na prireditvi predstaviti Slovenijo.


Na pisma so učenci 7. razredov odgovarjali pri izbirnem predmetu nemščina. Pošiljali so si razne brošure, prospekte in DVD-je o mestu Jesenice oz. o Innsbrucku. Učenci so se najprej predstavili drug drugemu. Potem so se začeli bolje spoznavati, kot na primer, katera je njihova najljubša žival, šport, katere knjige radi berejo, najljubši film itd. Imeli so malo težav, saj je bilo fantov več kot deklet, zato so nekateri odgovarjali kar dvema učencema. Poslali so nam DVD, in sicer film o Kekcu v nemškem jeziku. Nato so na spletu objavili predstavitev Slovenije, kjer je potekalo tudi glasovanje. Seveda smo glasovali zanje.

 

Predstavitev športnikov, ki so sodelovali na prvih zimskih olimpijskih igrah, je potekala na Bledu. Naši učenci so predstavili olimpijske igre v štirih jezikih, v slovenščini, v francoščini, angleščini in nemščini. To so namreč jeziki, ki se jih učijo v naši šoli. Prireditev je potekala na Blejskem gradu.


Čeprav je olimpijskih iger že konec, si učenci še vedno dopisujejo. Slike si lahko ogledate tukaj...


Pisma učencev in učenci 7. razredov naše šole


Tatjana Otovič
 


 


Projekt Eratosthenes 2011

vrh __^

V septembru in oktobru smo sodelovali v mednarodnem projektu Eratosthenes 2011. Opravili smo meritve, s pomočjo katerih smo določili obseg Zemlje na način, kot je to storil starogrški matematik, geograf, astronom, pesnik in atlet Eratosthenes okoli leta 240 pred našim štetjem.

 

Meritve smo opravili na dan jesenskega enakonočja, 23. septembra, ko je bilo Sonce najviše na nebu (od 12 uri po lokalnem sončnem času, ob 12.55 po naši uri). Vzeli smo palico dolžine 1 m in izmerili dolžino njene sence. Izmerili smo 111 cm. Sledil je izračun vpadnega kota sončnih žarkov. Kot smo določili najprej z risanjem podobnega trikotnika in nato še bolj natančno z izračunom.

 

Za več informacij o zelo zanimivem projektu, meritvah in video konferenci kliknite na spodnjo povezavo.

 

 

 Projekt Eratosthenes 2011


 


Mladinski pevski zbor šole na podelitvi diplom VŠZN na Jesenicah

vrh __^

Mladinski pevski zbor naše šole je s svojim nastopom sodeloval na slavnostni podelitvi diplom študentkam Višje šole za zdravstveno nego na Jesenicah. Glavna tajnica fakultete nam je poslala iskreno zahvalo za sodelovanje na prireditvi, ki jo prilagamo.

 

Slike....

 

"Pošiljam vam nekaj utrinkov s slavnostnega dogodka in se vam še enkrat iskreno zahvaljujem za sodelovanje in za kamenček, ki ste ga prispevali v naš mozaik. Upam, da je bilo tudi vam tako lepo kot nam.

 

Več fotografij s podelitve si lahko ogledate na naši spletni strani na naslednji povezavi."

 

http://www.vszn-je.si/index.php?mact=Album,m62601,default,1&m62601albumid=70&m62601returnid=405&page=405

 

Lepo vas pozdravljam,

 

mag. Barbara Habe Sintič

glavni tajnik / Secretary General

Dekanat / Dean-office

Visoka šola za zdravstveno nego Jesenice/College of Nursing Jesenice


 


Obisk hiše novih tehnologij

vrh __^

V sredo, 26. 10. 2011 smo učenci in učiteljica izbirnega predmeta Obdelava gradiv – les obiskali Hišo novih tehnologij v Žirovnici.


http://www.hisanovihtehnologij.si/ 

 

G. Miro Rozman nas je pričakal in nas povabil v predavalnico, ki se je kasneje spremenila v delavnico.


Najprej nam je predstavil lesne spoje v preteklosti in danes. Pokazal nam je nekaj zanimivih posnetkov lesnih spojev na starih objektih, z zanimanjem smo si ogledali sodobno konstrukcijo narejeno iz lesa, neverjetnih oblik in dimenzij. Učenci so bili navdušeni nad tem, kaj se da narediti samo iz lesa. Med predstavitvijo so reševali tudi učne liste.


V drugem delu so se učenci lotili praktičnega dela. S pomočjo sodobnih lesnih vezav so naredili majhen nadstrešek za avto. Uporabljali so sodobne električne strojčke, ogledali pa so si lahko tudi nekaj primerkov starih orodij.


Ker so se pri delu tudi nekoliko utrudili, so imeli odmor, med katerim so se odžejali in posladkali.


Pri delu jih je spremljal tudi fotograf, ki je naredil nekaj lepih posnetkov.


Z obiskom v Hiši novih tehnologij v Žirovnici smo bili zadovoljni, tako da jo bomo obiskali še s skupino učencev, ki jih zanima tehnično področje.


G. Miru Rozmanu se zahvaljujemo za povabilo in predstavitev.

 

Danica Kikelj
 


 


Šolski radio: radijska oddaja – tema: morje

vrh __^

Tudi v letošnjem šolskem letu smo bili povabljeni na Radio Triglav, da sodelujemo z njimi. Z veseljem smo se odzvali povabilu.


Septembra smo pripravili oddajo, ki je govorila o morju. Oddaja je pripovedovala o sprostitvenih dejavnostih na morju, o opazovanju živali v obrežnem pasu, o pticah, ki gnezdijo na tem področju. Nismo pozabili na vetrove in nevšečnosti in katastrofe, ki jih lahko povzročijo. Omenili smo Sečoveljske soline ter Krajinski park Strunjan ter slanuše.

 

Ko pomislim na morje se spomnim...


Pomembna je tudi skrb za morje. Ekologi in potapljači opažajo vedno več onesnaženega morja (plastika, nafta, kemične snovi, pretirano izkoriščanje morja), kar slabo vpliva na življenje v njem, saj je vedno bolj osiromašeno.

 


Septembrsko oddajo smo pripravile četrtošolke: Maša Tanca, Sara Drole in Natalija Šmitran, z mentoricama Nevenko F. Urbas in Marijo Baš.


 


Pitna voda

vrh __^

V mesecu oktobru, smo se z učenci 5. razredov, pri učnem predmetu NIT (naravoslovje in tehnika), učili o vodi. Zato smo izvedli naravoslovni dan na to temo. Naslov naravoslovnega dne je bil: PITNA VODA.


Izvajalec naravoslovnega dne je bil gospod Roman Tomaš iz podjetja Jeko-in.


Na poučen, zanimiv in zelo prijeten način nam je predstavil, kako ljudje pridemo do pitne vode in katera voda sploh je pitna.


Izvedeli smo, da večina mesta Jesenic dobiva vodo iz Peričnika. Pod slapom Peričnikom je vodno zajetje, voda nato po vodovodnih ceveh, ki so pod zemljo, priteka v vodne zbiralnike ali vodohrane. Od tam pa naprej v vse zgradbe. Pitna voda, ki priteče iz naši pip, mora biti brez barve, brez vonja in brez okusa!


Ogledali smo si vodohran na hribu nad Tomšičevo cesto. Od zunaj je to videti le majhna zidana hiška z železnimi vrati. Znotraj pa smo videli dva velika bazena pitne vode, dvoje debelih cevi, po katerih priteka voda v te bazene ter cevi, po katerih voda teče v zgradbe na Jesenicah.


Bilo je zelo zanimivo. Na koncu smo se pred vodohranom še fotografirali.


Najlepša hvala podjetju Jeko-in, gospodu Andreju Kecmanu in še posebej izvajalcu, gospodu Romanu Tomašu, za izvrsten naravoslovni dan!


Mateja Kocjančič, učiteljica


 


Nastop mladinskega pevskega zbora na razglasitvi gorenjske Gazele 2011

vrh __^

V četrtek, 22.9.2011, je mladinski zbor naše šole pod vodstvom zborovodkinje ge. Stanke Mencinger sodeloval na prireditvi v Gozd Martuljku, kjer so razglasili gorenjsko gazelo 2011, najhitreje rastoče podjetje v regiji. Pevci so zelo uspešno spremljali vse bolj priznano mlado pevko Nežo Drobnič ob odlični instrumentalni zasedbi glasbenika Janeza Dovča.

 

Pevci so predstavljali odlično vokalno spremljavo pri treh pesmih: Med iskrenimi ljudmi, Z več plati in Pojem blues. Ker so pevci preživeli popoldne v toplem, sončnem Gozd Martuljku, so si grla »greli«zunaj na soncu s pesmijo Rock my soul kar ob poti hotela, izpolnila pa se jim je tudi glasbena želja, saj jim je pevka Neža ob zaključku prireditve zapela pesem o Fifi iz znane risanke.


Če koga pomemben pevski dogodek še bolj zanima, naj zdaj naše slavne pevce poišče na naslednji povezavi:

 

http://gazela.dnevnik.si/sl/Fotogalerije/Gorenjska+gazela+2011.


Nekaj utrinkov pa si lahko ogledate tukaj.

 

Petra H.


 


1.tehniški dan za 2. razrede Barve mavrice

vrh __^

V torek, 20.9.2011, v četrtek, 22.9.2011 in v petek, 23.9.2011 smo 2. razredi izvedli socialno-ustvarjalno delavnico Barve mavrice, ki jo je vodila učiteljica Barbara Ravnik iz društva Vzgon. Pomagala ji je prostovoljka Ana.

 

Vsi trije dopoldnevi so nam zelo hitro minili, saj so se zvrstile različne dejavnosti: naučili smo se eskimsko ribiško pesem, poslušali zgodbo o podobnosti in različnosti med nami, izdelovali ogrlice iz perlic, ki so predstavljale barve mavrice in za zaključek izdelali naslovnice na mavrične spominske knjige. Imeli smo se lepo in zaključili vsi v barvah mavrice.


Oglejte si še slike.


Vodja TD: Petra Hrovat
 


 


Šola v naravi za 5. razred

vrh __^

Letošnje leto se je poletne šole v naravi, ki je potekala v Bašaniji – naselje Zatišje na Hrvaškem od 8.9 - 13.9.2011, udeležilo 46 učencev in učenk petih razredov. Z njimi je bilo 8 spremljevalcev in sicer :


•dve razredničarki in pedagoški vodja
•pet vaditeljev in učiteljev plavanja: Aljoša, Bernarda, Jure, Mojca in Adelina


Na poti proti morju smo si ogledali Postojnsko jamo, v okviru naravoslovnega dne.

V kompleksu kjer smo bivali ni primernega igrišča za športne igre, kljub temu pa smo organizirali športne igre v naselju, orientacijski tek, igre brez meja, družabne igre in tekmovanja, kviz, izbor za najboljši “pokaži kaj znaš”, najboljšo risbo, najlepše urejeno sobo, najboljši razred bašanijskega mnogoboja, …, odšli smo na izlet v Umag, si ogledali ribiško ladjo, svetilnik, turistično naselje Katoro.


Učenci so bili pridni in disciplinirani. Pohvalila pa bi tudi vaditelje plavanja za odlično opravljeno delo, ter učiteljici za pomoč pri izpeljavi programa. Pogoji za delo so bili odlični tako, da smo se imeli zelo lepo.

Po finalnem preverjanju, ki smo ga opravili proti koncu ŠVN, (učenci so opravili 20 urni program plavanja), so bili po kriterijih za osvojitev delfinčka, doseženi naslednji rezultati:

 

•  1 učenec neplavalec (preplava 8 m)
•30 učencev je doseglo rezultate za bronastega delfinčka
•12 učencev je doseglo normo za srebrnega delfinčka
•  2 učenca pa sta dosegla normo za zlatega delfinčka

 

Slike si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Pedagoški vodja:
Inga Lamberger
 


 


Sprejem prvošolcev

vrh __^

1. septembra je bil za prvošolce po vsej Sloveniji prav poseben dan. Nič ni bilo drugače tudi na naši šoli. Prvošolci so igralnice v vrtcih zamenjali za učilnice v šoli.

 

Točno ob 11 uri so se skupaj s starši zbrali v naši avli, kjer smo jim pripravili krajši kulturni program. Ogledali so si lutkovno predstavo, policaj pa jim je s čisto resnim obrazom povedal nekaj o varnosti na cestah. Tudi ravnatelj jim je spregovoril. Nato smo prav vsakega posebej prebrali in jih razvrstili po oddelkih.

 

Skupaj z učiteljicami, vzgojiteljicami in starši so odšli v razrede, kjer smo jim pripravili še manjše presenečenje. Upam, da bodo prvi šolski dan ohranili v lepem spominu in da bodo v teh devetih letih, kolikor jih bodo preživeli na šoli, odnesli veliko koristnega in lepega ter si pridobili polno novih prijateljev.

 

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji slik.

 

Ravnatelj

Robert Kerštajn, prof.


 


Menjava oken na šoli

vrh __^

 

Med šolskimi počitnicami pred šolskim letom 2011-2012 smo na naši šoli zamenali vsa zunanja okna z novimi PVC okni. Projekt je finančno omogočila Občina Jesenice, izvedlo pa ga je Celjsko podjetje Mik Celje, ki je bilo najuspešnejše na javnem razpisu.

 

 

S tem smo zamenjali 20 let stara okna, ki so bila že zelo v slabem stanju, nedvomno pa bomo privarčevali na ogrevanju, kar je bil tudi eden izmed vzrokov za zamenjavo. Pred tem smo naredili analizo stanja, ki je pokazala, da bomo z zamenjavo starih oken z novimi PVC okni, privarčevali kar do 30 % stoška za ogrevanje na letni ravni.

 

Nova okna so moderno oblikovana, imajo zelo dobre specifike, predvsem pa so varčna. Skupaj z okni so bile na južni strani šole zamenjane tudi zunanje žaluzije.

 

Na tem mestu se še enkrat zahvaljujem posluhu Občine Jesenice, ki je finančno omogočila izvedena dela. Upam, da bomo tudi v bodoče tako dobro sodelovali.

 

Kako je šola izgledala med menjavo oken, si lahko ogledate tukaj.

 

Ravnatelj

Robert Kerštajn, prof.


 


Garderobne omarice za razredno stopnjo

vrh __^

 

Pred začetkom novega šolskega leta smo v sodelovanju in financiranju Šolskega sklada, nabavili in postavili garderobne omarice tudi za razredno stopnjo. Učenci od  2. do 5. razreda so jih pričeli uporabljati od 1. septembra dalje. Še enkrat se zahvaljujemo Šolskemu skladu in s tem tudi vsem staršem, donatorjem, ki ste nam omogočili nakup garderobnih omaric. Upam, da bodo svojemu namenu služile še dolgo. Slike...

 

Ravnatelj

Robert Kerštajn, prof.


 


Zbiranje zamaškov za prvošolca Roka Arka zaključeno

vrh __^

 

Od januarja do julija šolskega leta 2010/2011 smo zbirali zamaške za prvošolca Roka Arka iz OŠ dr. Ivana Prijatelja Sodražica, katerega bolezen je za vedno prikovala na invalidski voziček. V obdobju šestih mesecev smo bili do sedaj najbolj uspešni pri količini zbranih zamaškov, saj smo skupaj zbrali 1580kg zamaškov. Rok potrebuje dvigalo in ustrezno prirejeno vozilo. Od naše zbrane količine zamaškov smo mu tako pomagali s 480 €.


Najlepše se zahvaljujem vsem pridnim zbirateljem zamaškov in zopet vabim vse, ki lahko na ta način pomagate.


V novem šolskem letu 2011/2012 bomo pomagali šestletnemu Galu Majšlerju, ki je pri porodu ostal brez kisika in ima cerebralno paralizo najtežje stopnje, epilepsijo, hud razvojni in duševni zaostanek, poškodovan je tudi sluh in vid, saj je slep oziroma ima minimalni ostanek vida. Izpahnjen ima desni kolk, levi mu sledi tako, da ne more sedeti ampak je nameščen v posebnem počivalniku. Julija 2009 je bil operiran na možganih, kjer so mu odstranili velik kavernom.


Z zbranimi zamaški bi mu pomagali, kot je zapisala v svoji prošnji njegova mamica Liljana: »da gre naše življenje naprej in da svojemu sončku nudimo vsaj del tega, kar mu je v življenju odvzeto.«


Zato, dragi zbiratelji plastičnih zamaškov, verjamem, da se bomo do konca koledarskega leta nadvse potrudili in Galu pomagali po naših najboljših močeh.

 

Petra Hrovat