Šolsko leto 2012-2013 

Naravoslovni dan četrtošolcev pri čebelarju

vrh __^

14. junija smo učenci 4. razreda obiskali čebelarja na Bledu, kjer smo si ogledali čebelnjak, slikali panjske končnice ter spoznavali drevesne vrste in medovite rastline.


Učiteljice so nas odpeljale na sprehod v naravo, kjer smo spoznali najpogostejše drevesne vrste v našem okolju. Učili smo se ob vzorcih lesa, lubja in listov.


Spoznali smo tudi delček slovenske kulturne dediščine, saj smo se seznanili z zgodovino panjskih kočnic in njihovo izdelavo, vsak od nas pa je svojo panjsko končnico tudi poslikal.


Najbolj zanimiv je bil strokovno voden ogled čebelnjaka. Skozi stekleno in mrežasto steno smo spremljali delo čebelarja, spoznali smo čebeljo družino in si v panju ogledali satovje, med in cvetni prah. Čebelice so nam dovolile, da smo jih tudi pobožali. Na koncu smo se posladkali z gozdnim in cvetličnim medom ter domačimi medenjaki.


Izgubili smo strah pred čebelami in se naučili pravilnega ravnanja, s katerim lahkopreprečimo čebelji pik.

 

Oglejte si še slike...


Vodja ND: Mirjam Mandelc


 

Prežihijada 2013

vrh __^

24. in 25. maja je v Ljubljani potekalo 35. srečanje osnovnih šol, ki se imenujejo po Prežihovem Vorancu.


Našo šolo so zastopali trije učenci: AdelisaDurmišević, Hana Jusufagić in Jože Petek.
Spremljali so jih ravnatelj in učiteljici Klavdija Kranjc Jensterle in Anita Malić.


Na osrednji kulturni prireditvi v Festivalni dvorani so naši učenci v vlogah navihane Pike Nogavičke, prijazne Anice in nadobudnega Tomaža predstavili slasti odhajanja v odraslo življenje (ponos ob začetku šolanja, metuljčki v trebuhu ob prvi zaljubljenosti, negotovost ob razpotjih na poti v odraslost).


Zgodbo so zaključili na presenetljiv način, saj je Pika prineslapregelk kroglice, zaradi katerih ti nikoli ni treba odrasti …


Gostitelji so druženje prežihovcevše dodatno popestrili z ogledom Ljubljane, obiskom živalskega vrta in Tehniškega muzeja Bistra.


Skratka, bilo je zabavno, še bolj pa bo naslednje leto, ko bomo gostitelji srečanja mi.

 

Oglejte si nekaj utrinkov s kulturne prireditve...

 

Klavdija Kranjc Jensterle


 

Šola v naravi za 6. razred

vrh __^

Letošnja šola v naravi za 6. razrede je bila izpeljana od 20.5.2013 do 24.5.2013 v domu CŠOD v Gorenjih Radencih. Dom CŠOD je v neposredni bližini reke Kolpe tik ob meji s Hrvaško. Od Kočevja je oddaljen približno 35 kilometrov.


Šole v naravi se je udeležilo 52 učencev in učenk šestih razredov. Spremljali so jih štirje učitelji in sicer vodja šole v naravi, razrednik in profesor športne vzgoje Matjaž Gale, profesor športne vzgoje Grega Gosar in razredničarki Katjuša Polajnar in Natalija Gašperin. Na pot smo se odpravili z avtobusom in šolskim kombijem, kjer je bila spremljevalka tudi pomočnica ravnatelja Jelka Kusterle.

 

Teme šole v naravi so bile naravoslovje, taborniške veščine in športne aktivnosti. Aktivnosti so vodili učitelji zaposleni v CŠOD. Izpeljan je bil celotni program aktivnosti s prilagoditvami glede na vreme. Pohvala velja delavcem CŠOD še posebno delavcem v kuhinji saj je bila prehrana izvrstna in raznolika.

 

Slike...

 

Vodja šole v naravi:

Matjaž Gale, prof.


 

Podelitev bralnih priznanj za 2. razrede

vrh __^

V torek, 11. junija je v avli jeseniške Občinske knjižnice potekala podelitev bralnih priznanj učencem 2. razredov. Letos je bila to že 18. podelitev bralnih priznanj po vrsti, kar se Občinska knjižnica rada pohvali in kot pravi organizatorka, ga. Cirila Leban, so še posebej ponosni.

 

Drugošolci omenjene šole so se letos izkazali še kot prav posebno zavzeti bralci, saj jih je od vseh 61 učencev osvojilo bralno priznanje 56 učencev in kar 37 učencev dodatno bralno priznanje. Za doseženo bralno priznanje so morali učenci prebrati pet knjig in eno pesniško zbirko, za dodatno bralno priznanje, katerega pobudniki so bili učenci sami, pa so morali prebrati štiri obsežnejše knjige. Po prebrani knjigi je vsak učenec posebej vsebino obnovil razredničarki, kar je pripomoglo z razvijanju jezikovnega izražanja.

 

Učiteljice so resnično ponosne na svoje učence in se zavedajo pomena branja kot dobro podlago za vse učne predmete pri pouku. Prav vsi učenci so si v okviru kulturnega dne – Podelitev bralnih priznanj, ogledali gledališko predstavo o Knjigožeru, večina učencev prejela poleg bralnega še dodatno priznanje, slednji so prejeli tudi drobno darilce, izdelovali kazalke v šolski knjižnici s knjižničarko Barbaro in imeli razgovor s svojimi učiteljicami o prebranih knjigah.

 

Učenci so ta dan preživeli ob knjigah, ki, kot sami pravijo, bodo njihova prijateljica tudi med poletnimi počitnicami. In prav je tako!


Še nekaj slik.


Vodja kulturnega dne Petra Hrovat


 

Zaključna prireditev obeh šolskih zborov

vrh __^

V ponedeljek, 3. junija 2013, sta na večerni zaključni prireditvi v šolski avli nastopila oba pevska zbora naše šole, Pevska pripravnica in Otroški pevski zbor Solzice.


Najmlajši pevci v Pevski pripravnici so v letošnjem šolskem letu imeli že dva pomembna nastopa, prav posebej jim bo v lepem spominu ostal nastop na reviji najmlajših pevskih zborov na Slovenskem Javorniku in seveda zaključni nastop na šoli. Zapeli so nam pet pesmic (Iglu, Gregorjevo, Sonce za krta, Moj prijatelj Piki Jakob in Žabice) in gledalci so jih nagradili z velikim aplavzom. Med pevci so tudi mlade glasbenice, ki so popestrile pevske točke. Tako je Zala Zarja Mesec zaigrala skladbo na harmoniko, Laura Biščević na flavto, flavtistka Tjaša Korbar pa je poleg svoje skladbice tudi spremljala pevce pri pesmi Gregorjevo. Najbolj zanimiva je bila pesem Moj prijatelj Piki Jakob, ki so jo zapeli ob odlični spremljavi klarinetistk (Anja Kosem, Tanja Zec, Urša Lešnjak) Glasbene šole Jesenice pod vodstvom učiteljice Monike Korbar.


Vse ostale pesmi jih je spremljala bivša učenka naše šole, tudi pevka šolskega zbora in odlična kitaristka Ida Begović. Zborovodkinja Petra Hrovat je zaslužna, da so naši najmlajši pevci radi prepevali v Pevski pripravnici in tudi na zaključni prireditvi.


Otroški pevski zbor Solzice pod vodstvom zborovodkinje Stanke Mencinger ima za seboj tudi nekaj nastopov: za upokojence naše šole, nastop na Paradi učenja in v Domu Franceta Berglja. Na zaključni prireditvi obeh zborov nas je zopet navduševal nad krasnim izborom šestih pesmi: Do re mi, Ptički, Pika Nogavička, Sreča na vrvici, A´s´kej vid`la moj`ga zmršenca? in Lisička je prav zvita zver. Pesem, ki je pripovedovala o ptičkih, so odlično spremljale pevke Tia Šuvak Kozjek, Emilija in Natalija Šmitran, Manca Noč, Petra Prezelj, Klara Kloučar in Tiana Ristov. Pri pesmi o Piki Nogavički smo lahko poslušali ob pevcih iz zbora še petje solistične skupine, ki so jo sestavljale Klara Klobučar, Nika Sintič, AisaHasanić, Natalija Šmitran in Maša Tancar. Vsi pevci so za svoje ubrano petje poželi velik aplavz, saj se je slišalo, da so v zboru izkušeni pevci. Pevski nastop se je zaključil s skupno pesmijo Mi se imamo radi, kar za pevce obeh zborov tudi drži – radi se imajo med seboj in seveda radi prepevajo.


Ker je Ida Begović spremljala s kitaro ob zbora, se ji še enkrat lepo zahvaljujemo za zares odlično spremljavo in popestritev zapetih pesmi.


Da pa je zaključna prireditev potekala nemoteno, je poskrbela zborovodkinja in učiteljica gospa Stanka Mencinger.


Že sedaj vabim vse ljubitelje otroškega petja na naše nastope v prihodnjem šolskem letu.


Nekaj slik.


Petra Hrovat


 

Verižni eksperiment

vrh __^

V soboto, 1. 6. 2013 so v avli Pedagoške fakultete v Ljubljani že devetič sestavili in pognali v tek verigo iz dinamičnih eksperimentov, ki so jih pripravile ekipe iz cele Slovenije. Med njimi je bila tudi ekipa naše šole v sestavi Domen Hribar, Peter Janjoš in Luka Prezelj, ki je skozi celotno šolsko leto izdelovala svojo napravo - člen. Poimenovali so jo Zabaviščni park Voranc in predstavlja našo šolo. Čas potovanja kroglice na tej napravi je 40 sekund, dela, ki je v to napravo vloženo pa je več kot 100 ur. Pridobljeno tehnično znanje in spretnosti z izdelavo člena, bo učencem v veliko korist pri vsakdanjem delu in načrtovanju. Kaj sploh je verižni eksperimnet? Verižni eksperiment je skupek naprav, ki se poganjajo ena za drugo, tako da prejšnja sproži naslednjo, v stilu podiranja domin. Verigo sestavljajo neodvisne naprave ki jih zgradi posamezna ekipa. Seveda za vsak člen – napravo veljajo pravila, ki se jih je potrebno držati.


Na tem mestu bi se zahvalila tudi upokojencem iz DU Jesenice, ki so nam pri delu vseskozi pomagali in nam tako podarili ogromno svojega časa in znanja. To so Boris Bregant, Stanko Arh in Pavle Kokalj. Z njihovo mislijo, da tehnično znanje daje poroštvo za napredek in razvoj gospodarstva v Sloveniji, se je zgodba o verižnem eksperimnetu na naši šoli tudi začela in skozi celo šolsko leto nadaljevala. Prvič smo skupaj postavili verigo členov v naši občini na prireditvi Imamo vas radi, 2. maja 2013, na Pristavi, Prispevek o dogodku na RTV1 drugič pa na prireditvi Parada učenja, 15. maja 2013 na Stari Savi.

 

http://www.youtube.com/watch?v=-F5YVjwm0Yw


Čeprav naša naprava v Ljubljani ni bila med nagrajenimi pa smo se odlično predstavili, saj je delovala brezhibno in bila zanimiva, tako vizualno kot tematsko. Učenci so dobili potrditev, da so delo več kot dobro opravili, dobili pa so tudi nekaj dobrih idej za novo napravo v naslednjem šolskem letu. Slike na naši spletni strani...


Mentorica: Katrca Horvat


 

Otroški pevski zbor na Paradi učenja

vrh __^

Otroški pevski zbor »Solzice« pod vodstvom učiteljice in zborovodkinje gospe Stanke Mencinger je  15. maja  nastopal  na Paradi učenja, ki je potekala na Stari Savi. Nastopili so s tremi pesmimi, ki so popestrile dogajanje na prizorišču. Zapeli so Srečo na vrvici, Piko Nogavičko  in S'kej vidla moj'ga zmršenca. Njihov nastop je bil obogaten s spremljavo kitare, ki jo odlično obvlada Ida Begović. Kljub vetru je bilo prijetno vzdušje, ki so ga ustvarili naši izkušeni pevci z ubranim petjem.

 

S sodelovanjem na prireditvi je tudi naša šola predstavljala kulturni člen v povezovanju različnih institucij s ciljem Parade učenja - skupne promocije vseživljenjskega učenja.

 

Petra Hrovat


 

Šola v naravi za 2. razred

vrh __^

Učenci 2. razredov so bili od 6. 5. 2013 do 10. 5. 2013 v šoli v naravi v Domu Pristava v Javorniškem Rovtu.

 

Kljub nekoliko slabšemu vremenu, so otroci zelo uživali in se naučili veliko novega. Obiskali so biokmetijo, kjer jim je prijazna gospa Meri razkazala živali in vrt, pri gospodu Henriku in gospe Majdi pa so si ogledali zajce in prepelice. Učenci so spoznali tudi delo gasilcev, gorskih reševalcev in lovcev. Odpravili so se tudi na pravi pohod v planine in sicer do Pustega rovta. V bližini doma so spoznali travnik in bajer ter živali in rastline v in ob njem. Še posebej so spoznali narcise in bele narcisne poljane. Seveda ni manjkal niti večerni ples in  igranje na novih zunanjih igralih. Učenci so se sladkali s sladoledom, sadno kupo in pečenimi bananami.

 

Reševali so tudi delovne liste in vsak dan pisali dnevnik. Čas je hitro minil in polni vtisov in prijetnih uric so se otroci vrnili domov. Slike...

 

Vodja šole v naravi: Irena Dolar


 

Nastop pevske pripravnice

vrh __^

V četrtek, 9. maja so imeli naši najmlajši pevci svoj prvi javni nastop, ki so ga nadvse uspešno opravili.

 

Na območni reviji najmlajših otroških pevskih zborov, kjer so  zapeli trije zbori iz vrtcev  in 6 šolskih zborov z najmlajšimi pevci, so naši pevci zapeli tri pesmice pod vodstvom učiteljice in zborovodkinje Petre Hrovat.

 

Disciplinirano in urejeno so prišli na oder in brez treme in napak odpeli pesmi Iglu, Gregorjevo in Sonce za krta.

Ker so ostali zbori vsi imeli klavirsko spremljavo, je bil nastop naše pripravnice s spremljavo na kitari, ki jo je izvedla gimnazijka Elvira Pašagić, prava osvežitev, kar se je čutilo tudi v nabito polni dvorani, ki je našim pevcem zbrano prisluhnila.

 

Poleg kitaristke  je pri dveh pesmicah pri spremljavi sodelovala tudi pevka Tjaša Korbar in tako dodatno osvežila nastop pripravnice.

 

Pri zadnji pesmici je pred zbor pogumno stopila in zelo lepo odpela solo Zala Zarja Mesec.

Malim pevcem in njihovi zborovodkinji iskrene čestitke!

 

Stanka Mencinger


 

Rezultati državnega tekmovanja iz Vesele šole

vrh __^

Državno tekmovanje je potekalo v sredo, 17.4.2013 na OŠ Koroška Bela in na njem  se je sedem veselošolcev od 4. do 9. razreda izkazovalo v znanju iz vsebin Vesele šole, priloge PIL-a in PLUS-a.

 

Rezultati so bili naslednji (možnih je bilo 40 točk):

 

4. razred                                                             Dosežene točke:        

MARK MEDJA                4.B                                  31,5                 SREBRNO PRIZNANJE

ANŽE BREČKO              4. C                                  32,5                 SREBRNO PRIZNANJE          

5. razred:

KAJA MAGOVAC            5. A                                  35                    SREBRNO PRIZNANJE

TJAŽ ZORMAN              5. A                                  33,5                 SREBRNO PRIZNANJE

6. razred:

PETJA MURNIK             6. C                                  36,5                 SREBRNO PRIZNANJE

8. razred:

ELVISA  SMAJLOVIĆ      8.B                                   34                    SREBRNO PRIZNANJE

9. razred:

JANJA JUNEŽ                 9.A                                   20,5

 

Čestitke prav vsem tekmovalcem:

 

Mentorici VŠ Petra Hrovat in Nevenka F. Urbas


 

Obisk učencev izbirnih predmetov POSKUSI V KEMIJI in UMETNE MASE v Savi Kranj

vrh __^

V sredo, 24. 4. 2013 smo se z učenci izbirnih predmetov poskusi v kemiji in obdelava gradiv – umetne mase odpravili na ogled v Savatech Kranj. Spremljala nas je tudi ga. Andreja Vehar Jerman, mati našega učenca. Ekskurzijo v Savatech nam je omogočil g. Gregor Jerman, ki je tam tudi zaposlen.

 

Z avtobusom smo se zapeljali v Kranj do glavnega vhoda v Savatech, kjer so nas že čakali. Prijazno so nas sprejeli in pozdravili. Na kratko so nam predstavili Savatech. Razdelili so nam varnostne telovnike in predstavili bistvene zahteve za varnost učencev. Razdelili smo se v dve skupini, potem pa smo v spremstvu predstavnikov, ki so nas ves čas vodili in nam razlagali, odšli najprej v fizikalni laboratorij. Razložili so nam, kako naredijo gumo iz kavčuka. Pokazali so nam, kakšne meritve opravljajo za preizkus kvalitete gume. Pokazali so nam tudi kemijski laboratorij, kjer opravljajo kemijske preizkuse in meritve. Razkazali so nam opremo. Brez računalnikov seveda ne gre. Po ogledu laboratorijev smo se odpravili še v proizvodnjo, kjer izdelujejo gume za motorje. Ogledali smo si proces od začetka do nastanka gume. V sami proizvodni hali je vladal red in urejenost, vendar pa nas je vse mučila vročina, ki se ji zaradi narave dela ne da izogniti. Ves čas so nas spremljali varnostni inženirji, ki so skrbeli za varnost učencev.

 

Na koncu so nas pospremili do avtobusa, kjer so nam razdelili simbolična darila.

 

Z ogledom smo bili zelo zadovoljni, saj smo videli, kako poteka delo v proizvodnji, kar si učenci težko predstavljajo.

 

Zahvaljujemo se ga. Andreji Vehar Jerman in g. Gregorju Jermanu, ki sta nam omogočila ogled. Hkrati pa je to lahko dober zgled sodelovanja šole in doma, česar bi si želeli še več v prihodnje.

 

Jesenice, 25. 4. 2013                                                                               Danica Kikelj


 

Šola v naravi za tretji razred

vrh __^

 

Šola v naravi za tretji razred je potekala v Kranjski Gori od 8.4.2013 do 12.4. 2013.


V okviru šole v naravi je bil izveden 20 urni tečaj plavanja. Učenci so bili nastanjeni v domu Šumica, plavali pa so v hotelu Larix.


Poleg znanja plavanja so učenci preživeli pet dni v novem okolju in ga spoznali. Seznanili so se z značilnostmi, ki veljajo za tisto okolje, navajali so se na življenje v skupini, se zavedali različnosti in bogatili medsebojne človeške odnose, se navajali na samostojnost pri osnovnih dnevnih opravilih, samostojno skrbeli za svoje stvari, za osebno higieno in za čistočo v sobi.

Šole v naravi se je udeležilo 60 učencev. Učence je spremljalo 5 učiteljic: Mateja Cvetko, Mirica Lah, Marta Lipušček, Mirjam Janjoš in Sergeja Podnar.

 

Slike...

 

Vodja šole v naravi:
Sergeja Podnar

 


 

Zaključek spomladanske papirne akcije

vrh __^

Na naši šoli potekajo zelo uspešne papirne akcije in tudi slednja, pomladanska, ki seje ravno zaključila, je bila zelo uspešna. Bili smo dobri zbiratelji in zelo delavni, saj smo skupaj  zbrali kar 27 220 kg papirja. Tudi tokrat ste se vsi, učenci, starši in vsi ostali vpleteni, tudi prebivalci stolpnice na Titovi 71, res potrudili.

 

Z veliko zbranega odpadnega papirja smo spet dokazali, da nam ni mar za naravo. Denarna sredstva, pridobljena iz papirne akcije, gredo v Šolski sklad, ki na naši šoli tudi uspešno deluje v dobrobit vsem učencem.

 

Nekaj slik...

 

Hvala vsem!  


 

Predavanje za starše in učitelje, dr. Marko Juhant

vrh __^

Vabljeni na predavanje dr. Marka Juhanta v

 

OŠ Prežihovega Voranca Jesenice,

 

torek, 16. aprila ob 17.uri.

 

Srečanje je namenjeno staršem, babicam in dedkom in učiteljem.

Predavanje bo živahno, jedrnato in poučno, predavala bosta oba avtorja knjige, ki ima naslov:

Varuh otrokovih dolžnosti

 

Po dolgem obdobju je to prva knjiga, ki ne poveličuje otrokovih pravic.

 

Ker vzgojnih čudežev ni, pridite!

Marko Juhant-vabilo

 


 

Pomladna akcija zbiranja tekstila

vrh __^

OŠ Prežihovega Voranca Jesenice se je vključila v vseslovensko akcijo "Spravimo tekstilne materiale iz odlagališč" z namenom, da se otroke in odrasle pouči, da se tekstil lahko ponovno uporabi, predela, reciklira.

 

Več splošnih informacij najdete tukaj...

 

Akcija bo trajala od ponedeljka, 8. 4. 2013, do nedelje, 14. 4. 2013. V tem tednu bo pred OŠ Prežihovega Voranca postavljen zabojnik, in sicer od ponedeljka po 12. uri. Ostale dni bo odprt od 7.00 do 19.00 ure.  V soboto in nedeljo bo odprt od 12.00 do 19.00 ure.

 

Kaj zbiramo?

 

 • moška, ženska in otroška oblačila (oblačila za prosti čas, večerna oblačila, poletna oblačila, zimska oblačila, dnevna oblačila, nosečniška oblačila,...),
 • hišne tekstilije (rjuhe, odeje, brisače, prti, posteljnina,...),
 • spodnje perilo,
 • torbice, kape, šali, rokavice,
 • pokrivala, pasovi.

 

V kontejner pa nekaj stvari tudi NE sodi:

 • prešite odeje,
 • vzglavniki,
 • vzmetnice,
 • dežniki,
 • preproge,
 • razna polnila ter
 • tekstil, ki se ga ne da niti ponovno uporabiti, niti predelati, niti reciklirati (tekstil v zelo slabem stanju).

 

Prevetrite omare in prinesite omenjeni tekstil v vrečah v zabojnik, ki bo v času akcije postavljen pri šoli.


 

3. tehniški dan drugošolcev Od zemlje do žemlje

vrh __^

V petek,  29.3.2013,so učenci 2. razreda izvedli tehniški dan z naslovom Od zemlje do žemlje.  V prvem delu so bili učenci vseh drugih razredov v svojih učilnicah, kjer so spoznali pot pšenice vse do končnega izdelka, kruha. Vse so si natančno narisali in zdaj vedo, kaj je potrebno za dober kruh.

 

 

V drugem delu, ki ga je vodil g. Sten Vilar, so si izdelali vsak svojo žemljico in jo dali peči v šolsko pečico.  Medtem, ko si je ena skupina izdelovala žemljice, se je druga skupina v drugi učilnici učila pesmico Polžek orje. Nato sta se skupini zamenjali, tako da so si vsi izdelali svojo žemljico in se naučili pesmico o polžku in miški.

 

V tretjem delu so učenci poslušali pregovore o kruhu in zapeli dve pesmi; o kruhu in avtu od peka.

 

Imeli smo se lepo. Poglejte si nekaj naših slik.

 

Vodja TD: Petra Hrovat


 

Tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda

vrh __^

V četrtek, 28. marca je na šoli potekal tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda. Naslov je bil Velikonočni običaji. Učenci so pod mentorstvom učiteljev izdelovali izdelke, ki jih delamo oziroma pripravljamo ob prazniku Velike noči.

 

Učenci 6. razredov so izdelovali pisanice (z vrvico, z lupinicami, čebulnimi olupki, z barvami in zdrobom, časopisnim papirjem in testeninami).

 

Učenci 7. razredov so se tradicionalno spopadli s peko velikonočnih dobrot (orehove in makove potice, pletenic, kruha in zajčkov).

 

Učenci 8. razredov so izdelovali okrasne predmete (kokoši iz blaga, košarice, rože iz krep papirja, tulipane iz stiroporastih jajc in blaga).

 

Učenci 9. razredov so se motivno pridružili osmošolcem. Izdelovali so lesena stojala, slike z nitno grafiko, kure iz slame in okrasne aranžmaje.

 

Izdelke smo po končanem delu razstavili v avli šole, kjer si jih lahko tudi ogledate. Nekaj utrinkov pa smo tudi zabeležili s fotoaparatom.


Katrca Horvat


 

Učenci so obnovili stare šolske klopi

vrh __^

V šolski knjižnici smo dobili nove – prenovljene klopi. To so klopi, ki so bile še v lanskem šolskem letu na hodniku v drugem nadstropju predmetne stopnje. Ker so tja namestili nove, so stare klopi dobile drugo mesto v šoli, to je v šolski knjižnici. Vendar so bile potrebne obnove. Dela so se lotili učenci 8. razredov pri interesni dejavnosti delo z lesom pod vodstvom mentorice ge. Danice Kikelj. Deset učencev je brusilo, brusilo, brusilo in barvalo, barvalo, barvalo… Delo ni bilo vedno prijetno, odstraniti je bilo potrebno staro barvo. Pa so učenci pridno delali in prebarvali 13 dolgih klopi, ki so sedaj polepšale našo šolsko knjižnico.

 

In kdo so ti učenci?
Arnes Hadžisulejmanović, Domen Hribar, Alma Ibrahimović, Peter Janjoš, Aldenisa Kabashi, Ibrahim Kaltak, Matic Kos, Quendrese Pajaziti, Melisa Ramić in Zemir Šabanović (na fotografiji manjkata Arnes in Matic).

 

S svojim delom so veliko prispevali k urejenosti šolske knjižnice, hkrati so pridobili nova praktična znanja in dokazali, da z dobro voljo lahko kdorkoli od nas naredi marsikaj koristnega.

 

Za opravljeno delo se najlepše zahvaljujem vsem učencem in mentorici ge. Danici Kikelj.


Barbara Udrih,
knjižničarka


 

Šola v naravi za 8. razred

vrh __^

Šola v naravi za 8. razrede je potekala, od 4. 3. do 8. 3. 2013, v Rakovem Škocjanu. Stanovali smo v domu CŠOD Rak.


Šole v naravi se je udeležilo 38 učencev. Spremljale smo jih tri učiteljice Tatjana Otovič, Anita Malić in Marta Lipušček.


V petih dneh so se učenci seznanili z različnimi učnimi vsebinami. Pri naravoslovju so spoznali favno in floro okolice (bogastvo gozda in uporabnost rastlin), iskali so sledove divjih živali (medvedov, jelenjadi in srnjadi, divjih merjascev, volkov …). Pri geografiji so spoznali Notranjsko, Zelške jame, Tkalca jamo, topografsko orientacijo, reko Rak, pri zgodovini cerkev sv. Kancijana, Unško koliševko. Pri športnih vsebinah so se seznanili s pohodništvom, gorništvom, lokostrelstvom, veslanjem v kanujih, tekom na smučeh in plezanjem.


Slišali so različne legende, npr. o Tkalca jami, uživali so na večernih animacijah, svoje vtise in doživetja so vsak dan zapisovali v dnevnike.


Učne vsebine so potekale po programu. Vreme je bilo dva dni sončno, naslednje tri dni pa deževno, kar pa ni bila ovira, da ne bi izvedli učnih vsebin, le nekatere smo malo prilagodili muhastemu vremenu.


Drugače je vse potekalo brez posebnosti. Tudi tamkajšnji učitelji so se potrudili, da nam je bilo prijetno, kuharica in kuhar pa sta poskrbela, da nismo bili lačni. Mogoče je dobro, da povem še to, da so nas pohvalili, da smo bili pridni, kar lahko tudi sama potrdim.

 

Slike si lahko ogledate tukaj...

 

Vodja šole v naravi:
Tatjana Otovič


 

Projekt Turizmu pomaga lastna glava

vrh __^

Razvojna agencija Gorenjske z našo osnovno šolo sodeluje v projektu Turizmu pomaga lastna glava. V ta namen smo z učenci pripravili seminarsko nalogo, predstavili pa se bomo tudi na Turistični tržnici, ki bo potekala v četrtek 14. marca 2013 v Mercator centru v Kranju z uradnim pričetkom ob 15. uri. Predviden zaključek pa bo ob 19. uri.

 

Krajši povzetek projekta:

Mal’ca jeseniških železarjev

Nastanek Jesenic je tesno povezan z razvojem fužinarstva ob reki Savi in kasneje tudi železarstva. In prav to, železarstvo namreč, daje poseben pečat našemu lokalnemu območju, zato smo se odločili nekoliko podrobneje raziskati zgodovino naših železarjev in razviti nov turistični produkt, ki bo nadgradil sedanjo turistično ponudbo na Jesenicah. Na podlagi tega smo za naš delovni naslov teme določili »Mal’ca jeseniških železarjev«. Raziskali bomo torej kakšne so bile prehranjevalne navade železarjev na Jesenicah nekoč, kaj je bilo pogosteje na njihovih jedilnikih ter kako so te jedi narečno poimenovali. Vse to bomo primerjali z današnjim časom ter s pomočjo ankete poskušali izvedeti v kolikšni meri so kulinarične jedi jeseniških železarjev še poznane in aktualne. Vsekakor bomo poskušali te jedi čimbolj privlačno predstaviti in jih ponovno oživeti tako na jedilnikih prebivalcev Jesenic kakor tudi na jedilnikih ponudnikov lokalne hrane.

 

Celoten projekt si lahko ogledate tukaj.

 

Malca jeseniških železarjev

 

Uršula Žumer


 

Pustovanje 1 in 2 razred

vrh __^

Ena od tem, o katerih se učimo pri spoznavanju okolja, je 'Praznujemo'. Spoznavamo različne praznike in običaje. Med njimi je tudi pust, vesel in norčav. Pa smo se tudi mi našemili. Na pustni torek smo komaj prepoznali drug drugega. Seveda smo se tudi poveselili. Tako, kot se za maškare spodobi. Prvošolci in drugošolci smo zaplesali kar na hodniku pred učilnicami. Nas prepoznate?

 

Mojca Vilić


 

Pustno rajanje 3 in 4 razred

vrh __^

Učenci 3. in 4. razreda smo na pustni torek glasno in poskočno preganjali zimo.
V mali telovadnici so se zbrale pustne šeme, namesto učiteljic pa so prišli kavboji. Ob dobri glasbi smo priredili pravi pustni karneval s plesom in predstavitvijo mask. Spoznali smo tudi nekaj pustnih običajev in njihov pomen.


Na našo srečo nas zima še ni zapustila, saj se kmalu bližajo počitnice. Slike najdete tukaj...


Učenci in učiteljice 3. in 4. razreda

 


 

Vpis v 1 razred

vrh __^

SPOŠTOVANI STARŠI IN BODOČI PRVOŠOLCI!

 

OŠ Prežihovega Voranca Jesenice bo vpisovala otroke, rojene leta 2007, stanujoče v šolskem okolišu šole, v 1. razred osnovne šole v torek, 19. 2. 2013 in v sredo, 20. 2. 2013, od 8.00 do 17.00 v čitalnici šole (1. nadstropje desno).

Vabila za vpis smo staršem poslali po pošti.

 

Vabljeni!

                                                                                                                Ravnatelj:

Robert Kerštajn, prof.


 

Slovenski kulturni praznik

vrh __^

V četrtek, 7. 2. 2013,  so učenci razredne in predmetne stopnje obeležili slovenski kulturni praznik. Pripravili so recital z glasbenimi vložki ter plesom.

 

Prireditev je bila v mali telovadnici naše šele. Pod vodstvom ge. Mateje Kocijančič so učenci recitirali Prešernove pesmi, pripravili so glasbeni vložek s kitaro ter plesno točko. Sodelovali so učenci petih razredov.

Na predmetni stopnji so se učenci pripravljali pod vodstvom ge. Tatjane Otovič. Sodelovali so učenci devetih razredov in en učenec iz osmega razreda. Predstavili so recital Nekoga moraš imeti rad, glasbene točke s flavto in harmoniko, učenke so zaplesale sodobni ples. Ena učenka je plesala balet. Posebej pohvalno je, da je učenka na začetku v živo zapela slovensko himno Zdravljico.

 

Po odzivu učencev menim, da je proslava uspela in da je bil to prijeten kulturni dogodek. Tako sodelovanje na razredni in predmetni stopnji se je zopet pokazalo za zelo uspešno, saj so se nastopajoči lahko predstavili vsem učencem naše šole.

Meni osebno pa se zdi super, če ne že enkratno, da učenci pokažejo svoje talente tudi svojim sošolcem.

 

Zahvalila bi se tudi učiteljicam, in sicer ge. Stanki Mencinger, ge. Mirjam Mandeljc, ge. Mirjam Janjoš, ge. Ireni Horvat, ki so pomagale na svojih področjih in so pripomogli k izvedbi tega dogodka. Zahvalila bi se tudi našemu hišniku Vencu, ki je poskrbel  za ozvočenje.

 

Slike....

 

Zapisala: Tatjana Otovič


 

Zimska šola v naravi-Celjska koča

vrh __^

Od 21. 1. do 25. 1. so učenci 4. razreda uživali v zimski šoli v naravi v Celjski koči. Nastanjeni smo bili v lepih, novih sobah, na razpolago smo imeli tudi družabno sobo, kjer je potekal pouk in druge prostočasne dejavnosti. 

 

Pod strokovnim vodstvom učiteljev smučanja so otroci usvojili ali izpopolnili smučarske veščine in na koncu vsi dobili diplomo. Smučali so dvakrat dnevno, uživali pa so tudi v športnih igrah na snegu in se pomerili v izdelovanju največjega sneženega moža. Lovec nas je odpeljal na nočni pohod z baklami in nas naučil veliko novega o gozdu in gozdnih živalih. Zadnji večer so učenci pripravili zabavni program.

 

Slike si lahko ogledate tukaj...

 

Vodja ŠVN

Matjaž Gale, prof.


 

S plesnimi ritmi v Novo leto

vrh __^

20. decembra je naša šola praznično zaživela v plesnih ritmih. Obiskali so nas animatorji in plesalci plesne šole Studio Ritem iz Kranja. Naučili smo se veliko novega o plesu in plesnih zvrsteh ter svoje znanje pokazali na kvizu. Uživali smo v nastopih plesne skupine in plesnega para, ki sta nam predstavila latinskoameriške in moderne plese. Naučili smo se tudi nekaj plesnih koreografij in jih zaplesali na zaključnem nastopu.

 

Slike...

 

Vodja KD
Mirjam Mandelc


 

Novoletni koncert 2012 in sprejem naših upokojencev

vrh __^

V torek, 18. 12. 2012, je v avli šole potekal tradicionalni novoletni koncert, na katerega so vsako leto posebej vljudno povabljeni bivši zaposleni. Po nagovoru g. ravnatelja nas je na odru z znano božično pesmijo pozdravil Otroški pevski zbor pod vodstvom ge. Stanke Mencinger. Sledili sta pesmi najmlajših učencev šole, ki se prvih pevskih korakov učijo v Pevski pripravnici ge. Petre Hrovat. Nato so oder prepustili Otroškemu zboru, ki nas je razveselil z ljudsko in dvema otroškima pesmima. Za povezovanje je poskrbela hudomušna Pika Nogavička, ki se nikakor ni hotela ukloniti pedagoškim prijemom mladega učitelja.


Po kulturnem programu smo z našimi upokojenci druženje nadaljevali v zbornici šole, kjer smo ob prigrizku prijetno pokramljali in tudi obujali spomine…


Po odzivu obiskovalcev sklepamo, da nam je uspelo pripraviti prijeten dogodek. Za vse radovedne je nekaj utrinkov v naši Galeriji slik.


Pripravila: Klavdija Kranjc Jensterle


 

Dedek Mraz

vrh __^

V torek, 18.12.2012, je otroke prve triade obiskal dedek Mraz. Prišel je v spremstvu plesno gledališke skupine z OŠ Prežihovega Voranca Jesenice. Predstavo sta z otroki pripravili mentorici Brigita Miklavčič Begović ter Mirjam Mandelc. Otrokom sta ''snežinki'' prebrali pravljico o prijateljstvu, plesalci pa so učence povabili v pravljično deželo. Dedek Mraz je nato vsem otrokom razdelil sladkarije. Še posebej pa so se iskrice veselja zasvetile v očeh prvošolčkov, saj jim je dobri mož prinesel darila kar v učilnice.

 

Oglejte si nekaj slik.

 

Branka Svetina


 

2. tehniški dan – Novoletno praznovanje in okraševanje

vrh __^

V ponedeljek, 10. 12. 2012 smo na šoli izpeljali novoletni tehniški dan. Učenci so po skupinah s pomočjo učiteljev izdelovali okraske za jelko, ki smo jo potem postavili v avli šole. Okrasili smo okna v avli, izdelovali pa smo tudi izdelke za novoletni sejem, ki je bil tudi uspešno izpeljan, denar pa namenjen šolskemu skladu. Pri delu je sodelovalo tudi nekaj staršev, ki se jim  lepo zahvaljujemo. Taki dnevi so lepa priložnost za povezavo šole in doma oz. učencev, staršev in učiteljev.

 

Devetošolci pa so imeli tokrat delavnice na temo varčevanja z energijo. Delavnice je izpeljala LEAG ( Lokalna energetska agencija Gorenjske ). Učenci so izdelovali hiše iz različnih materialov in ugotavljali kvaliteto izolacije. Spoznali so, kako se da varčevati tudi na področju energije.


Slike si oglejte tukaj...

 

Učiteljica: Danica Kikelj


 

Decemberske aktivnosti naših pevcev

vrh __^

Pevci Otroškega pevskega zbora SOLZICE bodo v torek, 11.12.2012 pod vodstvom zborovodkinje Stanke Mencinger  nastopili na Božično-novoletni prireditvi na OŠ Poldeta Stražišarja.

 

V torek, 18.12 pa bodo skupaj s pevci pripravnice pod vodstvom učiteljice Petre Hrovat zapeli dobrodošlico upokojenim učiteljem, ki jih v tem času vsako leto povabimo med nas.


 

2.tehniški dan 2. razred

vrh __^

V petek, 16.11.2012, smo izvedli 2. tehniški dan v naših učilnicah, kjer smo v prvem delu izdelovali novoletne okraske iz papirja. Na razstavi v naših učilnicah in na hodniku bodo v zaćetku meseca decembra.

 

Drugi del tehniškega dneva smo ustvarjali skupaj z našimi starimi starši in mamicami. Zaradi šiviljskih spretnosti se je odzvalo našemu povabilu največ babic, ki so se izkazale kot zelo spretne šivilje, polne dobrih idej. Tako smo skupaj izdelovali mehke objemčke iz toplih nogavic – nastale so gosenice, kača in deklica. Mehke, ročno izdelane igrače bomo v sklopu akcije ObdaRajanje 2012 namenili  otrokom, ki bodo novoletne praznike preživeli v bolnišnicah, varnih hišah, zavodih. Kot uvod v drugi del so učenci spoznali pravljico o kresnički Steli, v kateri so v ospredju prijateljstvo, medsebojno pomoč in razumevanje. Ko je bilo vsem navzočim predstavljen potek izdelovanja mehkih objemčkov in seveda tudi namen, so se čisto vsi potopili v svoje delo, ki so si ga razdelili. Bilo je zelo lepo videti, kako učenci sodelujejo in pomagajo babicam in mamicam, seveda pa brez njihove pomoči ne bi izdelali tako lepih objemčkov. Krasno je bilo videti prikupne gosenice in vse sodelujoče pri tem, ko so se za fotografijo objeli in bili ponosni na svoje izdelke, narejene s skupnimi močmi.

 

Babice so nam povedale, da jim je čas hitro minil in bile so ponosne, ker so s svojim znanjem pripomogle k tako lepemu darilu za vse omenjene otroke. Po končanem tehniškem dnevu smo bili res nekoliko utrujeni od neprestanega dela tekom dopoldneva, ampak tudi zadovoljni, da nam je uspelo.

 

Poglejte si, kako je naše sodelovanje s starejšimi potekalo.

 

Vodja TD: Petra Hrovat


 

Zahvala Rotary clubu Bled

vrh __^

Pred kratkim smo prejeli pobudo s strani Rotary cluba iz Bleda, da so pripravljeni donirati nekaj finančnih sredstev za naše učence, ki so v hudi socialni in materialni stiski in ne zmorejo plačevati stroškov šolske malice. Seveda smo bili pobude zelo veseli. Sklenili smo pogodbo o donatorstvu, s katero donator Rotary club Bled zagotavlja 50 € mesečno za plačilo šolske malice, za  najbolj socialno ogrožene učence, do konca šolskega leta.

 

Na tem mestu bi se rad še enkrat zahvalil za zelo lepo gesto Rotary cluba Bled, s katero so nekaterim učencem naše šole, vsaj delno, olajšali stisko s katero se premnogi dandanes soočajo in jim polepšali dneve, ki sledijo...

 

Ravnatelj

Robert Kerštajn, prof.


 

Priključitev na optiko

vrh __^

Dne 15.11.2012, smo končali enoletni projekt priključitve šole na internetno optično povezavo. Podjetje Arnes je zagotovilo možnost priključka naše šole na vozlišče optike, ki je v Gimnaziji Jesenice. Urediti je bilo potrebno povezavo med našo šolo in Gimnazijo, za kar smo pridobili soglasje Občine Jesenice oz. komunalne direkcije, da smo lahko optiko položili po obstoječi trasi javne razsvetljave.

 

Dela so se vršila od pomladi, pa vse do novembra, ko je bil opravljen še preizkus delovanja in fizična povezava z nastavitvami za optiko. Pri Arnesu, ki je akademski in raziskovalni javni zavod ter zagotavlja omrežne storitve organizacijam s področja raziskovanja, izobraževanja in kulture, smo dobili tudi vse potrebne aparature, ostale stroške izvedbe in priključitve je krila šola sama.

 

S to pridobitvijo je šola dobila neprimerno hitrejšo internetno povezavo, kar nam bo še dodatno odpiralo "okno v svet" in pripomoglo h kvalitetnejšemu pouku in delu na šoli...

 

Ravnatelj

Robert Kerštajn, prof.


 

Steklopihaška delavnica

vrh __^

V torek, 13. 11. 2012 smo na šoli izvedli steklopihaško delavnico. Izvajalci delavnice so bili predstavniki LabTeha. Udeležili so se je učenci, ki obiskujejo izbirna predmeta Poskusi v kemiji in Umetne mase, povabili pa smo tudi tehniško nadarjene učence.

 

Učenci so spoznavali delo v steklarski industriji, predvsem delo steklopihača. Opazovali so, kako nastajajo različni izdelki iz stekla npr. vaze, svečniki, obeski, steklene rože,..

 

Reševali so učne liste in skicirali svoje ideje za izdelke. Nekateri učenci so bili tudi nagrajeni.

 

V drugem delu delavnice pa je vsak učenec napihal svojo stekleničko. Vsak izdelek je bil nekoliko drugačen, unikaten.

 

Na koncu smo v dar dobili še obeske – solzice, ki jih bomo prodajali na Novoletnem sejmu.

 

Slike....

                                    

Danica Kikelj


 

Otroci hočejo, znajo in zmorejo pomagati

vrh __^

Učenci prvih razredov naše šole so sodelovali v projektu » Otroci hočejo, znajo in zmorejo pomagati.« Projekt so skupaj pripravili Visoka šola za zdravstveno nego Jesenice, Gorska reševalna zveza Slovenije ter farmacevtska družba Lek.

 

Namen projekta je, da se otroci skozi igro naučijo ravnanja pri manjših nezgodah ter v primeru izrednih situacij. Prva pomoč postane tako za otroke nekaj razumljivega in običajnega v vsakdanjem življenju.


Tečaj prve pomoči smo na naši šoli izvedli 16.10.2012. Otroci so bili zelo navdušeni. Naučili so se veliko novih stvari o prvi pomoči in reševanju. Spoznali so, kako lahko pomagaš drugemu v nesreči, kako moraš ukrepati ob nesreči, kako se ji lahko izogneš ter koga in kako moraš o nesreči obvestiti.


Ob koncu tečaja so učenci prejeli poučne slikanice z naslovom »Otroci se učijo pomagati«, trakove z etuiji za izkaznico ter diplome »Znam pomagati«.


Vodja projekta, g. Vasja Žemva nam je povedal, da bo sam projekt medijem podrobno predstavljen na tiskovni konferenci v mesecu oktobru. Tiskovna konferenca bo potekala v prostorih GRZS.

 

Nekaj slik najdete tukaj...

 


Za aktiv 1. razredov zapisala:
Branka Svetina


 

Jesenska papirna akcija

vrh __^

V dveh dneh, 9. in 10. oktobra 2012, smo izvedli zelo uspešno zbiranje odpadnega papirja, saj smo skupaj zbrali 30 140 kg.

 

Zahvaljujemo se vsem učencem, staršem, starim staršem, sorodnikom in znancem naših učencev, ki so požrtvovalno zbirali papir in ga pripeljali k nam. Ne smemo pozabiti učencev 9. razredov, delavcev šole in staršev, saj so mnogo pripomogli k nemotenu poteku papirne akcije.

 

Z zbranimi denarnimi sredstvi bomo Šolskemu skladu pomagali k uresničitvi zastavljenih ciljev, ki so v dobrobit učencem naše šole.

 

Najlepša hvala vsem!
 


 

Veter v laseh

vrh __^

 

V torek 2.10.2012 smo izvedli del festivala Veter v laseh v osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice. Učencem 4ih razredov, ki jih je bilo 64 smo pripravili 4 spretnostne naloge, ki so temeljile na: nogometu, košarki, štafetnih igrah ter improviziranem biatlonu. Festival Veter v laseh poteka v sklopu tedna otroka v številnih slovenskih mestih, med drugimi tudi na Jesenicah.

 

Vsi udeleženci akcije prejmejo silikonske zapestnice, poleg tega pa imajo možnost, da bo prav njihova skupina izžrebana in bodo prejeli nagrado s strani krovnega organizatorja akcije – Športne unije Slovenije.

 

Nekaj slik s festivala, si lahko ogledate tukaj...


Vodja športnih programov:
Gaber ŠORN, prof. šp. vzg.


 

1. Tehniški dan za 6. do 9. razred

vrh __^

V soboto, 29. 9. 2012 smo na šoli imeli prvi tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda. Učenci so pod vodstvom učiteljev izdelovali izdelke iz različnih materialov. Uporabili smo odpadno embalažo in izdelali uporabne izdelke. Izdelovali smo škatlice za svinčnike, vaze, pladnje, okvirje za slike, ogledala, magnete, klobučke za šivanke, zapestnice, nitno grafiko, okrasne krožnike, podkvice s koledarji, svečnike,…


Izdelke bomo prodajali pred novoletnimi prazniki v avli šole. Denar bo namenjen šolskemu skladu za potrebe učencev naše šole.


Starši in učitelji ste vabljeni na ogled in nakup izdelkov v prednovoletnem času.

 

Pridnost naših učencev, si lahko ogledate na tej povezavi...

 

Danica Kikelj


 

Obisk 3. Festivala ustvarjalnosti in inovativnosti mladih

vrh __^

Obisk 3. Festivala ustvarjalnosti in inovativnosti mladih - Openfest-a 2012 v Kranju 25. 9. 2012

 

S skupino učencev od 6. do 9. razreda, ki so nadarjeni na tehničnem področju oz. jih to področje bolj zanima, smo se odpravili na zanimivo predstavitev projekta Openlab Laboratorija za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.


Učenci so imeli priložnost spoznati različne informacijsko komunikacijske tehnologije in področja elektrotehnike. Spoznali so, kako deluje optični kabel, preverjali varnost gesel na internetu, videli različne aplikacije za android, iOS, Netbox, Internet of Things…


Mentorji so jim pokazali še multimedijo, avtomatiko in videoprodukcijo. Preizkusili so se tudi kot pravi napovedovalci vremena, tako kot je to v resnici pri poročilih, ko stojiš pred zelenim zaslonom in govoriš.


Učenci so bili navdušeni in mislim, da so odnesli nekaj znanja tudi od tam.


Koordinatorica dela z nadarjenimi:
Uršula Žumer

 

Učiteljica tehnike in tehnologije:
Katrca Horvat


 

1.tehniški dan drugošolcev Barve mavrice

vrh __^

V ponedeljek, 17.9., v torek, 18.9. in v petek 21.9.2012 so drugošolci imeli socialne delavnice Barve mavrice, ki jih je vodila učiteljica Barbara Ravnik. Učenci so spoznali, da smo si različni, kar moramo spoštovati in ceniti. Dejavnosti so se prepletale tekom celega dopoldneva: učenci so prepevali, poslušali prijetno poučno zgodbo, izdelovali ogrlice iz mavrično pisanih perlic, oblikovali svoj skrivni dnevnik in zaključili delavnico z velikim srčkom, ki so ga opremili s svojimi vzorčki, risbicami. Bilo nam je lepo.


Oglejte si nekaj slik.

 

Vodja TD: Petra Hrovat


 

Poletna šola v naravi-Bašanija 2012

vrh __^

V Bašanijo je letos odšlo 61 učencev 5. razredov, pa tudi učiteljice Mateja, Rada in Alenka. Med potjo proti morju smo si ogledali Postojnsko jamo, nato pa pot nadaljevali proti cilju. Po kosilu so otroci že nestrpno pričakovali nastanitev po sobicah. Popoldne pa je vsaka plavalna skupina že spoznala svojega vaditelja plavanja, to so bili Anže, Jure, Kaja, Mojca, Jasna, Aljoša in Žiga. Z njimi so otroci vsak dan dvakrat odšli na plavanje v morje ali na bazen in se urili v plavalnih veščinah. Kaj vse smo še počeli?

 

Dopoldne telovadili, lepo pospravili sobice in imeli pouk v naselju ali v okolici. Po popoldanskih obveznostih pa smo odšli do trgovine, igrali meddvema ognjema, imeli igre brez meja, si ogledali nastop čarovnika, odšli do najstarejšega in največjega svetilnika na Jadranu (visok je 36 m, njegov signal pa je viden 32 KM, zgrajen je bil leta 1818) in izpeljali orientacijski tek s sladkim presenečenjem. Tudi po večerji nam ni bilo dolgčas. Čas smo preživljali ob družabnih igrah in zadnji večer nagradili najlepše sobe, risbo, razred...

 

Žal nam jo je proti koncu šole v naravi zagodlo vreme. Zato smo namesto izleta v Umag odšli na pohod do Stare Savudrije in si tam ogledali ribiške ladje in manjši svetilnik. Tudi nekaj plavanja nam je odpadlo.

 

In prišli smo do konca. Podelili smo še osvojene diplomce – delfinčke in odšli proti domu.

Pohvalila bi učence, saj so bili pridni in disciplinirani. Mislim, da smo se imeli zelo lepo.

 

Oglejte si slike...


Pedagoški vodja:
Inga Lamberger


 

Sprejem prvošolcev

vrh __^

3. septembra je bil za prvošolce po vsej Sloveniji prav poseben dan. Nič ni bilo drugače tudi na naši šoli. Prvošolci so igralnice v vrtcih zamenjali za učilnice v šoli.

 

Točno ob 11 uri so se skupaj s starši zbrali v naši avli, kjer smo jim pripravili krajši kulturni program. Ogledali so si nastop čarovnika Tonija, ki je dodobra razgrel vzdušje in nasmejal najmalše, kot tudi tiste malo starejše, policaj pa jim je s čisto resnim obrazom povedal nekaj o varnosti na cestah. Tudi ravnatelj jim je spregovoril. Nato smo prav vsakega posebej prebrali in jih razvrstili po oddelkih.

 

Skupaj z učiteljicami, vzgojiteljicami in starši so odšli v razrede, kjer smo jim pripravili še manjše presenečenje. Upam, da bodo prvi šolski dan ohranili v lepem spominu in da bodo v teh devetih letih, kolikor jih bodo preživeli na naši šoli, odnesli veliko koristnega in lepega ter si pridobili polno novih prijateljev.

 

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj...

 

Ravnatelj

Robert Kerštajn, prof.